Iets meer over triathlon op Cyprus; Roeien met Marijke; RBR Meaux en zwelo Woerden – WTJ 1097

MAANDAG – Zolang we gebeurtenissen als vandaag in Utrecht maar blijven veroordelen is de mensheid nog niet verloren. Of het nu wel of een daad van terreur was, doet weinig terzake. Utrecht huilt, de rest van Nederland leeft me bij een afschuwelijke aanslag. Relativeren hoort bij het vak van dagbladjournalist, al valt zo’n dag als deze zwaar. Trikipedia is dan wel weer de juiste een uitlaatklep waar sport en plezier in sporten voorop staan. Daarom zijn we altijd oprecht blij jullie prestaties te mogen volgen, jullie verhalen te mogen optekenen. Zoals eerder vanavond van Berber Bergsma.

Een verhaal met de struise, soms wat eigenzinnige Berber? Dat kan ik het beste aan een Fries overlaten. Dus tekende Ruud het verhaal op van de triatlete uit Lemmer die niet zit te wachten op commerciële, massale triathlons maar haar eigen weg kiest. Die bracht haar dit keer op Cyprus. Haar eigen belevenissen waren een genot om te lezen, wij volstaan hier nog even met een kort wedstrijdrelaas.

Brits-Russische zeges in Cyprus halve triathlon

Het was de tweede keer dat de internationale halve triathlon van Aya Nap werd gehouden. De primeur werd vorig jaar gewonnen door de sterke Rus Ivan Tutukin, u weet wel de winnaar van Holten 2010. De Duitse Elisabeth Gruber was de beste vrouw bij die edtiie met de Britse Chantal Cummings op een derde plaats. Zij verbeterde zich dit jaar door hetzelfde parcours twaalf minuten sneller af te leggen en daarmee tevens de overwinning te pakken in 4.30 uur. Cumming had weinig moeite met haar tegenstandsters van wie landgenote Claire Weller de naaste achtervolgster was, ruim zeven minuten later.

 

 

Tien minuten stonden de Cypriotische volgers te wachten op de nummer drie Yuliya Yelistratova, toevallig ook oud-winnares in Holten (2016). Het was voor de Oekraïnse blondine trouwens haar allereerste halve triathlon en dat in een ruim vijftienjarige carrière. Maar het viel de frêle Yuliya beslist niet mee, als je vrijwel altijd sprintjes en soms kwarts doet. Berber werd dus vijftiende tussen alle vrouwen en zesde in haar agegroup F20 op vijftig minuten van Cummings. Maar dat had zo z’n oorzaken, lazen we al. Buikloop is al vervelend thuis op de bank, laat staan gedurende een halve triathlon bij warme temperaturen. Bij de mannen was het een Russische aangelegenheid met binnen twee minuten van elkaar Aleksey Kalistratov, Andrey Bryunkhankov en Ivan Kalashnikov (niet echt een naam voor vandaag trouwens). Thomas Kettenis is Cyprioot, die in Leiden gestudeerde heeft en lange tijd in Nederland woonde. Hij eindigde zondag als 46e in 5.03 uur. Dat is 1.10 uur verwijderd van de overwinning. Een andere race op Cyprus is de Ocean Lava-triathlon in Phanos. Ook Frank Heestermans heeft ervaring met triathlonnen op het fraaie eiland.

Marijke op de Head of the River

Triatleten komen voort uit veler sporten, zo schreven we onlangs al in ons staatje van Olympiërs die zich ook in het multisporten begaven/begeven. Daarbij gaven we al aan de Trijnie Roozendaal-Rep (zondag nog een halve in Florida gedaan) en Marijke Zeekant wel het meest bekend zijn. Marijke was zondag ook actief, maar dan in haar oude liefde. Ze roeide samen met veel andere Olympiërs van tussen 1988 t/m 2000 meer in de Head of the River, een roeiklassieker op de Amstel over acht kilometer. Marijke vertelt. ,,De omstandigheden waren zwaar. Zaterdag waren de races afgelast. Gelukkig ging onze wedstrijd zondag door. Er was één boot sneller met vooral de jonge generatie Olympiërs.’’

Roeien is de nummer zeven van de Olympische Spelen in Seoel (dubbel vier) altijd blijven doen. ,,Op zondagen met de ploeg en doordeweeks nog een keer of in de skiff of op de ergometer. Na de Head meestal nog de skiffhead, maar die mis ik dit jaar omdat ik met De Dolfijn-meiden 1e Divisie naar Mallorca ga. In het najaar zoeken we meestal nog een leuke lange afstandswedstrijd in het buitenland. In de zomer moeten ze het vaak zonder mij doen, je weet vast wel waarom.’’

Meaux gewonnen door Jan Petralia

Vanwege de eigen RBR Series in Hilversum en de crossduathlon in Alphen aan den Rijn, trok de duathlonklassieker in het Franse Meaux dit jaar geen landgenoten. Wel een paar zuiderburen, waarvan Jan Petralia uiteindelijk alle Fransen de baas bleef. Jan Jakke Petrol – vorig jaar de winnaar op het open BK/NK in Almere – was zeven seconden sneller dan de Fransman Leo Starck en Kevin Callebout. Alle drie komen ze uit voor Tritons Meldois. Een volledige Franse aangelegenheid bij de vrouwen met Julie le Colleter, Aurelia Boulanger en Louise Royer in die volgorde op het podium.

Zwemloop Woerden

Er was nog hier en daar een lokale zwemloop, zoals die van AV Clytoneus in Woerden met 45 deelnemers. Lennart Kleinjans won met Erwin Verweij en Pieter Vermeulen als de nummers twee en drie. Gea Boschker was een klasse beter dan Marjan Remmits en Aafke Smeets. Meedoen was bij deze clubwedstrijd uiteraard belangrijker dan winnen.

Uitsmijter van de dag komt van Pieter

Als volgers houden we al lang rekening met Pieter Heemeryck, de nummer vijf van het WK 70.3 Ironman afgelopen jaar en zondag weer maar eens zijn kwaliteiten onderstrepend met een tweede plek in Campèche. Maar wie dacht dat de Belg naast zijn schoenen gaat lopen, heeft het mis. Het is overigens pas zijn eerste jaar als prof en dan zo’n daverend begin. ,,Het verschil zit hem er vooral in dat ik meer kan rusten, meer tijd heb voor mijn familie.’’

Pieter legt zijn hoofddoelen dit jaar in Samorin The Championships, het WK 70.3 Ironman van Nice en zijn debuut op de Ironman in het najaar in Cozumel, eveneens Mexico. Pieter merkt wel dat ze meer rekening met hem gaan houden. ,,Jan Frodeno is een van mijn idolen, maar zelfs Jan is mij gaan volgen op Zwift. Dan weet je genoeg.’’ Leuk Pieter en ik denk dat Jan terecht jou in de gaten houdt.

We gaan de dag nog eens overzien. Morgen is er gelukkig weer eentje.

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.