Yvonne van Vlerken; doen wat anderen altijd voor mij hebben gedaan en wat tot successen heeft geleid

 

“Dat coachen iets is wat je er even bij doet als atleet is absolute lariekoek”  een uitspraak van Yvonne van Vlerken tijdens ons gesprek. Het onderwerp; coaching van tri- en duatleten. Natuurlijk hadden we eerst gesproken over haar aankomende wedstrijdseizoen, maar dat onderwerp werd, in tegenstelling tot andere jaren even geparkeerd. Yvonne is vol enthousiasme over haar aanstaande nieuwe project.

 

Vanaf 1 maart zal zij officieel Team Sirius Europe vertegenwoordigen als trainer/coach/begeleider op gebied van tri- en duathlon. Inmiddels heeft ze al drie athleten onder haar hoede; twee Duitsers en een Amerikaanse die inmiddels een tijdje onder begeleiding van Yvonne aan het trainen zijn. En dat terwijl 1 maart de officiële kick-off is van Team Sirius Europe.

“Ik ben  zo enthousiast over dit nieuwe project en mijn rol als coach, er wordt door de drie atleten in een hele korte periode al zulke progressie gemaakt en hun reacties daarop zijn zo geweldig. Ik krijg daar energie van en wordt er heel vrolijk van. Coachen is een nieuw hoofdstuk en ik ben er door gegrepen. Ik pak het op mijn eigen persoonlijke manier aan, waardoor er  o.a. heel veel persoonlijk contact is. Het klink wellicht een beetje arrogant, maar ik denk dat ik dit heel goed kan. Mijn arbeidsverleden ligt ook daar, voor ik Pro werd. Ik heb toen altijd voor groepen gestaan en heb les gegeven, ben opgeleid in verschillende sportopleidingen en met mijn sport massage opleiding is er ook de nodige kennis van anatomie en fysiologie en na 20 jaar topsport heb ik zoveel know how en kennis opgedaan dat ik zeker ben atleten goed te kunnen begeleiden”.

 

 

“In de aanvangsperiode wil ik me richten op het begeleiden van 10 atleten, drie zijn al ingestapt voor de officiële aanvangsdatum. Het zou leuk zijn 1 of 2 Nederlanders in die groep van 10 te hebben, dan kan ik in mijn moederstaal hen al mijn kennis overdragen en begeleiden. In de toekomst wil ik het aantal atleten natuurlijk verder uitbreiden. Nu eerst 10, dan kan ik mijn tijd en aandacht echt aan hen besteden en hen ondersteunen op een manier, zoals ik dat wil en vind dat het moet,daarnaast kan ik het op dit moment dan nog goed combineren met zelf trainen en racen. Ik denk een ieder veel te kunnen leren, ik weet bijvoorbeeld wanneer het pijn doet, hoe daar mee om te gaan en zaken te verbeteren; ik ben er vaak genoeg geweest en weet hoe het voelt, de twijfel wanneer het niet even lekker gaat, het belang van goede schema’s”.

 

 

“Ik ben eigenlijk enthousiaster over mijn atleten dan over mijn eigen wedstrijdprogramma voor 2019. Ik kan door middel van dit project zaken eindelijk eens omdraaien; dat doen wat anderen altijd voor mij hebben gedaan en waar ik heel veel successen door heb behaald. In de toekomst wil ik verder uitbreiden wat betreft coaching; bij Team Sirius Tri Club is er al een wekelijkse live-chat via Facebook met hun huidige atleten, waarin we ervaringen delen; zaken met elkaar bespreken; we met extra tips en aanwijzingen komen, dit is echt super leuk. Ik heb inmiddels ook al een aantal partners bereid gevonden om tegen fikse kortingen spullen te leveren aan de atleten in mijn trainingsgroep. Verder denk ik aan het opzetten van gezamenlijke trainingskampen, teamkleding en daadwerkelijk aanwezig zijn als coach bij belangrijke wedstrijden. Zo zal ik dit jaar als teamcaptain/coach aanwezig zijn in Roth voor 3  relay teams, een super leuk project voor het bedrijf Bartec, zij waren 1 van mijn eerste sponsoren helemaal terug in 2006. 1 van mijn atleten wil zelf voor de eerste keer onder 12 uur gaan in Roth, we gaan er samen voor en ik vind het zo geweldig hem op zijn weg daarheen te begeleiden.

 

 

Dan schakelen we in het gesprek toch terug naar het wedstrijdseizoen van Yvonne voor 2019. Nog nooit was ze zo lang in-actief, zonder wedstrijden. Haar lichaam gaf aan even rust nodig te hebben en daar gaf ze gehoor aan. Maar natuurlijk is de planning voor 2019 in wording. Het hele wedstrijdschema laat ze (nog)  niet los. De eerste race gaat een marathon worden, die van Leipzig. Ooit als actief voetbalster  liep ze in Rotterdam een marathon, eindtijd ; geen idee. De halve marathon in Leipzig  won ze in 2013 (een evenement met 10.000 deelnemers). Haar snelste marathon in een triathlon staat op 2:54 en daar wil ze (ruim) onder komen op 14 April. 14 dagen daarna gaat ze van start  in de Challenge 70.3 Cancun. En wat daarna komt,het zullen wat kwartjes en halve’s worden, maar waar,  we zullen het zien.

Is 2019 een keerpunt in de actieve sportcarrière van Yvonne? Het zou kunnen. Zelf heeft ze ook nog geen idee, maar wat ons gesprek wel heel erg  duidelijk heeft gemaakt dat Team Sirius Europe in bijzonder goede handen is bij Yvonne van Vlerken. Zij gaat er helemaal voor! Wij houden jullie op de hoogte.

 

Ruud de Haan

Ruim dertig jaar geleden aangestoken met het triathlonvirus. Als super-recreant races gedaan en door toedoen van Mels de Kievit aan de micro beland en die nooit meer los gelaten. Samen met maatje Wim van den Broek zo veel meer dan 1000 wedstrijden als speaker gedaan. Zo af en toe actief voor Eurosport als commentator bij triathlons.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.