Preview World Cup Mooloolaba; Haaien; RBR Series Hilversum; Steff; CrossRBR Alphen – WTJ 1093

VRIJDAG – In de hiërarchie van de ITU hangen de World Cups tegenwoordig net onder de World Triathlon Series. Na de openingsrace in Cape Town is nu Mooloolaba aan de beurt. Inmiddels al de 27e editie van het Australische triathlonfestival. Van wat we uit ITU-kringen horen wordt voor de start stil gestaan bij de slachtoffers van de bloedige aanslag in Christchurch en de vijf Nieuw-Zeelandse deelnemers (waaronder favoriet Sam Ward) dragen een zwarte band.

Menno gaat er vol in

Bij de mannen is de Canadees Tyler Mislawchuk de grote concurrent van Sam Ward. Ook de Azerbedjaan Rostislav Pevtsov en de Amerikaan Eli Hemming zijn kansrijk net als enkele Spanjaarden. De twee Nederlanders hebben relatief hoge startnummers: 56.Menno Koolhaas, 57.Donald Hillebregt. Maar dat zegt weinig. Menno is wel benieuwd hoe het zal gaan. ,,Ik ga er vol in en dan zien we hoe het gaat uitpakken. De afgelopen drie weken is de trainingsarbeid door Liévin en als reserve in Abu Dhabi een beetje bij ingeschoten. En dan nog het vele reizen. Maar ik heb mijn trainingsprikkel gehad en dat ging goed. Laten we zien wat we ermee kunnen bereiken. Ik wil vooral meedraaien in de wedstrijd en niet zoals de laatste races achter de feiten aan bungelen.’’

Donald en de haai

Voor Donald Hillebregt begon de slecht. Bij aankomst dinsdag liep hij voedselvergiftiging op. ,,Zo snel het kwam, zo snel was ik er weer vanaf. Binnen 48 uur van alle klachten verlost en nu voel ik met de dag mijn krachten weer terugkomen.  Niet lang koorts gehad of zo, ik ga er vanuit dat het zaterdag gewoon mooi wordt. Laatste keer dat ik dat had, won ik in het weekend de relay in Almere, dus we zullen zien. Extra rust is soms niet eens slecht.’’

Donald geniet van de zon en de warmte en hoopt op redelijk weer. ,,Sinds Kaapstad een mooi trainingsblok gedraaid en hoop te laten zien waar ik echt van gemaakt ben. Sinds ik hier ben lag focus wel op herstel, maar de wedstrijdspanning is goed.’’ Het avontuur met de haai, was even spannend. ,,Na een ronde zwemmen werden we uit het water gehaald, vanwege een gespotte haai bij de boeien. Ik kam daar net vandaan. Haha. Na een half uur was ie weg en mochten we terug het water in. Ietwat angstig nog, maar we hebben het overleefd. Nu benen omhoog en mogen er vol voor gaan. Ik heb er zin in.’’

Vooruitblik Lotte en Jony

Ashleigh Gentle is topfavoriete met waarschijnlijk haar landgenotes Natalie van Coevorden en Emma Jeffcoat als grootste concurrentes. Lotte Wilms (startnummer 41) en Jony Heerink (42) gaan trachten daar zo dicht mogelijk bij in de buurt te eindigen. Lotte is altijd blij om weer in Mooloolaba te zijn. ,,Een mooi stukje Australië. Het is een zwaar parcours met altijd een wilde zee en een paar goede heuvels voor het fietsen en hardlopen. Ik ga hard zwemmen en zo mogelijk nog harder fietsen en lopen voor een zo goed mogelijk NL-resultaat.’’ Niet topfit aan het vertrekt staat Jony Heerink. ,,Een valpartij in Kaapstad, ziek geworden thuis in Amersfoort. Niet bepaald een lekkere aanloop naar deze World Cup. Nu gaat alles weer goed, gelukkig. Nog niet wat het zijn moet, maar laat het maar gebeuren. Vooral in het fietsen heb ik veel zin hier.’’

We gaan het Oranje-kwartet komende nacht volgen. Alvast veel succes. Om 4 uur vannacht duiken de vrouwen de woeste Pacific bij Sunshine Coast in, om 6 uur ’s ochtends NL-Time zijn de mannen aan de buert.

Marathonbroden bij 27e TVH Duathlon Hilversum

Komende nacht worden in bakkerij de 7 Heerlijkheden ook de Marathonbroden weer gebakken, de speciale lekkernij voor deelnemers aan inmiddels de 27e TVH Duathlon in Hilversum. Het evenement is de openingswedstrijd van de Run-Bike-Run Series 2019 en dat betekent automatisch een sterk deelnemersveld. 25 keer gold het oude parcours, sinds vorig jaar is het lopen en fietsen gesitueerd rondom Restaurant Robert aan de Spaanderslaan. Het loopparcours is uitgepijld in het onverharde Spanderswoud, het fietsparcours is heen-en-weer over onder meer Bussummergrintweg, Boslaan, Regentesselaan en Mozartlaan. Start, wissels en finish liggen dus bij Robert. Feitelijk is het evenement een kruising tussen cross- en wegduathlon.

De wedstrijden beginnen om 8.30 uur voor de junioren, senioren en masters (allen mannelijk). Twee uur later is het de beurt aan de alle vrouwen, maar ook de vrouwenteams uit de RBR Series. Als ook die allemaal gefinisht zijn, is het tijd voor de mannen teams RBR series A en B. Want ook in de duathlon hebben we inmiddels een – zeg maar – A-divisie en B-divisie. De laatste prijsuitreikingen zijn rond de klok van 14 uur.

Winnaars vorig jaar waren Thijs Wiggers en Sam Bennink. De laatste staat nog niet op de startlijst voor zondag, maar een groot aantal teams had de ‘opstelling’ voor zondag nog niet doorgegeven. Wie er wel zijn? Een indrukwekkend rijtje met behalve Thijs ook Koen Wiggers, Daan de Groot, Yennick Wolthuizen, Daan en Tim Jaocbs, Jell Lugten, Alexander Picard, Rody Kroon, Chris Steenbakker, Lucas Goené, Alex Kling en – godfather – Armand van der Smissen.

Het vrouwenveld mag er ook wezen. Claudia Striekwold, Marije Dankelman, Laura Gorter, Deborah Wissink en het jonge talent Willemijn Fuite bijvoorbeeld. De Krokusvakantie brachten ze door op Mallorca, Lanzarote of Fuerteventura. Allemaal staan ze op scherp voor de eerste nationale confrontatie van de RBR Series.

TriPro

Net als onze site heeft ook de TVH Duathlon veel steun van het bedrijf TriPro van Jeroen van Geelen. Jeroen kwam in 1998 vanuit Almere zich met een tweede winkel vestigen in Hilversum. Daar liggen bij de verkoop van de Almeerse winkel in 2006 nu zijn kernactiviteiten. TriPro is gevestigd aan de Herenstraat 25 in Hilversum. De positieve opbrengst van de duathlon gaat dit jaar naar het Goois Natuurreservaat, 2800 hectare natuur waaronder het Spanderswoud.

 

Steff sportman van Hilversum

Over Hilversum gesproken. Sommige gemeenten zijn wat laat in het jaar pas toe aan de sportieve terugblik op 2018. Hilversum afgelopen week dus. Mooi resultaat voor Steff Overmars, die gekozen werd tot sportman van het jaar. In de jury-omschrijving staat dat Steff wordt gezien als ‘de beste triatleet uit de regio en uitstekend presteerde in meerdere Ironman-triathlons en regionale triathlons.’ Sportvrouw van Hilversum werd meerkampster Wendy Visser.

Crossduathlon Alphen

Zondag is ook de crossduathlon van TC Alphen in Alphen aan den Rijn. Eerst 5 km. Crossloop, dan 18 km. ATB en tenslotte 2,5 km. Crossloop. Alles is op en rond de wielerbaan van WV Avanti en de onverharde geluidswal langs de N11. Die helling moet overigens wel vier keer beklommen worden. Met 1 serie is de Zuid-Hollandse wedstrijd iets compacter dan Hilversum. Alle deelnemers starten om 11 uur. Een klein, maar fijn startveld met onder meer titelverdediger Chris van Vliet, Victor Goené, Koen de Leeuw, Michael Krijnen, Ferdinand Oldeman en Femke van Kessel.

Internationaal zijn we, behalve in Mooloolaba (waar het Triathlon Festival overigens onderdeel is van Ironman!), de komende dagen in het Argentijnse Rosario voor de South American Beach Games, in Brasilia voor een ITU-race en in Puerto Rico en Mexico voor twee 70.3 Ironman-races. De laatste is in Campèche, waar onder meer de Belgen Frederik van Lierde en Pieter Heemeryck mee doen.

Geniet van het weekend. Bij mooi en bij minder mooi weer. En ook: #Doeslief.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.