Nieuwe triathlon Helmond; Nieuws over Emmeloord, Terheijden, Gastel, Toyota met Jetze – WTJ 1090

(featureplaat Paul Raats)

DINSDAG – Een nieuwsrijke dinsdag. Joep Staps, die met een briljante video zijn nieuwe toekomst als profsporter aankondigt, een eerste inzage in de startlijst van de Gelreman en de gezonde spanning bij Jetze Plat aan de vooravond van zijn werelduurrecordpoging.

Prachtig dat Jetze in zijn Road to Tokyo inmiddels het beroemde Japanse automerk Toyota aan zich heeft weten te binden. Een betere sponsor met betrekking tot de Paralympics in het Land van de Rijzende Zon kan een mens zich niet wensen.

Zomaar wat favorieten Gelreman

De Gelreman. Speaker Ruud heeft alvast een eerste cijferoverzicht gegeven van de inmiddels 116 deelnemers aan de eerste editie. Geen slecht begin hoor, voor een hele. En het veld mag er ook wezen. Onze favorieten vooralsnog, in willekeurige volgorde: Niels Persoon, Michel Besseling, Dirk Londema, Bram van den Bergh (z’n 25e hele!), Koen Rutjes, Joël Cox en Sjoerd Hermsen. Bij de vrouwen maakt Carla van Rooijen veel kans en is Christel Muis in kleinere heles ook altijd goed op dreef. In elk geval een startveld, waar je bij de première mee voor de dag kunt komen.

Triathlonfamilie verwelkomt nieuw evenement in Helmond

Meer nieuwtjes uit de organisatiewereld, want Brabant krijgt er weer een triathlon bij. Op en rond recreatieplas Berkendonk in Helmond wordt 29 september de eerste Triathlon Brabant gehouden. Er zijn wedstrijden over een kwart of een achtste afstand. Voor de jeugd is er een mini-triathlon. Het idee komt van triatleten Jos van Langh en Leon Rooijakkers. Ze schakelden Berbel van Bree van de Beweegorganisatie in om het evenement verder uit te dragen. Zwemmen dus in de Berkendonk-plas, fietsend gaat het richting Deurne en terug naar Berkendonk met een loopronde door het natuurgebied. De organisatie rekent op minimaal 500 deelnemers. ,,De sport leeft enorm en we zitten aan het eind van het seizoen’’, aldus Van Bree, die in de verdere toekomst al droomt van een triathlon in de stad. Binnenkort zitten de initiatiefnemers met enkele Helmondse verenigingen rond de tafel om vrijwilligers te werven. De gemeente staat inmiddels achter de plannen en geeft een eenmalige subsidie van 10.000 euro.

Emmeloord over de provinciale N50

Ook in Emmeloord zijn de ambities tomeloos. Voorzitter Kerst Beuckens meldt opgetogen dat Rijkswaterstaat en de provincie instemmen met een stuk fietsparcours over de N50 naar Ens en terug. De wedstrijden zijn op zondag 25 augustus. De wisselzone verplaatst zich naar de Marknesserbrug en het programma wordt uitgebreid met een halve triathlon. De N50 erbij betrekken was noodzakelijk om te kunnen groeien naar 750 deelnemers, zegt triatleet/organisator Beuckens. Zo’n lang verkeersvrij stuk valt nergens in de Noordoostpolder te vinden. Tot dusverre 150 atleten hebben zich aangemeld. Omdat bovendien de TriHartlon van de Nederlandse Hartstichting aan de wedstrijddag gekoppeld is, verwacht de organisatie duizend deelnemers.

Wachtenden in Terheijden opgelet

Nog een wedstrijd die kan groeien is Terheijden. Het Brabantse gemeentebestuur heeft de organisatie laten weten dat de geplande wegwerkzaamheden geen invloed hebben op de fietsroute. Daarmee kan de inschrijving voor de kwart afstand worden heropend om de resterende honderd wachtenden de kans te geven zich aan te melden. Daarmee komt Terheijden op 750 aanmeldingen en daarmee vol. Datum: 9 juni.

Alleen nog trio’s, jeugd en Cup-strijders voor Gastel

Bij buurorganisatie Oud Gastel wordt de kaap van duizend al bijna bereikt. Alleen voor de jeugdtriathlons op vrijdag en de trio-triathlon op zaterdag kan nog worden ingeschreven. Verder maken de Duitse, Belgische en Nederlandse triatleten, die mee willen doen aan de Triathlon Nations Cup goede kans te worden toegelaten tot het startveld van de 1/3e afstand. Volgens de organisatie is het internationale karakter van de Gastelse wedstrijd dankzij de Cup met 25 procent toegenomen. Het evenement is 21 en 22 juni.

Krijgt Nederland er enkele halve triathlons bij, in Leuven wordt de halve volgend jaar vervangen door korte afstands wedstrijden, die dan wel middenin de Universiteitsstad worden gehouden. De laatste jaren bleef het aantal starters op de halve steken op ruim 200. Vermoedelijk is daar het vroege tijdstip in het jaar mede debet aan. Leuven valt op 19 mei.

Het appje van Annemiek naar Louis

In het wielrennen is het de laatste dagen weer Holland Boven. Dylan Groenewegen pakt twee etappes en draagt de gele trui in Parijs-Nice, Annemiek van Vleuten maakte een ongelofelijke rentree met een vette winst in haar favoriete race Strade Bianche. Een dag na haar indrukwekkende zege vloog Annemiek naar Tenerife voor een trainingsstade. Bij aankomst stuurde ze haar coach Louis Delahaije (nog in Abu Dhabi met de Nederlandse triathlonploeg) een appje met de grappige tekst ‘wat doe ik hier eigenlijk?’ De 36-jarige Wageningse bedoelde ermee dat die extra training gepland stond om haar niveau te halen voor de Ardense klassiekers. Maar met Strade Biance op zak leken de extra kilometers op het eiland inderdaad overbodig.

Morgen gaan we op voor een andere wielerprestatie van formaat: de aanval op het werelduurrecord door Jetze Plat. De meeste aanmoedigingen krijgt hij van recordhouder Geert Schipper. Zo gaan sportmensen met elkaar om!

And Chris says…

Tot slot één van die vele mooi ‘tegel-wijsheden’ van oud-wereldkampioen en SuperLeague organisator Chris McCormack: You don’t play triathlon. You play soccer, it’s fun. You play baseball. Triathlon is work that can leave you crumped in a heap, puking by the roadside. It’s the phsical brutality of climbing Mount Everest without the great view from the top of the World. What kind of person keep coming back for more of that.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.