Over Liévin, Lotte in Devonport; Kruikenloop; Vasaloppet; Miriam, Forte en carnaval WTJ 1083

DINSDAG – In Liévin waren te weinig junioren bijeen om een aparte competitie te houden. Toch was de Indoor wedstrijd ook voor de junioren de opening van het seizoen. Het verst van de negen kwam de Tsjech Radim Grebik, die in de B-finale vijfde werd. Beste bij de juniores was eveneens een Tsjechische: Albeta Hruskova die negende werd in de A-finale. Net voor haar finishte onze Quinty Schoens, maar die is dus eerstejaars seniore. Jesse Cuijpers werd in het juniorenklassement zevende. ,,Het ging hard’’, was de nuchtere conclusie van de 16-jarige Steinder. En daar was geen woord van gelogen.

(foto: Roger Cuijpers)

Lotte negende in Devonport

Lotte Wilms kwam uit in de Oceania Cup in Devonport, daar waar dus ook de paratriatleten voor hun World Cup waren. Lotte werd negende in deze bekerwedstrijd en Oceanisch kampioeschap, zeg maar de Oceanische tegenhanger van het EK Weert. Ze kwam als vierde uit het water, maar verloor een minuut op de zes fietsers in de kopgroep. Het looponderdeel ging haar best goed af met als eindresultaat dus een negende positie. Tellen we de beloftes niet mee, dan was Lotte vierde. Haar reactie was dat er weer voldoende leergeld opgehaald is, want laten we wel wezen: Lotte is pas twee jaar actief in de triathlonsport. Om met haar eigen woorden te spreken: ,,It was a big day at the office and got some good feedback to work on for the next couple races!” Ik denk dan altijd maar: een echte kantoorbaan is ook niet alles.

De race werd verrassend gewonnen door Joanne Miller, veruit haar beste resultaat ooit. Drie jaar terug acteerde ze in Rotterdam op de ETU-Cup wedstrijd met een weinig opvallende achttiende plaats. Dankzij haar zege staat Joanne nipt in de top 100 van de ITU-ranking. Oceanisch kampioen bij de mannen was een veel bekendere triatleet: Tayler Reid, de Nieuw-Zeelandse wereldkampioen bij de beloftes.

Loopwedstrijden, zelfs in het zuiden

Schreven we dat het zuiden geen wedstrijden zou hebben in deze dwaze dagen, dan rekenden we toch even buiten de Kruikenloop in Tilburg. De stad is vier dagen omgedoopt in Kruikenstad (Tilburgers worden Kruikenzeikers genoemd) maar ook carnavalszaterdag is traditiegetrouw de Kruikenloop. Rob Musters traint voor de marathon Rotterdam. Hij werd derde M35 in Tilburg op de 15 km. in 55.23. Alexander Picard kwam als zesde senior binnen in 53.59.

De Wintercup Lelystad is gewonnen door o.m. Danielle Vermeulen en Annelies van der Zwart. Alex van Buttingha Wicher en Silke de Wolde triomfeerden in de Trappenbergloop van Huizen. Richard Kramer was de snelste master in de Polderloop Obdam, waar trouwens Tamara Schijff terugkeerde in competitie met een derde plaats. Cindy Brussé won haar agegroup op de 30 kilometer en Mark Muller de halve marathon Achtkastelenloop te Vorden.

Machiel voor elfde keer bij beste helft Vasaloppet

Andere sporten met triatleten dan. Wie voor Vasa Sport werkt doet mee aan de Vasaloppet natuurlijk, ’s werelds grootste langlaufwedstrijd in Zweden. Machiel Ittmann werd dan wel vijftig vorige week, het feest was al eerder gevierd. Hij mocht immers niet ontbreken in de Zweedse massa-langlaufrace (een kleine 20.000 deelnemers) die steevast op de eerste zondag van maart wordt gehouden. Vasa referereert overigens aan Koning Gustaaf Vasa, die op ski’s moest vluchten ooit voor de Denen.

Elf keer deed Machiel mee en elf keer eindigde hij op minder dan 50 procent van de winnaar. En dan, ja dan krijg je dus de felbegeerde Vasaloppet-medaille. Klasse. En als multisporter Machiel dan toch in winters Scandinavië is, gaat ie in de aanloop maar even een stukkie schaatsen op het prachtige natuurijs van Orsa.

Miriam van Reijen: bestuurslid af

In de Powermans van Mallorca en Malaysia eindigde ze vorig jaar nog als winnares en op een tweede plaats. Maar de vroege seizoenswedstrijden kwamen voor Miriam van Reijen niet helemaal lekker uit en nu blijkt ook dat zich een beetje verkeken heeft over haar rol als bestuurslid voor de NTB. Miriam maakt na drie maanden plaats voor iemand, die wél voldoende tijd en aandacht aan pr en communicatie voor de bond kan besteden. Ze legt zich weer toe op het sporten en we zien ze voor het eerst weer in actie op de Powerman Griekenland.

 

Bondskleding bij EK’s: Weert verplicht, Almere mag

Over de bondskleding voor dit seizoen is hier en daar op social media discussie los gekomen. Bij het EK in Weert is het de NTB-outfit, bij het EK is triatleten toegestaan eigen kleding van logo, land en naam te voorzien. Dat laatste heeft Challenge Almere-Amsterdam in overleg met de ETU besloten. Dat geldt niet voor het WK volgend jaar in Almere, dan zal iedereen de bondskledij dragen, zoals nu op alle kampioenschappen al gebeurt. Forte is voor het derde jaar hofleverancier van de nationale tenues. We spreken een woordvoerder van het bedrijf morgen over de interne veranderingen, die Forte afgelopen winter is ondergaan. Daaruit zal volgens ingewijden blijken dat de strubbelingen van de voorbije jaren tot het verleden behoren.

Olympisch lijstje komt

We eindigen met de toezegging dat we deze week nog in de rubriek ‘lijstjes’ een overzicht maken van zoveel mogelijk Nederlanders, die zowel aan de Olympische Spelen hebben meegedaan als ooit in een tri- of duathlon actief waren. Dit uiteraard als vervolg op de deelname en winst van Andrea Deelstra, Olympisch marathonloopster in Rio en zondag winnares van de RBR Wierden.

Vastenavond

Voor de Vastenavond-vierders nog een laatste dag. Veel plezier in Krabbegat, Kielegat, Oeteldonk, Vastelaovedzottelaand, Dwersklippelgat, Mestreech, Bokkeriek, Rogstaekersstad of Venlo, Knotsenburg, Stadje van lol en plezeer. Aan jullie om uit te zoeken welke (soms ook bekende triathlon-)plaatsen hier achter schuilgaan. Veul leut en daarna gaan we 40 dagen Spartaans leven. Maar dat doen triatleten een heel jaar, dus zoveel moeite kost dat nu ook weer niet!

 

 

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.