Terugblik 70.3 IM Oman; Baansport wielrennen en triathlon; preview Wierden – WTJ 1080

VRIJDAG – Kan me nog herinneren dat Bas Diederen mee deed aan de World Cup in Aqab, Jordanië. Toen we zaterdagmiddag informeerden hoe het gegaan was, bleek Bas al weer bijna thuis. Sindsdien weten we dat sport in Arabische landen zich vooral op vrijdag afspeelt.

In de eerste maanden van dit jaar is dat opnieuw het geval: Israman, 70.3 Ironman Dubai, vandaag Oman en volgende week vrijdag de grote seizoensopener voor ITU, de World Triathlon Series in Abu Dhabi. Steeds vaker blijken de grote wedstrijden in de landen, waar aan geld geen gebrek lijkt. Oman begon vandaag nog met een age-group-only race, maar gezien de reacties zien we ook daar snel genoeg een pro-race ontstaan. In het Duitse Rügen de omgekeerde situatie, daar gooien ze na maandenlang politiek gesteggel de handdoek in de ring. De wedstrijd in Noord-Duitsland trok – ondanks het samenvallen met Challenge Almere – toch altijd behoorlijk wat Nederlanders.

Mooie groei Muscat

Nog een laatste keer terug naar Oman. In West-Friesland hebben ze wellicht verheugd geconstateerd dat de race in Muscat vorig jaar rustig begon met een 5150-wedstrijd en dat nu al ruim duizend triatleten uit liefst 65 landen in het Sultanaat bijeen waren. Zo hard kan het dus gaan als je onder het IM-label opereert.

De Franse winnaar Antoine Mechin haalde de spanning vrij vroeg uit de wedstrijd. De nummer 29 van het WK 70.3 IM in Zuid-Afrika was een paar maten groter dan de tegenstand. Mechin bleef als enige royaal binnen de vier uur, terwijl de als tweede aankomende Rus Pavel Gorik voor de drie afstanden 4.14 uur nodig had. Rafael Wyss, tegenwoordig vooral in de XTreme triathlons (Swissman, Norseman) actief, finishte als derde op de Magic Carpet van Oman. Even later had Zwitserland nog een podiumwinnaar, want Natascha Badmann keerde na haar 5150-winst vorig jaar graag terug naar het sprookjesachtige land. 52 lentes is de zesvoudig Hawaii-winnares, maar sleet? Welnee. Vanochtend in Oman was alleen de vijftien jaar jongere Michela Santini ‘the Badman’ te vlug af. De Italiaanse was elf minuten rapper, dan publiekslieveling Natascha, bekend van die grappige foto vorig jaar ‘Come on guys’. Nog meer Italiaans succes, want Giulia Bedorin klokte de derde eindtijd.

Nederlanders in Oman

Een prominente rol was er voor de Nederlanders niet weg gelegd. Mooie prestatie wel voor voormalig RTC Den Haag-triatleet Volker Voit. De Duitse globetrotter woont echter niet langer in onze residentiestad, maar is al weer vertrokken naar Dubai. Daar wonen veel expats, die in hun vrije tijd sportief bezig zijn (lees: triathlon bedrijven). Beste triatleet met het rood-wit-blauwe vlaggetje in de uitslag was vanochtend Robin Zwiers (Dubai dus) op een 69e plaats in 4.51, klein uurtje na de Franse winnaar dus.  Daarna volgde Tyler Manchester (Dubai) op een 139e plaats. En daarna was het tijd voor een landgenoot, die we de lange reis Holland-Oman maakte. Jerry Kenbeek, onze grote Trikipedia-vriend, finishte op een zwaarbevochten 207e plaats. Jaap de Groot werd 222e en Ferro Schat 244e, daarmee hebben we alle Nederlanders uit de bovenste 250 vernoemd.

Jerry stuurde ons uiteraard nog foto’s. Het verslag laat nog even op zich wachten. De HOKA ONE ONE-boy is immers ook maar een mens. Maar de indrukken zijn groots, voor iedere deelnemer trouwens.

Van Oman naar de baan in Liévin

We zijn inmiddels doorgevlogen van het 35 graden warme Muscat naar het 8 graden frisse Liévin in Noord-Frankrijk. Het klinkt wat vroeg, maar daar begint dit weekeind toch al het Europese triathlonseizoen. De eerste ETU Cup-race bovendien. Gelukkig hoeven de triatleten er de deur niet voor uit, want in de werkelijk schitterende Arenda Stade Couvert Régional speelt het zich de komende dagen allemaal af. Zoals eerder al vermeld, indoor-triathlons hoorden in het verleden een beetje bij Frankrijk. In Bercy Parijs en Bordeaux waren in het verleden al eens indoor triathlons. Het waren de jaren met alle grote Franse en buitenlandse toppers, waaronder ook onze Rob Barel. En toen een foto van John Lillie opdook met Brad Beven erop, wist ik weer dat veel triatleten toen blootsvoets het loopnummer afwerkten. Benieuwd of dat ook Liévin gaat gebeuren.

(Foto: John Lillie)

En wie weet zijn onze Marco van der Stel, Menno Koolhaas, Pim Venderbosch en de zeven andere Nederlandse triatleten op de baan wel net zo sterk als onze wielrenners in Polen. Man, man. Wat een power daar voor TeamNL. Met vier keer goud en drie keer zilver staan we trots op kop van de medaillespiegel. Het is genieten met de teamsprinters, met Keirin-champ Matthijs Büchli, met de waanzinnige titel voor Jan-Willem van Schip in de puntenkoers en met Kirsten Wild op het omnium. Al zouden we daarmee te kort doen aan fenomeen Theo Bos met zilver en Roy Eefting. Vooral omdat we jarenlang in de marge meededen op de baan, is dit genieten!

Para’s beginnen in Devonport; Maori’s openen IM Nieuw-Zeeland

Ook voor de paratriatleten begint het seizoen. Vannacht in het Australische Devonport gaat de eerste World Cup van start. Ook voor hen begint the Road to Tokyo. En zeker vijf Nederlandse paratriatleten hopen daar bij te zijn. Daniel Knegt is er één van. Hij begint vannacht samen met zijn piloot Koen de Leeuw aan de missie die hem hopelijk tot de Olympus gaat brengen. Dat triatleten heel wat mee te nemen hebben, weten we. Maar de tandem van Daniel en Koen is natuurlijk ook niet eenvoudig te transporteren, om nog maar te zwijgen van de equipment van Jetze, Geert en Marget.

Even verderop is inmiddels met een spectaculaire opkomst van de Maori’s vanaf het water en vervolgens op het strand de Haka dansend de jubileumeditie van de Ironman Nieuw-Zeeland gewonnen. Weer een nachtje doorakkeren om alles te volgen. Die tijdzones toch. Het zou verboden moeten worden. Het zijn overigens Andrew Starykowicz en Meredith Kessler, die aan de leiding gaan na zo’n 70 kilometer fietsen.

Gaan Joost en Arlana op herhaling in oudste crossRBR Wierden?

Gelukkig ook in de eigen land nog wat. Ja niet in het zuiden natuurlijk, daar is een andere vorm van sport bezig. Nee in het Overijsselse Wierden staan zondag de crossduatleten bijeen. Het evenement heet voluit Sans-online Run-bike-run Wierden. En dachten we onlangs nog dat Waalwijk de oudste crossduathlon was, met 30 edities overtreft Wierden de Brabantse wedstrijd. Echt de oudste dus. TV Argo is organisator en de afstanden zijn 5 kilometer lopen, 20 kilometer ATB en 2,5 kilometer lopen. Recreatieterrien Lageveld is the place to be. Na-inschrijven kan, maar dan alleen als het maximum aantal van 150 deelnemers nog niet is bereikt. Joost Somsen en Arlana van Ommen wonnen de vorige editie. De eerste start is om 10 uur.

Iedereen een mooi sportweekend toegewenst!

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.