Oud Maastricht-winnaar Michael Weiss wint Campèche IM, Pieter en Frederik tweede en vijfde – WTJ 1096

 

ZONDAG/MAANDAG – Laat op de avond nog terug naar Zuid-Amerika. Even voor acht uur Nederlandse tijd begon in het Mexicaanse Campèche. De eerste serieuze confrontatie tussen een aantal groten in de IM-wereld. Derde editie van de 70.3 IM. Frederik van Lierde bijvoorbeeld. In zijn voorlaatste seizoen gebrand op goede resultaten en onder meer Lanzarote in zijn programma. Maar ook zijn landgenoot Pieter Heemeryck, de Oostenrijker Michael Weiss en de Amerikaan Ben Hoffman legden hun eerste piek in de badplaats aan de westkant van schiereiland Yucatán, niet ver van de meteorietinslag zo’n 66 miljoen jaar geleden.

Indrukwekkend fietsnummer van Van Lierde

Het was de Cubaan Michel Gonzalez die als eerste uit de helblauwe Golf van Mexico het strand op stapte. De twee Belgen en Ben Hoffman bleven binnen een minuut van ‘Speedy Gonzalez’. Oud-winnaar Taylor Reid uit Canada (niet te verwarren met de beloftenwereldkampioen Tayler Reid) en Ivan Rana volgden op meer dan twee minuten. Met Lauren Brandon aan de start weet je dat de Amerikaanse ver voor de troepen uitzwemt. Ook nu weer. Ze tikte ruim drie minuten voor Heather Wurtele aan. Tussen de mannen noteerde Lauren de derde tijd.

Het duurde toch nog tot de veertigste fietskilometer vooraleer de Ironman-wereldkampioen van 2013 de leiding kon overnemen van Gonzalez. Frederik begint aan een mooie solo op zijn supersonische brand-new Cervelo P5X (dagwaarde 15.000 euro), die hem ruim 2 minuten eerder in de tweede wisselzone brengt dat Weiss. Pieter zit dan op bijna vier minuten met Hoffman in zijn buurt. Gonzalez valt terug en begint met een achterstand van 5.45 minuten aan de halve marathon. Op het 80 kilometer fietspunt heeft Wurtele eindelijk Brandon te pakken.

Spanning bij lopen: Pieter naar voren, Frederik zakt ver terug, maar Michi wint

Het lopen brengt spanning. Vanaf het begin ontwikkelt Frederik een lager looptempo dan zijn achtervolgers. Weiss, Heemeryck, Hoffman: ze lopen allemaal in. En na tien kilometer moet de Belg zijn koppositie inleveren bij Michael Weiss, vorig jaar tweede achter Terenzo Bozzone, waarna de Kiwi kort daarna de zware crash tijdens training meemaakte. Gelukkig hadden onze zuiderburen na de inzinking van Van Lierde nog een tweede troef. Pieter Heemeryck bleef op het vinkentouw voor de winst. Maar Weiss is een taaie. Dat weten we van een paar jaar terug in Maastricht, dat kennen we van tal van andere Ironmans en 70.3 Ironman-races. De in Amerikaan woonachtige triatleet versnelt in de tweede helf van het lopen en dan moet ook Daytona-winnaar Pieter Heemeryck passen. In 3.50 uur knalt Wiki Miki over de finish. Zijn vierde 70.3 IM-winst en na Cozumel vorig jaar zijn tweede in Mexico. Pieter houdt stand op een tweede plaats op 1.27 minuut, Ben Hoffman wordt derde op 2.46 minuut. Matt Hanson stijgt vanuit de achterhoede naar de vierde plaats en de dapper gestreden Van Lierde wordt vijfde op inmiddels toch acht minuten van de Oostenrijker. De Cubaan Michel Gonzalez handhaaft zich uitstekend tussen de profs met een zesde eindpositie. Nog voor sterker gewaande triatleten als Taylor Reid (7e), Trevor Wurtle (8e), Tim Rea (10e) en Ivan Rana (13e). Kort na de Spanjaard komt Heather Wurtele voor het derde opeenvolgende jaar als winnares binnen. Een felbevochten hattrick, want de Canadese heeft haar handen op het laatst nog meer dan vol aan de verrassende Amerikaanse Jacalyn Hering, die op minder dan een minuut strandt. Twaalf minuten later eindigt topzwemster Lauren Brandon op een derde plaats.

70.3 Ironman San Juan voor Amerikaan en Panamese

Eerder op de zondag kwam de 70.3 Ironman in San Juan al ten einde. Een age-group-only wedstrijd, waar de Amerikaan Cameron Hackett zo’n vijf minuten sneller was dan de Peruaan Christopher Portugal Reibel. En dat ook het tropische eiland Martinique na vandaag kan bogen op een podiumplaats op een (70.3) Ironman werd bewezen door Francky Favre. Hij finishte derde op dertien minuten van Hackett. Het vrouwenpodium bestond ook uit drie nationaliteiten. De Panamese Carolina Dementiev won, amper 44 seconden later snelde tot grote vreugde van het publiek in San Juan de Puertoricaanse Melissa Rios over de meet. De Amerikaanse Shannon Florea maakte het drietal prijswinnaars compleet. Geen Nederlanders, noch Antillianen dit jaar aan de start. Dat was andere jaren wel anders. Vorig jaar werd Mirjam Weerd nog vierde en partner Rick Nijhoving 25e. Yvonne van Vlerken was er al eens en de race van 2015 zal Chris Brands zich nog lang heugen. Toen vond langs het fietsparcours een schietpartij plaats en vlogen de kogels in het rond, rakelings langs de deelnemers. Chris won dat jaar wel bij de M45.

Runner-up van Jorik wint American Cup Brasilia

Brasilia is de bij velen onbekende hoofdstad van Brasilia. De triathlonsport geniet er grote bekendheid. In het verleden was de stad al gastheer van zowel het wereldkampioenschap voor militairen als studenten. Vandaag was de American Cup. De race trok vooral Braziliaanse deelnemers. Bij de mannen won Manoel Messias, de juniorenwereldkampioen van 2015 en een jaar later de runner-up van Jorik van Egdom op het WK in Cozumel. Beste vrouw was Luisa Baptista

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.