Alles over TVH duathlon; RBR Serie; Crossduathlon Alphen; Shirin en Trijnie – WTJ 1095

ZONDAG – Multisporters houden van variatie, anders kies je niet voor meerdere sporten. Voor variatie komen de duatleten in Hilversum volop aan hun trekken. De 27e editie van de TVH Duathlon bevat immers een parcours waar het loopgedeelte nog tot de zwaardere crossen gerekend mag worden, maar het fietsen op het strakke asfalt. De racefiets kon in eigen land voor het eerst dit jaar uit de kast gehaald worden.

Maikel Peeman kan veel meer dan hardlopen


’s Ochtends werkte het weer nog niet erg mee. Het was nat, veel wind ook ter hoogte van Restaurant Robert waar de duatleten in alle vroegte samen kwamen voor de aftrap van het wegseizoen. Maar eerst nog over het onverharde terrein van Spanderswoud. Tenten van teams voor de RBR Series worden opgeslagen en speaker Ruud de Haan verklaart het seizoen 2019 officieel voor geopend. Hij heeft er – zoals altijd – zin aan. In de ochtendrace komt Maikel Peeman het best uit de verf. Maikel is in hardloopkringen genoegzaam bekend, in de voetsporen van z’n pa op drie onderdelen uitblinken? Zo ver is Maikel nog niet. Maar hij kan een aardig stukkie lopen en fietsen, zo blijkt.

De atleet uit Sommelsdijk laat master Pascal Valentijn uit Ter Aar (niet bij z’n eigen club TC Alphen actief vandaag) en Rotterdammer Tijn Huberts ver achter zich. Dat Maikel kwaliteiten heeft, zagen ze ook bij Hellas. Hij werd meteen gestrikt voor een van de volgende RBR Series in Geel. Martin Breedijk bolt acht minuten na de winnaar als tiende binnen, daarmee wel snelste master50.

Daarna is het de beurt aan de vrouwen, in het verslag richten we ons eerst even op de individuele dameswedstrijd, die 2 minuten na de Serie-dames-start vertrokken.

 

 

Ook hier een overtuigende winnares: Diede Diederiks. De Rotterdamse verslaat Maaike Vooren uit Alkmaar en Liane van Egmond zorgt ervoor dat naar huize Valentijn/Van Egmond zowel zilver als brons mee naar huis gaan. De Ter Aarse blijft nipt Tamara Kuijlen voor in de strijd om de derde plaats. Knap van Maaike trouwens, vooral een topzwemster en daar had ze – ondanks de plassen op het parcours – vandaag niet veel aan. Twee vrouwen ook, die vorig jaar al enigszins doorbraken: Diede en Maaike. Blijf ze in de gaten houden. Diede zou overigens – als ze in een team zat – zesde geworden zijn in de RBR Series bij de vrouwen. Wesselien te Raa, zusje van latere winnares Marije, eindigt vijfde. Carla van Rooijen wordt achtste.

 

Hellas-duel: Yennick klopt teamgenoot Daan

 


In de middaguren volgt dan de teampresentatie en starts voor de RBR Series 2019. De race wordt tijdens het lopen opengebroken door twee Belgen: Emmanuel Lejeune uit het 3MD-Veldeman team en door Giani Vandenbrouke van CDTG. Een ronde fietsen verder nemen de Nederlanders de kop over: Yennick Wolthuizen, Daan de Groot en Thijs Wiggers. Daan – vandaag alom aangesproken op zijn leuke columns – is op de tweewieler de betere van het trio, maar in de slotrun ‘crosst’ Yennick zich langs de nationaal kampioen.

Pas op 250 meter voor de meet is de Ouddorper koploper. Hij wint met 5 tellen voorsprong op z’n Hellas-ploegmaat Daan. Visma-Trican man Thijs Wiggers, winnaar Hilversum vorig jaar wordt nu derde. Lejeune knokt terug naar een vierde plaats, waarna Alexander Picard, Vandenbrouke en Stijn Jansen volgen. Jelle Lugten laat de negende tijd noteren, daarmee derde Hellas-man en dat is goed voor de dagzege voor het Utrechtse vijftal met ook nog Peter Res en Cesar Beilo in de gelederen. En vergeet ook nummer tien niet: Gjalt Panjer, 17 jaar pas. Maar met de besten mee vandaag,

TC Twente grijpt de tweede plaats dankzij Koen (broer van Thijs) Wiggers, Daan en Tim Jacobs, Stijn Jansen en Devi Wolthuizen. Hoezo een familiesport?). Derde worden dan de nieuwkomers in de RBR Series, 3MD Veldeman. Niet met Bart Aernouts, wel met vijf andere sterke zuiderburen.

 

Alex Kling wint B-serie voor het Stadscafé

 


De B-serie bij de mannen is een makkelijke prooi voor het zoveelste talent uit Veenendaal Alex Kling. Hij klopt Koen van Dijk, maar dat is tevens zijn teamgenoot van Stadscafé Amersfoort. Daar drinken ze er na afloop nog eentje op het dubbelsucces. Derde wordt Mischa Stolker van Run2Day, die twee teamgenoten (Cornelis Scheltinga en Jeroen Visser) achter zich laat. In de B-serie zijn dat ook de beste twee teams met RTC Brabant 2 op een derde plaats.

 

Marije is topduatlete geworden

 


We gaan naar de vrouwen, waar Marije Pieterse-te Raa haar grootste duathlonsucces tot nu toe boekt. De voormalig topatlete was op alle onderdelen niet te houden. Twee minuten later arriveerde de Vlaamse juniore Kim Nulens, uitkomend voor RTC Brabant aan de finishlijn. Een knappe derde plaats was er voor de jongste van het stel, Willemijn Fuite uit de Langstraat. Haar ster is snel rijzende nu ze ook in de RBR Series al een podiumplaats haalt namens RTC. Marije Dankelman (TC Twente) moet het meer van triathlons hebben, maar desondanks werd ze hier fraai vierde. Vervolgens Hellas met Charlotte Dieteren en dankzij de als zesde aanstormende Claudia Striekwold komt de dagzege bij de teams bij RTC Brabant terecht.

Hellas wordt tweede, TC Twente derde. De eerste standen zijn daar, op naar Oldenzaal voor de tweede RBR Series op 31 maart.

 

Crossduathlon Alphen aan den Rijn

 

De andere duathlon was dus bij TC Alphen, alleen daar speelde alles zich in de blubber af. Het waaide er harder dan in Hilversum, leek het wel. Een crossduathlon voor de echte bikkels dus. Daarin bleken landskampioen junioren Victor Goené en Femke van Kessel het meest bedreven. Femke hoefde niet tot het uiterste te gaan. Van de zes vrouwen was ze met afstand de sterkste. Elf minuten later volgden pas Daniella Schellenberg en Nadine Naaijkens. Mede door het samenvallen met Hilversum was het voor de Delftse een lange solorace over de terreinen van WV Avanti en op de N11-geluidswal.

 

Schoenengevecht eindigt in voordeel Victor

 

Gelukkig kreeg het Alphense publiek wel een spannende mannenrace voorgeschoteld. Daar bleef het verschil tussen winnen of tweede worden beperkt tot twee seconden. Eigenlijk was het een crosstriathlon: lopen, mountainbiken en…schoenen zoeken. De zompige klei zoog het schoeisel de grond in en veel atleten bleven daardoor of even steken of verloren een schoen. Ook aan de kop van de wedstrijd gebeurde dat. Daar ontstond een spannend duel tussen Victor Goené en Koen de Leeuw, net terug uit Devonport waar hij met Daniël Knegt een World Cup deed. Paul Schermers kon nog een tijdje volgen, maar moest er op het ATB gedeelte af. Lopend was het opnieuw afwachten of de schoenen het zouden houden. Niet bij Koen, die zijn ‘leeuwenpoot’ verloor en op één schoen pal achter Victor de finish bereikte. Als telt niet in de sport, beiden hadden ook evenveel pech onderweg. Bijna twee minuten later klokte Paul Schermerd de derde tijd. Twee ervaren rotten – Ferdinand Oldeman en Michael Krijnen – duelleerden om de vierde plaats. Het pakte in het voordeel uit van de RTC-er. Zesde werd oud-winnaar Chris van Vliet. De estafette werd gewonnen door het Team Oppies, de gebroeders Rob en Michel Opdam.


Voor Shirin van Anrooij is het cross-seizoen echt wel achter de rug. Voor haar geen blubber meer in de wielerronde van Oud-Vossemeer, waar ze zaterdag bij de elites een fraaie derde plaats pakte.

 

Trijnie mag nog lang niet met pensioenZaterdag was ook de 35e editie van de Florida Challenge Triathlon in Clermont. Een van de trouwste deelnemers is onze Trijnie Roozendaal-Rep. Als 33e vrouw kwam de Oostzaanse sportlegende na 7.11.47 uur over de finish. Ze was – uiteraard – winnares F65. Trijnie vroeg zich vertwijfeld af of ze niet te oud wordt voor dit soort ‘gekke dingen’. Dat willen wij hier met klem tegenspreken. Trijnie liet aan de andere kant van de oceaan nog zeker veertig concurrenten (allemaal stukken jonger) achter zich. Nee, geen pensioen voor Trijntje Rep, mensen! De winnares was Diane Hankee, zij deed er 4.52 uur over. Maar deze Diane was dan ook bij lange na niet geboren toen Trijnie al over het Olympisch ijs in Saporro schaatste. De winst bij de mannen ging naar Adam Zucco uit Sarasota. Hij klopte Dave Burger en Evan Wetzel. Anders dan in ons land, waren de temperaturen heerlijk aan de Floridaanse kust.

Ruud de Haan

Ruim dertig jaar geleden aangestoken met het triathlonvirus. Als super-recreant races gedaan en door toedoen van Mels de Kievit aan de micro beland en die nooit meer los gelaten. Samen met maatje Wim van den Broek zo veel meer dan 1000 wedstrijden als speaker gedaan. Zo af en toe actief voor Eurosport als commentator bij triathlons.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.