De deelname van Patrick Lange in Almere!

DONDERDAG, TBT – Nu zouden ze er waarschijnlijk heel veel voor over hebben bij Challenge Almere-Amsterdam om hem ooit aan de start te krijgen, maar in 2010 was ie gewoon deelnemer. We hebben het over Patrick Lange, Duitser en tweevoudig wereldkampioen Ironman triathlon.

De naar Oostenrijk verhuisde triathlonkampioen is waarschijnlijk niemand opgevallen, die dag 29 augustus 2010. En ook als speakers hebben we maar weinig woorden aan deze latere grootheid vuilgemaakt. Hij was vier dagen eerder net 24 jaar geworden. Lange deed al wel een tijdje mee in het ETU-circuit met wisselvallige resultaten. Zo was hij in 2005 al in Alanya, waar hij op de ETU Cup-race als 54e finishte. Sowieso is zijn ‘ITU-lijstje’ niet zo imponerend. In eigen land was hij vooral als duatleet succesvol met een paar nationale titels.

Almere 2010 was weer eens zo’n ouderwetse slecht-weer-aflevering. De hele op zaterdag was al geen pretje met Gerrit Schellens en Irene Kinnegim als besten bestand tegen regen, wind en kou. De finish was verlegd naar een enorm verhoogd platform in de havenkom van Almere met aansluiting op de pier (Pannenkoekenboot) en startvlak. Vanwege het verkrijgen van een ETU Premium Cup-race op zondag lagen overal de bekende blauwe ITU-matten.

O ja, nog even zeggen dat Patrick Lange toen nog geen lange afstanden deed. Hij ging op zondagochtend van start in die ETU-race over de Olympische afstand. Het was bar en boos. Geen weer om te sporten en al helemaal niet om te komen kijken. Almeerders bleven lekker binnen bij de kachel. Het zwemonderdeel was al binnengaats gehaald, want het Gooimeer zelf was veel te ruig voor de 1500 meter. Later die middag barstte het noodweer echt los en werden de agegroupers met man en macht van het fietsparcours gehaald. Ik zie Marijke Zeekant nog totaal verkleumd in de verzorgingstent liggen. We gaven elkaar een hand en een paar uur eerder dan gepland pakten we de auto huiswaarts: naor ut zuuje.

Het aantal mensen dat Patrick Lange dus in actie heeft gezien moet minimaal zijn. Fotomateriaal ontbreekt al helemaal van de Hawaii-champ in de Flevopolders. Bovendien bepaalde hij het wedstrijdverloop niet, dat deed wel zijn landgenoot en latere winnaar Gregor Buchholz. De Amerikaan Dustin McLarty kwam als snelste uit het Almeerse havenwater. Lange volgde anderhalve minuut later als 37e. Bibberend kwamen de mannen aan de kant, niemand leek zin te hebben in het vervolg van de race. Wissels duurden lang en de felheid ontbrak. Vooraan kreeg de Oekraïnse favoriet Andrey Glushenko een diskwalificatie aan de broek, omdat hij een wiel aannam van een landgenoot nadat hij lek reed. Een lekke banden festijn werd het.

Patrick Lange vond intussen totaal geen aansluiting bij een groepje. Zijn eerste ronde kwam hij moederziel alleen door. De regen spatte op zodra ze langs de blauwe matten fietsten. Van de 57 gestarte deelnemers liet de Duitser de traagste rondetijd noteren. Daarna werd het al niet veel beter. Drie rondjes zou de huidige parcoursrecorder op Kona, Hawaii, het in de aanhoudende regen nog volhouden. Daarna was hij het beu. De Flevopolder, het Hollandse weer, de helaas troosteloze ambiance: het kon hem niet langer motiveren.

Onderweg droomde Patrick van gouden zandstranden met wuivende palmen en bloemenkransen. En vooral om daar te mogen sporten. Maar daar hadden wij volgers nog geen weet van. Toen Gregor Buchholz in een spannende eindsprint met de Ier Bryan Keane op de finish afstormde stonden er pakweg 30 mensen te kijken, officials en organisatie incluis…

 

http://nl.mylaps.com/evenementen/uitslagen/2010/aug/29/almere/IntMen.html

 

O ja, beeldmateriaal van de mannenrace is er nauwelijks. De fotografen hielden het ook bijtijds voor gezien. De vrouwenwedstrijd eerder op de dag leverde o.m. nog deze foto van Raymond Klaassen op van winnares Jody Swallow.

SONY DSC

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.