Preview op World Triathlon Series: wordt het weer de dag van Rachel? Shirin sporttalent – WTJ 1085

DONDERDAG – Na de best verrassend Throw Back Thursday (met reacties als: ‘goh, nooit geweten dat Patrick Lange ooit een Nederlandse wedstrijd deed’) en het openhartige interview met Pien Keulstra is het nu weer alle hens aan dek voor de WTJ.

 

De preview op de eerste World Triathlon Series in Abu Dhabi moet er immers uit. Een bijzondere, want in de woestijnrace zette Rachel Klamer Nederland hoogstpersoonlijk weer terug op de triathlonkaart. De toen 27-jarige Beuningse won glansrijk haar eerste World Triathlon Series. Omdat Abu Dhabi haast traditiegetrouw de openingsrace is stond Rachel ook meteen op kop in de strijd om de wereldtitel. Jammer dat het in latere wedstrijden minder goed ging met als anti-climax de 24e plaats in de Grand Final aan de Gold Coast. Eén ding hoopt Rachel nu wel: een consistenter seizoen draaien, maar wel openend met een podiumplaats in Abu Dhabi.

 

Het is de lustrumuitgave van de Daman WTS op en rond het befaamde Formule 1 circuit Yas Marina op Yas Island. Alleen Mario Mola won de race twee keer: in 2015 en 2016. Zijn landgenoot Javier Gomez zorgde een jaar later voor een derde Spaanse zege en titelverdediger is vrijdag de Zuidafrikaan Henri Schoeman. Bij de vrouwen gingen Gwen Jorgensen, Jodie Stimpson en Andrea Hewitt onze landgenote vooraf. Rachel is van de Nederlanders als enige voor de vijfde keer van de partij. De laatste twee jaar gingen voortreffelijk met een vierde en eerste plaats.

Geen Flora Duffy

 

Als telt niet in de sport, dus dat Flora Duffy vorig jaar in de openingsrace hard in aanraking kwam met het woestijn-asfalt, doet niets af aan Rachels zege. Ook grote kampioenen komen wel eens ten val. Graag had de Bermudase morgen revanche genomen, maar ze voelt zich niet tip-top in orde en laat derhalve de openingsrace aan zich voorbij gaan. Dat heeft ook te maken met haar thuiswedstrijd in Hamilton, de tweede World Triathlon Series waar ze natuurlijk op scherp wil staan. Om 13.06 uur gaan de vrouwen morgen van start voor de sprint-race.

 

 

Zonder Flora blijft de concurrentie voor Rachel stevig. Wereldkampioene Vicky Holland, runner-up Katie Zaferes (Superleague winnares) zullen het Rachel danig lastig maken. Katie kwam vorig jaar eveneens ten val in deze openingswedstrijd. En dan zijn er ook nog Georgia Taylor-Brown, Jessica Learmonth en Ashleigh Gentle, just to mention a few.

 

Rachel weet zich verzekerd van de steun van Maya Kingma en Kirsten Nuyes. Voor beiden is het de tweede keer dat ze mee doen in Abu Dhabi. Kirsten werd vorig jaar 28e, Maya 32e. Onze vertegenwoordigsters dragen de startnummers 8 (Rachel), 32 (Maya) en 36 (Kirsten). Er mogen 57 vrouwen meedoen. Door het terugtrekken van Flora Duffy krijgt België er een startplaats bij. Claire Michel krijgt zodoende gezelschap van Jolien Vermeylen, debuterend op een WTS.

Wat kan Alex Yee bij z’n debuut?

 

Negentien van de twintig beste mannen volgens de ITU World-ranking doen morgen mee aan de openingsrace. Daarmee is het mannenveld zo mogelijk nog sterker. Zij starten twee uur eerder, dus 11.06 uur Nederlandse tijd. De strijd wordt enorm met titelverdediger Henri Schoeman tegenover wereldkampioen Mario Mola. Met Jacob Birtwhistle tegenover Vincent Luis. Met de herstelde Richard Murray tegenover Europees kampioen Pierre le Corre en ga zo maar door. De drie Noren (Blummenfelt, Stornes en Iden) zijn er. Marten van Riel gaat voor een podiumplek met in zijn kielzog landgenoot Jelle Geens. En onderaan de indrukwekkende lijst bungelt op startnummer 56 ene Alex Yee, winnaar van de World Cup in Kaapstad. Wat kan de Brit op het allerhoogste niveau nu al uitrichten?

Marco en Jorik

 

Daar mogen ‘onze jongens’ zich mee meten. En dat doen ze met verve. Marco van der Stel komt uit onder startnummer 36, Jorik van Egdom draagt startnummer 52. Zorgen dat ze lager finishen dan die nummers is altijd meegenomen, maar de mannen willen ook naar Tokyo. Die stap kunnen ze zaterdag al een stuk zetten als de Mixed Relay op het programma staat. Maar individuele Olympische roem telt ook, dus gaat het vrijdagmorgen Nederlandse tijd al vol gas voor de kortst mogelijke klassering.

Voorafgaand aan de elite-races zijn trouwens al 2500 agegroupers en junioren in actie gekomen in het voorprogramma. Onder dat massaveld ook 14 Nederlandse agegroupers.

Mixed Relay mogelijk ook met Menno

 

Zaterdag is dan de Mixed Realy, waar 22 landen aan meedoen en kostbare punten voor deelname aan de Olympische Spelen te verdienen zijn. Hoe het Nederlands kwartet er precies uitziet, weten we pas zaterdagochtend. Naast genoemde triatleten is ook Menno Koolhaas mee voor het geval Jorik of Marco om wat voor reden dan ook niet beschikbaar zijn voor het kwartet, dat Nederland twee jaar terug brons op het WK opleverde. Het is daarmee ook voor het eerst dat Oranje zo prominent op een recent WK mee deed. En natuurlijk, de andere 21 landen staan niet stil, nu de Mixed Relay is toegevoegd aan het Tokyo-programma. We gaan zaterdag zien hoe we er voor staan. De Mixed Relay bgint zaterdag om 9.06 uur Neerlandse tijd.

Shirin is Zeeuws sporttalent

 

Waar het voor de triatleten allemaal gaat beginnen, maar Shirin van Anrooij na een pittige winter even gas terugnemen. De Zeeuwse deed veldritten en veldlopen en overal ging ze met de besten mee. Daarna mocht ze een paar daagjes uitwaaien op Malta (toevallig ook mijn favoriete eiland) en bijtijds was ze terug voor de prijsuitreiking van Zeeuws Sporttalent van het jaar. Genomineerd was ze, vanavond werd ze het. Shirin is dé sportvrouw van Zeeland momenteel. Van harte gefeliciteerd!

Zou mooi zijn. 8 maart – internationale vrouwendag. Shirin geniet nog na van titel, Rachel wint Abu Dhabi en Saskia van den Ouden wordt Verschilmaker 2019. Daar hebben wij als mannen toch mooi het nakijken.

Morgen is Abu Dhabi natuurlijk live te volgen via de Livestream van de ITU. Een geheel vernieuwe livestream waar we ons de afgelopen dagen voor hebben aangemeld. Op afstand zeggen we alvast: Go, go, go: Rachel, Maya, Kirsten, Marco en Jorik!

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.