Vuurtoren Trail met Irene; loopwedstrijdjes; Ridder Helen; Livestreams; Back to Almere ‘91 – WTJ 1098

 

DINSDAG – Triatleet af, maar toch op zoek naar nieuwe sportieve uitdagingen? Dan is ook Ultralopen voor veel duursporters het juiste alternatief. Zondag waren ze bijeen op Ameland voor de Vuurtorentrail voor 60 kilometer over de Waddendiamant. Irene Kinnegim (tienvoudig deelneemster aan de Holland Triathlon Almere) is een klasse apart in de lange duurlopen en trails. Ze won zondag wederom en wel in 5.19.59, drie kwartier sneller dan de tweede vrouw. Tussen de mannen werd ze achter twee andere triatleten derde. Huub van Noorden was in 5.08 de beste, Jort van Zutphen debuteerde prachtig op een tweede plaats in 5.16 uur. Stefan van der Pal finishte vijfde M35 in 6.21 en meteen daarna volde Peter van Ravenswaaij in 6.30 uur. Ook op de halve afstand goede prestaties van Marjan Andringa en Anne Zijderveld waren de nummers 1 en 2 met tijden even boven de drie uur. Anja van Zutphen werd tweede seniore. Bij de mannen was Tjeerd Popkema op een vierde plaats de beste.

 

Lentelopen en Kroeg Tot Kroegloop

 


Nog is het cross/veldloopseizoen niet voorbij. Op de finale van de cross competitie in Warmenhuizen grepen onder meer Selina Franken en Jikke van der Ploeg de dagzeges. Erik Leusink won de Kroeg Tot Kroegloop in Ruinerwold. Op de halve marathon van Sint Anthonis klopte Jurgen Claassen collega-triatleet Edwin Achterberg bij de masters. Ook was er een zege voor Gerda Sollie. De 30 kilometer Rustoeveloop in Putten was een kolfje naar de hand van Robert Mijwaart. De eerste Lentelopen kondigden zich ook al aan. In Emmen was Richard Moesker de snelste. De Friese broers Olaf Jan en Hugo Jan Bosscher werden tot winnaars uitgeroepen van de 6 kilometer Vuurtorentrail op Ameland. Mohamad Masoo kwam, zag en overwon op de Parnassia Groep Cross te Castricum, beste master was Edwin Aardenburg. Rondje Nederland is minder lang dan je zou vermoeden. Sandra de Jonge was er al na 19.22 minuten mee klaar, maar het is dan ook 5 kilometer. Ze won er wel mee.

 

Hoge Britse Ridderorde voor Helen Jenkins, die afziet van Tokyo

 


Helen Jenkins was topfavoriet voor Olympisch goud in het eigen Londen, maar bleef steken op een vierde plaats. De geboren Schotse kwam drie keer voor GB uit op de Spelen. Op de Commonwealth Games droeg ze de vlag van Wales. Mijn herinnering aan Helen was die als laatste winnares van de triathlon Zundert, waarna ze na afloop bij de barbecue in café d’n Ossekop stevig doorzakte. De Spelen waren toen nog ver weg. Dat was begin deze eeuw.
Daarna steeg haar ster snel met genoemde deelname aan grote wedstrijden. In augustus 2017 werd haar dochtertje geboren en ook dit jaar zien we Helen iets minder in actie, want ze is opnieuw 32 weken zwanger. ,,Graag had ik in Tokyo mijn vierde Spelen meegemaakt, maar de kans daarop is klein geworden.’’ Helen zei dat dinsdag in Buckingham Palace. Daar kreeg ze van de Hertog van Cambridge de hoge MBE, een Britse Ridderorde. Een mooie waardering voor een vrouw, die nu niet zo snel meer zal doorzakken bij d’n Ossekop in Zundert. Maar gezellig was het wel.

 

Livestreams, Ironman en Facebook

 

In de Zundertse tijden had je nog wel Eurosport en de Vlaamse sportzenders, die triathlon volop in beeld brachten. Daarna werd het wat stil rondom de traditionele media. Almere kocht zendtijd bij RTL (goede zet overigens), Holten leverde de TV Oost-beelden aan Studio Sport en het WK in Rotterdam kwam gelukkig live op televisie. Toen was overigens de behoefte om triathlons te zien al lang bevredigd door de livestreams van ITU en Ironman.
Sinds vorig jaar werkt de Ironman-brand samen met Facebook en dat scoort enorm. Ruim 4,5 miljoen volgers, waarvan 3,5 miljoen die de live-show bekijken. Mooi streven voor Trikipedia in 2028, bij ons tienjarig bestaan!’
De samenwerking in livestreams via Facebook wordt uitgebreid van 17 naar 22 evenementen. Daar zitten uiteraard de WK’s in Nice en Hawaii bij. Vorig jaar maakte ook Maastricht er deel van uit. Facebook Watch moet voor meer dynamiek en interactie met de IM-fans zorgen. Klein kantekening onzerzijds is de soms wisselende kwaliteit van de beelden. Maar met hulp van Mark Zuckerberg gaat daar zeker verbetering in komen. No doubt about that. Wie vinden jullie trouwens de beste commentatoren bij Ironman-TV? We noemen wat namen: Greg Welch, Paula Newby-Fraser, Michael Lovato, Ann Wessling en Dede Griesbauer. Maar het mogen ook nieuwkomers zijn hoor….

 

Weerziens met Almere 1991

 

Over beelden gesproken. Aan de views en reacties te zien, waarderen jullie de door Ruud afgestofte video’s van vroegere Almere-edities enorm. Vandaag is dat de Holland Triathlon 1991, meteen het jaar met de meeste deelnemers ooit op de hele. 1085 doken er om 7 uur het Gooimeer in, 956 kwamen in het kolkende stadionnetje bij het sportcafé in Almere-Haven over de finish. Precies in dat jaar moest collega Allard veel doen voor Omroep Flevoland, zodat ondergetekende zowat in z’n uppie elke tien seconden iemand binnen mocht praten. Dat waren nog eens tijden….

Goh, het is wel een nostalgische WTJ geworden zeg. Nou ja, aard van het beestje. Alleen al bij het zien van meneer Theo Kochi uit Assen komt een vleugje weemoed bovendrijven. Daarin sta ik overigens niet alleen.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.