American Cup races; Bariloche voor Santiago en Haley; Jetze en Tessa in topvorm – WTJ 1089

MAANDAG – Wereldwijd waren er natuurlijk nog genoeg wedstrijden, die hier het vermelden waard zijn. Twee jaar op rij maakte de triathlon in Sarasota deel uit van de World Cup-cyclus. Twee keer moest het evenement worden omgezet in een duathlon vanwege het slechte weer. Afgelopen weekeinde was de race ‘gedegradeerd’ tot American Cup en kon de triathlon als vanouds wel doorgaan. De Amerikaan Jason West won ‘m, met de Duitser Lasse Nygaard-Priester kort achter hem. Die man verdient zijn ITU-punten vooral in de continentale wedstrijden. De vrouwenrace ging naar de Canadese Amelie Kretz, nummer 34 van de Spelen in Rio.

Van Sarasota naar Santos

Nóg een American Cup, maar dan in het Braziliaanse Santos. Thuisfavoriet Reinaldo Colucci werd bij het lopen op zijn nummer gezet door de Argentijn Luciano Taccone. Het was op alle fronten een Argentijns-Braziliaanse strijd. Bij de vrouwen werd de stand weer recht getrokken door Beatrix Nerez, die haar vijfde American Cup-winst boekte en de Argentijnse Romina Biagioli klopte. In beide American Cups wel Europeanen, noch Nederlanders noch Antillianen.

Stefan Tuininga in 70.3 IM Bariloche

Een Argentijnse winnaar in Brazilië, dan een Braziliaanse triomfator op de Argentijnse 70.3 Ironman in Bariloche. Daar werd zondag de uit Goiania afkomstige professional Santiago Ascenco de opvolger van Terenzo Bozzone. De Braziliaan liet na het fietsen al een voorsprong van vier minuten op de Amerikaan Kennett Peterson noteren. Terwijl achter hem de strijd om de tweede plaats losbarstte liep Santiago onbedreigd naar zijn tweede 70.3 Ironman overwinning van het nog prille seizoen. In Pucon, Chili was ie ook al de beste. Hij mag inmiddels tot de specialisten van de halve gerekend worden: vijf 70.3 IM-zeges, twee Challenge-zeges en vorig jaar derde in Daytona Challenge, u weet wel de race die dit jaar ’s avonds wordt gehouden.

Zoals gezegd, achter Ascenco veranderde het nodige. De Australiër Tim Rea greep zeven minuten later het zilver, een minuut later gevolgd door de Amerikaan Justin Metzler. Voor Haley Chura is Zuid-Amerika altijd weer thuiskomen. De Amerikaanse brak internationaal door toen ze langere tijd in Brazilië doorbracht en zowel de Ironman Fortalez als de halve Challenge Florianopolis wist te winnen. Vijf jaar later pikt ze nog steeds haar overwinningen mee. In Bariloche was ze te sterk voor thuisfavoriete Romina Palacio. Haley’s landgenote Kelsey Withrow eindigde op elf minuten als derde. In het wedstrijdverloop ‘jojoode’ Haley Chura als gebruikelijk weer in de race. Van alle 370 deelnemers (M/V) noteerde ze de snelste zwemtijd. Die comfortabele voorsprong raakte ze op de fiets snel kwijt door een toch wel erg dicht op elkaar fietsend groepje vrouwen met de genoemde nummers twee en drie. Gerechtigheid kwam er voor de Amerikaanse uiteindelijk wel op de halve marathon. Namens Curaçao deed Stefan Tuinenga uit Willemstad mee. De directeur Fair Trade Authority op Curaçao eindigde op een 76e plaats in totaal en zestiende bij de M35. Dat alles in 5.22 uur, waar Ascenco er 4.02 uur over deed.

(Stefan Tuinenga)

Uitkijken naar woensdag, de dag van de werelduurrecordpoging van Jetze

Jetze Plat is er klaar voor. En wij fans ook. De kranten staan er bol van en ook wij verkeren in opperste spanning. De kampioen der kampioenen gaat zijn aanval op het werelduurrecord inzetten. Komende woensdag is het zover. Dan moet Jetze op de wielerbaan in Alkmaar in 1 uur tijd meer dan 42,165 kilometer. Nu nog in handne van Geert Schipper, ook gerealiseerd in het Alkmaar Sportpaleis. Bij NPO Radio en in dagblad Trouw stond al een uitgebreide voorbeschouwing. Mooi verhaal wederom over Jetze Plat, de perfectionist. De man, die net als vroeger aan z’n brommers urenlang aan zijn materiaal kan sleutelen. Net zo lang tot het goed is. In het verhaal ook voor het eerst meer over de amputatie van zijn rechtervoet, op 18-jarige leeftijd. Op zijn Jetzes zegt hij daarover: ,,Die voet zat alleen maar in de weg.’’ Hij mocht hem meenemen naar huis van de doktoren, maar bedankte voor de eer. Een ander aspect in de interviews is de wijze waarop Jetze tegen de paralympische sport aankijkt. Hij wil het aantal klassen drastisch terugbrengen, omdat er veel te veel medailles uitgereikt worden. Jetze vergelijkt het met basketbal, waar ook niet een aparte klasse bestaat voor mensen tot anderhalve meter. Uiteraard gaat het in de gesprekken over Tokyo 2020, waar hij dubbelgoud wil halen (handbiken en triathlon), maar ook kijkt hij al verder naar de tijd na de Spelen. Dan gaat hij namelijk de Jetze Plat Academy starten voor jonge sporttalenten met een handicap. Prachtige berichten natuurlijk, maar eerst woensdag 13 maart. Supporters zijn meer dan welkom, hoe meer hoe liever. Om 15 uur gaan de deuren van het Sportpaleis open. Uiterlijk 17 uur zal Jetze aan zijn poging beginnen.

Tessa draait weer volop aan de top mee

Voor Tessa Kortekaas zijn de weersomstandigheden zelden aanleiding om werkloos langs de kant te hoeven staan. Op Lanzarote kan het heus wel spoken, maar van de Codes rood of geel komen enkel in de (Spaanse) vlag voor. Afgelopen weekeinde was de achtste editie van de La Graciosa Challenge, een tweedaags evenement met op zaterdag een crosstriathlon en zondag een 31 kilometer lange Trailrun. Er zijn maar weinig van dit soort wedstrijdjes waar Tessa niet als winnares uit de bus komt en ook nu bleek ze de sterkste. Bij de mannen won de Spaanse prof Alejandro Santamaria voor de derde keer. In totaal onze Trikipedia-woman 4.04.23 uur over beide wedstrijden. Daarmee was ze liefst 36 minuten sneller dan Lucia Funes van Tenerife en de Spaanse Diana de la Rosa. Santamaria was goed voor 3.32.21 uur en liet Alexy Perdomo en Juan José Foulquié achter zich.

Overigens stond Tessa al haast net zo veel in de belangstelling bij de media als Jetze de afgelopen dagen. Zo biecht ze in een artikel in het magazine Santé op dat ze wel te porren is voor nóg extremere triathlons dan ze tot dusverre al deed. In de Spaanse kranten van Lanzarote duikt Tessa ook steeds vaker op als La holandesa fuerte. Vorige week won ze de tweede etappe van Ultrabike Lanzarote, 90 kilometer mountainbiken in iets meer dan 4 uur. Ze was zeven minuten sneller dan haar concurrente, die het eindklassement won. Maar dat kwam alleen omdat Tessa aan de openingsrit niet mee deed. En tussen alle sportactiviteiten door werd ze ook nog eens gekozen tot sportvrouw van haar (vroegere) gemeente Teylingen. Ook kreeg ze de algemene sportprijs van Teylingen. In het sportcafé was ze zelf niet aanwezig om de prijs in ontvangst te nemen, maar zodra ze weer eens in Nederland is….

 

 

 

 

 

 

 

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.