Ironman-prijzen; Nieuws van Amsterdam Nieuw West; Ameland; Klazienaveen en nog ‘s Jetze – WTJ 1092

DONDERDAG – Triatleten/deelnemers hebben het voor het zeggen bij de toekenning van de jaarlijkse Ironman verkiezing tot meest favoriete wedstrijd van het jaar. Net als bij de Oscars zijn er verschillende categorieën en dus ook diverse winnaars. We gaan het rijtje even af.

 

 

In de categorie ‘overall satisfaction’ wint Ironman Kalmar, Zweden met Nice en Klagenfurt op een tweede en derde plaats. De Zweedse race scoort op vele fronten. Op de vraag welk evenement je een vriend zou aanraden, wint Kalmar ook. De wedstrijd beschikt bovendien over het beste/mooiste fiets- en loopparcours. Als gaststad scoort Kalmar eveneens het best. Op de vraag ‘welke Ironman u volgend jaar zou willen doen?’ zeggen de meeste respondenten Ironman Zuid-Afrika. Dat zei Tessa Kortekaas vorig jaar dus ook tegen zichzelf. Lanzarote is daarna het meest in trek en opnieuw Kalmar op een derde plaats.

After Parties voor de Zuid-Afrikanen

 


Port Elisabeth heeft ook het mooiste zwemparcours met Wales op een tweede en Kopenhagen op een derde plaats. Wales is ook bij de fietsers (3e) en hardlopers (2e) geliefd op zijn parcoursen. De top drie in de categorie ‘Overall Venue Experience’ is dan ook logisch met Wales, Nice en Zuid-Afrika in de top drie. Afwijkend van eerder genoemde klassementen ziet de top drie van de beste ‘After Parties’ er iets anders uit. De Zuidafrikaanse race wint met het Italiaanse Emilia-Romagna en het EK Frankfurt als goede tweede en derde.

De klassementen zijn ook opgemaakt voor de 70.3 Ironman-organisaties. Opvallend is Astana als winnaar van ‘Overall Satisfaction’ met Sankt Pölten op twee en Kraichgau op drie. Het Noorse Haugesund en het Zweede Jönköping worden als beste aanraders uitverkoren. Kraichgau, Sankt Pölten en Zuid-Afrika bieden respectievelijk beste zwem-, fiets- en loopparcours. De beste After-Party (Post Celebration Experience) lag vorig jaar in….Bahrain. Helaas geen prijzen bij de voorlopig laatste editie Ironman Maastricht, een jaar eerder nog de winnaar der After Parties. Hey, toen was er nog een speakertje meer….

Amsterdam Nieuw-West trekt er hard aan

 
Veel organisaties vragen ons of we wat reclame willen maken voor hun evenement. Onze wedervraag is steeds of er nieuwe zaken te melden zijn. Als trouw jaarlijks hetzelfde riedeltje wordt afgewerkt is daar op zich niks mis mee, maar dan komt desbetreffende evenement pas kort voor de wedstrijddatum aan bod. Enkele race-directors hebben echter wel nieuws te melden. Zo trekt Ralph Hienkens aan de bel voor zijn triathlon Amsterdam Nieuw-West. Dertien jaar geleden durfden zij het aan om voor het eerst sinds jaren weer een driekamp in de hoofdstad neer te zetten. Inmiddels is er een overvloed aan Amsterdamse wedstrijden, toen was het gewaagd om in Osdorp te beginnen.
De triathlon was diverse malen strijdtoneel van het NK, van de Eredivisie en andere Teamcompetities. Dit jaar viel de nochtans degelijke organisatie buiten de boot. ,,En dat merken we’’ zegt Ralph, ,,We moeten op 1000 deelnemers uitkomen om te overleven. Zonder toekenning van een topwedstrijd is dat hard werken.’’ Gelukkig is de gemeente Amsterdam nog hoofdsponsor.

 


De Amsterdammers proberen het op zondag 26 mei met een recreatief programma in de ochtenduren met een sprint en OD-afstand. Vanaf het middaguur gaan de scholieren de Sloterplas in en daarna moet ook de hoofdstad in de ban raken van de Mixed Relay. Niet per se voor de toptriatleten als wel de business teams van vier personen. Twee mannen, twee vrouwen. Eerst komen de jeugd- en juniorenteams aan bod, daarna de senioren. Ralph: ,,Het is een nieuw Olympisch onderdeel, maar gek genoeg wordt het nog weinig beoefend in Nederland.’’ Verderop in de middag kunnen de fietsen en loopschoenen opgeborgen worden, maar niet de zwembroek of evt. wetsuits. Onder leiding van voormalig topzwemmers Bas van Velthoven en Sebastiaan Verschuren (vorig jaar allebei triathlondeelnemer) wordt een open water zwemwedstrijd gehouden in de Sloterplas over 1500 dan wel 3000 meter. Daarna is het tijd voor de After Party.

Jorik en Joep zijn eerste toppers XTerra Ameland

 

Mooi nieuws ook van XTerra The Netherlands. Op Ameland kunnen ze nu al rekenen op een mooi Nederlands duel tussen titelhouder Joep Staps en Jorik van Egdom. De Veenendaler durft het na de Grand Final in Lausanne wel aan om zijn naseizoen anders in te richten. Daar hoort een terugkeer naar de Wadden bij, daar waar hij in 2014 en 2015 al de beste was (waaronder Nederlands kampioen). Jorik krijgt het voor de overall zege niet cadeau, want door XTerra wordt de internationale bezetting groots: Spanjaarden, Belgen, Duitsers, Mexicanen en Amerikanen worden verwacht en zelfs Flora Duffy heeft voorzichtig interesse getoond. Race-director Casper van de Kamp zegt dat alles mogelijk is, temeer omdat het seizoen voor de ITU-atleten relatief vroeg klaar is eind augustus in Lausanne.

Oude Marktplein finishlocatie Klazienaveen

 


Van de Wadden naar Zuid-Oost Drenthe, het lijken de Provinciale Statenverkiezingen wel. Mocht er overigens een tri- of duatleet zijn, die meedingt naar de Statenzetels, laat het ons even weten. In Klazienaveen verandert er over vier maanden ook best veel bij de 13e uitgave van de triathlon. Vanwege de te verwachten grote toeloop van atleten worden wisselzone en finishgebied verplaatst naar het Esdalcollege. Daar kan een ruimere wisselzone gebouwd worden en is de veiligheid van de deelnemers beter gegarandeerd. De finish komt op het ‘Oude Marktplein’, daar is eveneens meer ruimte, kan een mooie entourage ontstaan en zullen ook de middenstanders tevreden zijn. De passages door het centrum zijn als vanouds spectaculair. Op zondag 14 juli begint de wedstrijddag met een kindertriathlon om half negen. Het NK halve is om 10 uur het eerste hoogtepunt van de dag. Daarna volgen de OD- en sprinttriathlon en in de middaguren staan de 3e en 4e Divisionisten Noord aan het vertrek.Daarna is de koek nog niet op, want in een later stadium accepteerden Thomas van der Wal c.s. ook nog het NK jeugd- en junioren triathlon. Zij worden vanaf 14.30 uur weg gestuurd.

Loopwedstrijdjes waren er toch volop

 

Tot slot nog wat loopwedstrijdjes van afgelopen weekend, althans die we doorgingen. Tijn Huberts won de 8 van Oostvoorne. Richard Kramer en Laura Hak waren de besten in de Voorjaarswedstrijd van Heerhugowaard. Bernadette Lohmann won de Munnikloop in haar eigen Purmerend. Wouter Dijkshoorn en Marleen Haakma triomfeerden in een klassiekertje: de Louis Vinkloop, Amsterdam. Sneller dan snel was Tjibbe de Vries in de Veluwepoortloop. Petra Sloots was tot dusverre wat minder actief dit voorseizoen, maar zaterdag won ze dan toch de Riwal Hoogwerkers halve marathon van Dordrecht in iets meer dan anderhalf uur. Zwemmer Erik Schröder had een lekker 1.18 in de benen op de halve van Haren, zesde plaats daarmee. En Aniek Mars won zo’n beetje de laatste veldloop van afgelopen winter, de Bovenbergcross te Markelo. Zo zie je maar: ondanks de vele afgelastingen bleef er genoeg startgelegenheid over.

Dit filmpje hadden jullie nog tegoed

Tot slot. Omdat we er niet genoeg van kunnen krijgen en ook omdat we dat slotfilmpje nog beloofd hadden. Jetze Plat bij het bord met die magische afstand, die nooit meer uit onze hoofden zal raken: 44.749 meter. Als vrienden onder elkaar namen Jetze en Ruud na afloop de dag nog even door. Prachtig.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.