ITU Series Mixed Relay Abu Dhabi: Australie wint, Nederlanders negende.

ZATERDAG – Op de tweede dag van de Daman Triathlon Abu Dhabi stond zaterdagochtend de eerste van vier ITU Series Mixed Relay op het menu. Later dit jaar zijn nog de wedstrijden in Nottingham, het WK in Hamburg en in Edmonton. Een belangrijk onderdeel, want volgend jaar voor het eerst ook Olympisch nummer in Tokyo.

Nederland werd twee jaar terug derde op het WK in Hamburg, dus de verwachtingen zijn hoog gespannen. Namens ons land opende Rachel Klamer de wedstrijd. Ze kwam als veertiende van de 22 deelnemende landen uit het water, maar reed vervolgens soepel naar de hoofdgroep, die in achtervolging moest op de Amerikaanse Taylor Spivey. Zij kwam als tweede achter de Braziliaanse Vittoria Llopes uit het water. Spivey bleef knap vooruit met een maximale marge van tien seconden op het jagende peloton van vijftien vrouwen. Daarin was Rachel actief genoeg om ook in een goede positie de wisselzone in te duiken. Dat gebeurde als vijfde.

Zo soepel het voor de volgers misschien lijkt, zo zwaar is de inspanning van zo’n inhaalslag, want op de 1,5 kilometer lopen sprintten een aantal landen nog voorbij. Bij het water mochten de Amerikanen met Ben Kanute als eerste aan de tweede leg beginnen, op vier seconden al gevolgd door de Australiërs en Duitsers. Marco van der Stel begon daar als tiende mee op 23 seconden van de Yankees. Knap staaltje zwemwerk van hem, want hij schoof weer twee plaatsjes op bij het verlaten van het water.

In zo’n tweede leg is het stayeren in flinke groepen al vaak verdwenen. Amerika voorop, dan een groepje met drie (Italië, Australië en Duitsland), dan twee (Oostenrijk en Zuid-Afrika) en dan een groep van zes met Nederland/Marco erin. De voorsprong van de Amerikanen bleef minimaal en schommelde tussen de vijf en zeven seconden. Bij de wissel fietsen/lopen sloot Luke Willian namens Australië al aan en op die anderhalve kilometer raakte Amerika voor het eerst de leiding kwijt aan zowel de Ozzies als onze oosterburen met de verrassende Valentin Werntz. Marco knokt voor wat ie waard is, verliest weinig tijd maar wel enkele plekjes in het klassement.

Halverwege de Mixed Relay is Australië als eerste aan de derde leg begonnen voor Duitsland en Amerika en 28 seconden na Ashleigh Gentle dook ook onze topzwemster Maya Kingma in het kristalheldere water rondom Yas Island. Als twaalfde kwam ze er ook weer uit, op een halve minuut van Emma Jeffcoat (Aus) en Katie Zaferes (USA, winnares gisteren). In de derde leg werd duidelijk dat de strijd tussen deze twee toplanden zal gaan, waar eventueel ook GB werd verwacht. Maar de Britten kwamen met Vick Holland slecht uit de startblokken en maakten onderweg ook te weinig goed. Sterker nog tijdens het fietsen sloot Maya Kingma aan bij Non Stanford op het randje top tien. Na de eerste fietsronde hield Maya de schade beperkt tot 43 seconden en zicht op een achtervolgende groep (posities 3 tot en met 9). Vooraan werken Emma en Katie goed samen en groeit de voorsprong tot 37 seconden in de fiets/loopwissel op F, I, D, P en NZ. Als achtste keerde Maya terug voor TeamNL het verschil was op dat moment 55 seconden. Toch mooi vier plekjes herovert. Voor de Belgen was het toen al ‘over-en-uit’. Het door buikgriep gekwelde team moest alle reserves uit de kast halen, maar die redden het in dit geweld jammer genoeg niet. Het team werd gedubbeld.

Katie liet weer zien waarom ze de beste is. In de derde leg herneemt USA de leiding en met 17 seconden voorsprong op de Ozzies en 46 op de Fransen, Duitsers en Italianen, mocht Eli Hemming als laatste aan zijn triathlon beginnen. Intussen leverde Maya een superknappe bijdrage voor ons team. Ze bleef in achtste positie bij het soms moeizame lopen en verloor niet veel tijd: 1.28 op de Amerikanen. Dat was de marge voor slot-triatleet Jorik van Egdom, de man die ons in Hamburg twee jaar terug naar brons leidde. Zo’n apotheose zat er vandaag niet meer in natuurlijk, maar ook Jorik gaf alles om de top acht positie te behouden. Zijn zwemonderdeel was naar behoren, als tiende stond de landskampioen samen met Spanje en Hongarije weer op het droge en toen was het een kwestie van inhalen wat er nog in te halen viel.

Eli Hemming is wellicht niet de sterkste Amerikaan, die het af moest maken. De voorsprong op Jacob Birtwhistle slonk bij het fietsen naar minder dan tien seconden en ook de Fransen met Leo Bergere kwamen dichterbij. Intussen werd ook duidelijk dat de Italianen, Nieuw-Zeelanders en Portugezen even in de penalty-box moesten. Geheel op eigen kracht knokte Jorik terug naar een achtste positie. Kort voor de laatste wissel fietsen/lopen zat Birtwhistle bij Hemming, dus wederom USA-AUS bij elkaar met alleen nog het lopen te gaan. En dan zat ook Bergere nog op het vinkentouw met slechts zes tellen achterstand. Op 1.14 minuut begon Jorik aan zijn favoriete onderdeel met nog altijd zicht op misschien wel top zes.

Vooraan neemt Birtwhistle definitief afstand van Hemming. Australie won voor USA, Nieuw-Zeeland en Frankrijk. Nederland werd uiteindelijk negende. Nog niet de top, maar de kop is eraf.

 

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.