Quinty Schoens en Marco van der Stel uitermate tevreden na indoor triathlon Liévin

Het was een spektakel tijdens de indoor triathlon van Liévin. Wij spraken Quinty Schoens en Marco van der Stel vandaag over hun wedstrijd en hun finaleserie.

Als eerste jaars elite plaatste Quinty Schoens zich in de eerste serie rechtstreeks voor de A finale. Haar verhaal:

 

“Donderdag vertrokken naar Lievin met de auto.
Sinds maandag al wat ziekerig, moeite met kwaliteit leveren, neus dicht, hoofdpijn, keelpijn en druk in de oren…
Toch proberen om zoveel mogelijk mezelf klaar te stomen. Enorm cool concept, snel en geen tijd voor fouten.
Dit concept ligt mij altijd vrij goed omdat ik vrij explosief ben maar aangezien ik me echt niet 100% fit voelde.
Concept was zo: 3 series, van iedere serie gaan de eerste 2 meisjes meteen door naar de A finale. De rest gaat naar de herkansing en de top 3 van de herkansing mag dan ook door naar de A finale en de rest gaat naar de B finale.Mijn doel was het behalen van de B finale aan het sterke veld te zien in dit nieuwe format”.


Raceday:
“Ik werd enorm slecht wakker. 20 hartslagen hoger in ochtendpols dan normaal en voelde me vrij grieperig. Toch mijn mindset op racen gezet en me optimaal voorbereid en warm gedraaid. Mijn eerste keer race in de series ging veel beter dan verwacht. Ik zorgde tijdens het zwemmen dat ik een snelle start had en proberen niet meer moeite te hoeven leveren dan wat moet waardoor ik met de kopgroep van bijna het hele veld uit het water kwam.
Goed voorin gereden en de laatste 2 ronde voorin doorgetrokken om als tweede te wisselen. Na mijn goede eerste wissel volgde een goede snelle tweede wissel waardoor ik als 2 de aan het lopen begon. Met een Engelse Thomas meteen los, en voor 2 rondjes te kop over genomen. Ik leek even los op kop te lopen maar de laatste 1,5 ronde versnelde de Engelse en kon ik niet volgde. Celia Merle kwam terug en we moesten gaan vlechten voor de laatste plaats voor de A finale, de laatste 150m met alles wat ik had versneld en zo kwam ik met gemak als tweede over de finish en was ik direct geplaatst voor de A finale waardoor ik nog alleen maar in de A finale hoefde te starten. Ik was enorm blij en opgelucht om de bevestiging te krijgen die ik al de hele week aan het zoeken was door mijn verkoudheid”.

“Voor mij was mijn dag al geslaagd! Van het hele veld mochten er maar 6 meteen door naar de A finale en ik zat daar als eerste jaar elite gewoon bij! Wie had dat gedacht! Ik niet in ieder geval !
Voor de finale stonden we te wachten in de call room en werden 1 voor 1 opgeroepen met al onze uitslagen en een hoop vuurwerk en muziek. Een enorme ervaring met een enorme goede vibe in de hal. Dat gaf echt een enorm goed gevoel dat ik samen met Rani Nederland kon vertegenwoordigen als jonge atlete!
Ik lag samen met Rani in een baan en probeerde Rani zo lang mogelijk te volgen, zwemmen ging zo goed dat ik tegelijk met Rani en als 3e het bad verliet en als 3e goed voorin op de fiets sprong, fietsen was enorm gespannen en zat contant ingesloten maar wist me de laatste paar rondjes door een versnelling naar voren te werken maar kreeg het gat op 2 atleten voor me die waren weggereden niet meer dicht. Ik wisselde voorin maar 6 meiden liepen zonder schoenen waardoor ik meer tijd in de wissel verloor, en net toen kreeg ik ook nog niet eens mijn schoen fatsoenlijk aan.. waardoor ik moest gaan jagen. Ik liep de wissel uit op plaats 7/8 maar kon nummer 7 niet volgen die het gat dicht liep naar de kop en ik bleef steeds op 100 m hangen. Met druk van achter finish ik op een goede 8e plek in de finale en ben enorm tevreden over mijn prestatie en dit geeft enorm veel vertrouwen! Vooral in het zwemmen!
(Het risico van lopen zonder schoenen was me te groot vanwege blessures, dat was me geen blessure waard, helaas daardoor miste ik wel de aansluiting met de kop maar ik wilde gewoon geen blessure oplopen door “barefoot” te lopen voor iemand die blessure gevoelig is)
Maar enorm geslaagd en hebben als land een enorm goed visite kaartje afgegeven!”

 

foto Trimax Triathlon

Ook Marco van der Stel kende een hele goede eerste serie, waarmee hij zich rechtstreeks plaatste voor de halve finale. In een ultieme sprint met Youri Keulen wist hij een finale plaats te bemachtigen:

“Eerste van de series, zwemmen ging voor mijn gevoel niet zo goed maar zat toch netjes erbij als 5e. Goed gewisseld en goed van voor. Shaw sloeg een gaatje en dat reed ik dicht. Waren met 5 man dus bleef vervolgens netjes in het wiel. Snelle wissel en direct aan kop, een paar wisselingen van de wacht en gecontroleerd de winst in de serie kunnen pakken, direct door naar de halve finale!”

“Dus vrij makkelijk door naar de halve finale. Daarin geloot met Youri. Had eigenlijk de hele dag moeite met het zwemmen in het zwembad. Toch nog redelijk goed steeds halverwege het veld uit het water en met goede wissels telkens tactisch gereden en als een van de eerste de wissels in. Waar veel atleten op blote voeten gingen koos ik ervoor toch steeds de loopschoenen aan te trekken en geen risico te nemen voor Abu Dhabi. In de halve finale dus met Youri en Sanches moeten sprinten en daarbij aan het langste eind getrokken en dus de A finale gehaald.”

“Daarbij in de finale dus ook met een paar seconde de fiets op en dicht gereden. Vervolgens gedurende de 15 rondjes met steeds verder naar voor gewerkt en als eerste de wissel in. Als een van de weinige de schoenen aan getrokken en daar dus wat plaatsen mee verloren en uit eindelijk naar 9e plaats gelopen.”

Ruud de Haan

Ruim dertig jaar geleden aangestoken met het triathlonvirus. Als super-recreant races gedaan en door toedoen van Mels de Kievit aan de micro beland en die nooit meer los gelaten. Samen met maatje Wim van den Broek zo veel meer dan 1000 wedstrijden als speaker gedaan. Zo af en toe actief voor Eurosport als commentator bij triathlons.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.