13 maart 2019, de dag dat Jetze Plat wederom sportgeschiedenis schreef – WTJ 1091

 


WOENSDAG – Elke dag waarop Jetze Plat iets van zich laat zien of horen, lijkt een bijzondere dag. Vandaag was er weer zo eentje. Het zijn de momenten waarop deze allemans vriend demonstreert hoe mooi het leven kan zijn als je in jezelf gelooft, doelen stelt en die dan ook nog eens weet te bereiken. Het is een voorrecht om daar van dichtbij deelgenoot van te zijn.


Collega Ruud was dat vandaag. Enkele maanden terug zaten ze samen ontspannen aan de keukentafel in Vrouwenakker. Jetze was al volop in voorbereiding op zijn werelduurrecordpoging, maar hij nam alle tijd voor een genoeglijk samenzijn. De hele middag. De afgelopen weken deed hij dat met heel veel media. Als na Esther Vergeer en Bibian Mentel, iemand in Nederland de paralympische sport op de kaart heeft gezet dan is het wel Jetze Plat. Ik durf zelfs te stellen dat door zijn internationale topprestaties Jetze momenteel ook in de triathlonsport de meeste publiciteit genereert. En daar heeft iedereen vrede mee.

 

Vandaag, woensdag 13 maart moest het gebeuren. Eigenlijk sneu dat zijn poging meteen ook een aanval was op het werelduurrecord van maatje Geert Schipper. Maar Geert nam het sportief op, was er bij om hem vanaf de zijlijn aan te moedigen al hield ie natuurlijk wel het klokje in de gaten. De 42.167 kilometer van vorig jaar april op dezelfde piste in Alkmaar is een niet te onderschatten afstand. Dat deed Jetze beslist niet. Uit alles blijkt het wederzijds respect van deze twee krachtpatsers in rolstoel.

 

Die rolstoel was tot kort voor de start de fauteuil waarin Jetze zich oppepte voor zijn race. Stipt om 16.00 uur kwam het spektakel op gang. Zoals gezegd Ruud stond er bovenop. We laten hem hier verder aan het woord.

 


,,Anderhalf uur voor aanvang, tref ik Jetze in de kleedkamer. Tot mijn verbazing is hij nog super ontspannen. We babbelen wat, hij pakt zijn zelf meegebrachte koffiezetapparaat uit. Goede koffie. Is belangrijk. Samen gaan we door de tunnel richting de piste. Opvallend hoeveel aandacht Jetze heeft voor de mensen om hem heen, de begeleiders, de supporters, de media. Uit niets blijkt dat hij zo voor een zware opdracht staat, zooo ontspannen.

 

 

Dan komt het moment dat hij nog even met coach Guido Vroemen en zijn technische staf overlegt.

 

 

Jetze zijn gezicht verandert, de focus begint te komen. Terug naar de kleedkamer waar de totale toewijding aan de recordpoging echt goed begint. Weer terug op de baan is zijn blik volledig anders. De echte focus! Liggend in de handbike voor de startstreep, even het laatste overleg met Guido. Helm en bril gaan op. Totale concentratie. Pang, de race begint.’’

 

 

Het valt Ruud op dat Guido het rondebord trouw bij houdt (19.9, 20.1, 19.3 verbluffend vlak schema), maar dat Jetze er slechts af en toe een korte blik op werpt. ,,Hij was volledig in trance aan zijn race bezig, geen afleiding. Als een menselijke machine malen de armen in een niet aflatend tempo voort. Fotografen hebben moeite deze super-handbiker op de gevoelige plaat vast te leggen: zo hard gaat het. De schema’s liggen al snel op 45 in het uur. Waanzinnig om mee te maken. Een wervelwind vliegt over de baan. Wie hem de hele ronde wil volgen wordt binnen de kortste keren tureluurs of draaierig. In deze ovalen draaimolen op de hoogste versnelling houdt alleen Jetze het hoofd koel. Geen moment van verslapping. Het uur vliegt letterlijk en figuurlijk voorbij.’

 


Als de 60 minuten zijn weg getikt, staat hij stil bij de streep waar het avontuur begon. Hij komt overeind, heeft wederom aandacht voor alles wat er om hem heen gebeurt. De euforie van de 500 aanwezigen, waaronder veel triatleten en parasporters. ,,Ik was verbaasd hoe fit hij uit de race tevoorschijn kwam. Even later moest hij toch eventjes gaan liggen. Zelfs grote kampioenen hebben dat. We halen een theedoek en koud water. Hij wil iets kouds op zijn hoofd. Na een paar minuten klinkt het opgewekt: jongens, ik ben er weer. Eerst naar de kleedkamer even echt opfrissen.

 

 

 

Het bord met de 44.749 kilometer heeft hij al aan menig fotograaf en fan laten zien. Voor zijn fans is hij er vervolgens helemaal. Het verwondert hem zelfs dat ze allemaal voor hem die vrije woensdag genomen hebben. Het live beeldinterview met Marnix Cornelisse (bedankt namens Trikipedia) als cameraman lukt me helaas even niet vanwege een grote Facebookstoring. ‘Houden we tegoed, Ruud. Op een rustiger moment.’, stelt Jetze me gerust. Wat een kerel, wat een topatleet en wat een bijzonder mens.’’

Tot zover Ruuds live-report vanuit Sportpaleis Alkmaar. De live-registraties voorafgaand en gedurende de race waren magnifiek en trokken veel kijkers. Veel Trikipedia-lezers deden ook mee aan de prijsvraag wie het dichtst bij de behaalde afstand voor Jetze zou zitten. Omdat maar liefst 188 inzendingen zijn binnen gekomen, nemen we even de tijd de winnaar aan te wijzen. Komen we morgen op terug.

 

Ruud komt – terwijl dit WTJ getikt wordt – ook nog ergens op terug. ,,Betrek ook Guido in je verhaal. Het was schitterend om te zien hoe hij als coach meeleeft. Zeker zo gespannen als Jetze voorafgaand aan de start, nerveus in het eerste half uur over de kans van slagen, maar ook verzekerd van het succes in het verloop van de race en dan als het succes daar is, komen ook bij hem de emoties bovendrijven. Een bijzonder team.’’

 


De verdiensten van Guido Vroemen voor onze duursport kunnen we niet genoeg benadrukken. Wat hij als sportarts en begeleider van atleten al niet voor elkaar kreeg is heel speciaal. Vandaag het koppel Jetze-Guido en eerder natuurlijk die formidabele samenwerking met Wouter Duinisveld , Yvonne van Vlerken en vele anderen. Dat brengt me meteen op de vraag: hoe zou het met Wouter zijn. Welnu, dat antwoord krijgen jullie morgen.

 

 

Want ook daar was Ruud recentelijk uitvoerig mee in gesprek. Zulke contacten zijn voor ons de krenten uit de pap. Ze maken het waard om dag in-dag uit aan Trikipedia te sleutelen.

Woensdag de dertiende maart was een memorabele dag. Dat hebben we (opnieuw) te danken aan Jetze Plat. Omdat we er niet genoeg van kunnen krijgen hier nogmaals in kapitalen:
NEW WORLD HOUR RECORD HANDBIKING: 44.749 KM: JETZE PLAT, THE NETHERLANDS
Alkmaar, 13-3-2019

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.