Startveld 5e Frysman bekend.

 

Het zal drukker dan ooit zijn op ’t Reaklif op zaterdag 6 juli. Het eerste lustrum van de Frysman belooft nu al een bijzondere te worden. Niet alleen is het veld groter dan ooit, maar ook in de breedte was het startveld nog nooit zo sterk. Wij hebben onze data eens naast het geweldige startveld gelegd en daar een voorlopige analyse op los gelaten.

De (korte) historie

Het begon allemaal in 2015, de eerste editie telde 59 startende atleten; 54 van hen haalden de finish. Jeroen Tiebie (9:31:06) en Jacomina Eijkelboom (11:20:26) werden de eerste winnaars van het fenomeen Frysman. Het inschrijfgeld toen en nu 226 Euro, één  voor iedere kilometer.
In 2016 pakten Stefan van der  Pal ( 9:21:36) en Geke Venema (10:51:54) voor het eerst de zege. 51 deelnemers wisten de afstand binnen de gestelde limiettijd tot een goed einde te brengen .
Met wat extra publicitaire ondersteuning groeide het deelnemersaantal in 2017 spectaculair. Plots schreven 133 atleten in (150 was het maximale aantal, zo stelde het bestuur). Opnieuw de zege voor Stefan van der Pal, dit keer in het bestaande parcoursrecord (8:56:03). Ook Geke Venema klom voor de tweede keer op het hoogste trede. Zij realiseerde een tijd 10:31:13, ook die tijd staat te boek als parcoursrecord. 12 atleten wisten in 2017 de finish niet te bereiken.
Vorig jaar de zegetocht van Jacob Veenstra, zoals te zien in de documentaire Striid . In een tijd van 9:08:14 werd de finish bereikt. Karla Schipper werd gekroond als winnares bij de dames (11:02:44). 146 deelnemers begonnen aan de klus, 122 konden worden opgenomen in de officiële uitslag.

Het jaar 2019

Voor de eerste lustrumeditie hebben zich op dit moment maar liefst 206 deelnemers ingeschreven. Gezien de populariteit van de Frysman, besloot het bestuur het maximaal toegestane deelnemers op te schroeven naar 200. Binnen enkele dagen na opening van de inschrijving was het maximum bereikt. “206 nu op de lijst, want er zijn er altijd een aantal die tenslotte toch niet (kunnen) starten” aldus voorzitter Martine Brandsma. “Echt meer dan  200 startende atleten willen we niet, want dat zou onze doelstelling ; de atleet centraal, en het karakter van de wedstrijd,  niet bevorderen”. Voor hen die eerder deelnamen aan de Frysman hoeft dit geen verdere uitleg. Voor de debutanten; laat je verrassen met “een hele triathlon, waarbij je de vrijheid en de kracht voelt van vrijheidsstrijder Grutte Pier en het prachtige bosrijke landschap je de weg naar de finish aangenaam maakt”. Een bewust kleinschalige hele triathlon, waar echt alles draait om de triatleten.

Wat getallen over het huidige startveld

Ingeschreven atleten 206: 28 vrouwen (14%), 178 mannen (86%)
6 nationaliteiten ( NL, B, D, USA, POL, IRL)
126 debutanten; 17 vrouwen, 109 mannen
50 atleten 1 x finish bereikt; vrouwen 7, mannen 43
24 atleten 2 x finish bereikt; vrouwen 2, mannen 22
4 atleten 3 x finish bereikt; vrouwen 2 (Geke Venema, Carolien Willems), mannen 2 (Filiep Parien, Jelle Coen Bijlsma)
2 atleten 4 x finish bereikt (Ben Schell, Kris Verhaert)
jongste deelnemers; vrouwen Annemarie Rustenburg (29), mannen Niels Vunderink (23)
oudste deelnemers: vrouwen Geke Venema (52), mannen Ben Schell (62)

Eindtijden 

 

 

De snelste tijden in de afgelopen 4 jaar werden gerealiseerd door Stefan van der Pal (2017 8:56:03) en Geke Venema (2017 10:31:13).  De organisatie Frysman vraagt iedere deelnemer de verwachte eindtijd op te geven, hieronder de verwachtingen van de deelnemers:

 

Vrouwen Mannen
<10:00 1 32
10:00 -11:00 5 50
11:00-12:00 10 41
12:00-13:00 6 39
>13:00 4 12
Geen opgave 2 4

 

Bijzondere namen

Natuurlijk is er van iedere deelnemer een verhaal te vertellen. Sommigen gaan voor de Triple Dutch, een ander loopt de marathon op zijn blote voeten, van de 132 debutanten is er een behoorlijk aantal die nog nooit een hele triathlon hebben gedaan, elke atleet heeft zijn eigen verhaal!  Al die verhalen zullen we als speakers absoluut vertellen tijdens de 5e editie van de Frysman. Toch willen we het startveld een beetje uitlichten met mogelijke kanshebbers.

 

 

Natuurlijk staan de winnaars van vorig jaar , Jacob Veenstra en Karla Schipper op de startlijst, zij hebben die eretitel te verdedigen. Geke Venema, als tweevoudig winnares zint zij op wraak na haar uitvallen tijdens het zwemmen vorig jaar. Maar er zijn er nog zo veel meer.

 


Bij de dames prijkt Carla van Rooijen op de startlijst,  ook Christel Muis met een 2e en 3e plaats in het verleden, Marie Klein, de nummer 6 van vorig jaar en Frysman- debutanten Marjan Aldringa (winnares diverse triathlons afgelopen jaren) en Annemarie Rustenburg (10:35 IM Maastricht).

 

 

Bij de mannen valt natuurlijk de naam van Dirk Wijnalda op, deze van Friese afkomst meervoudig winnaar van het NK lange afstand triathlon is direct de absolute favoriet.; “Zoals je  weet ben ik geboren en opgegroeid in Friesland, Bolsward om precies te zijn. En het lijkt me daarom leuk om in Friesland een hele triathlon te doen. Ik was al eerder van plan om aan de Frysman mee te doen maar het kwam er niet van omdat race prioriteiten ergens anders lagen. Je kan niet onbeperkt hele triathlons inplannen en dan ook nog goede prestaties leveren. Dit jaar dan wel voor de Frysman gekozen, ook mooi dat het de 5de editie is. Ik ben nu ook nog “jong” en fit genoeg om een goede prestatie neer te zetten want dat is wel mijn doel. Verder past de race goed in de voorbereiding op het EK in Almere”.

Wijnalda zal het moeten opnemen tegen de winnaar van vorig jaar Jacob Veenstra. Joël Cox is terug na een jaartje afwezigheid, Niels Koole gaat op voor zijn eerste hele, de Fries Tiedo Tinga debuteert in de Frysman. Uit België de meervoudig IM Hawaii finisher Dirk Baelus. Afijn , je kan als speaker verdwalen in zo’n startlijst. Hieronder vind je alle 209 namen van de atleten die meedoen aan de 5e editie van de Frysman.

 

Speciale vermelding natuurlijk voor Ben Schell en Kris Verhaert, die alle voorgaande edities van de Frysman zijn gefinisht en als ware ambassadeurs voor de Frysman voor hun 5e finish gaan.

VoornaamAchternaam
PietAbma
EdwinAchterberg
AalzenAlma
MarjanAndringa
MikeAppeldoorn
RudiBach
HansBader
DirkBaelus
AlbertBakker
RichardBartels
JohnnyvanBeers
JeroenBergmans
MichelBesseling
Jelle CoenBijlsma
NataschaBinnewijzend
JohnBlok
ErikBoender
AnkeBoer - van Genesen
LeonBorst
GeaBoschker
HansBosman
HuubBots
RolfBouman
MelanieBüttner
CarlConinx
JoëlCox
Evert-JanvanDasselaar
Georgede Jong
Richardde Vroome
KoenDeuze
TomDevriendt
GerritDijkstra
MarijeDirkx
MarkusDollt
Nielsvan denDool
DickDuiker
GeertvanDuinhoven
HansEekhof
ArjenEijlers
RemcoEikhout
DirkFabels
RitskeFlootman
WannieFriderichs
ArieFröberg
HenkGalenkamp
MauricevanGameren
Thijs-JanGerbrands
ErikGerrits
HenkGerritsen
HansGeyskens
KasperGillis
GerardVan deGrift
SabineGruener
BobHary
AgaathHazenberg
CeesdeHeer
RichellevanHelten
DyanHendriks
EdvanHillo
IdoHoltkuile
AdwinHoogeveen
PaulHundscheidt
EricJanse
GuusJanssen
DavidJanssen
AlcodeJong
AriedeJong
LievenJoos
NickJoswig
JensdeKanter
AndreKerbof
MarieKlein
MartinKleinjan
AmandaKolijn
MaartenvanKooij
NielsKoole
DirkKootstra
TiborKorozsi
AdrianKostera
Albertvan derKrabben
BerberKramer
DelphinKruithof kremer
BenKuiken
Gerardvan derLaan
HansLammers
MichielLand
RichardLeeflanng
EibertLeusink
MIchaelLeuven
MartinLinden
JacquesMaijstre
KeesvanMalssen
RonaldMeier
TijlMertens
MarkMetekohy
ArjenMiedema
RobertMijwaart
CorinnaMocking
RPMMol
ArjenMol
ChristelMuis
Nick CarlosNieman
HanvanNieuwenhuizen
AnneOenema
SjorsOnneweer
CarloPappot
FiliepParein
RobertParinussa
DavePaul
MarkPeereboom
BasPieterse
Adrivan derPol
JosPostma
VincentPraster
JeroenQuak
FredReitsma
AndreasRessing
Gert JanReus
AlexanderRijsdijk
CarlavanRooijen
RoelofdeRoos
JohnRoring
AnnekeRuizendaal
AnnemarieRustenburg
AlexSalomons
GerardSas
SilviavanSchaick
BenSchell
TomSchiphof
KarlaSchipper
ErikSchippers
ChristophSchmich
HinkeSchokker
NielsScholtens
BerendSchotanus
RichardSchrijver
DoedeSimonides
MartenSjoerds
JochemSlijkhuis
AafkeSmeets
AlbertVan derSmissen
OliverSmolka
ChrisSnelleman
ArjenSoederhuizen
SimeonStafunsky
AutiliaStapper
Janvan derSteeg
SammeSteenstra
WilhelmessStelling
KlaasStielstra
BartjanSuijkerbuijk
RoelTheeuwen
PeterTijsen
TiedoTinga
ChrisTolsma
ArjanTonnis
YvonneTroost
JoeriValentijn
Raymondvan Berkel
MennoVan Bruggen
Rogérvan der Borgh
ArnoldusVan der Werff
JohanVan Eyk
Henk-Janvan Hees
Robvan Hoef
Heinvan Hooft
JacobVeenstra
RubenVeld
Nickvan derVelde
ArnoldVellinga
GekeVenema
JanVerhaegh
KrisVerhaert
KlaasVerschaeve
DennisVerweij
RonaldVeuger
JeroenVisser
AronvanVliet
JeroenVlug
WillemVoet
MaikelVogels
HilbertVries
ElisabethdeVries
NielsVunderink
Irvinvan derWaal
FrederikWaer
DeclanWalsh
JasperWattjes
JorritWeidenaar
RoelofWeidenaar
BjornWeijts
MelvinWelsink
Briesvan derWerff
JantjeWerff
WillemWijma
DirkWijnalda
PeterWijnsma
CarolineWillems
MarcodeWit
BartWithagen
KlaasYpma
Willekevan derZand
WybrenZijlstra
JortvanZutphen
HansvanZwiene
MartijnZwiers

 

Ruud de Haan

Ruim dertig jaar geleden aangestoken met het triathlonvirus. Als super-recreant races gedaan en door toedoen van Mels de Kievit aan de micro beland en die nooit meer los gelaten. Samen met maatje Wim van den Broek zo veel meer dan 1000 wedstrijden als speaker gedaan. Zo af en toe actief voor Eurosport als commentator bij triathlons.

One thought on “Startveld 5e Frysman bekend.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.