De lente; de wintertriathlon Twente; preview op eerste NK; Els in Taiwan; Huelva – WTJ 1100

 

DONDERDAG – Een nieuwe lente, een nieuw geluid. Zo kondigden winnende politici de eerste lentedag aan. En de thermometer doet aardig mee, want het kwik loopt vrijdag op tot 20 graden. Zaterdag weliswaar iets frisser, maar of het de beelden van een heroïsche wintertriathlon oplevert?

 


Een beetje raar is het wel natuurlijk. Vrijwel alle wedstijdschaatsers hebben de smalle ijzers weer voor een paar maanden opgeborgen, maar de triatleten halen ze zaterdag juist uit het vet. Ach, een beetje tegendraads zijn multisporters altijd al geweest. Trouwens: Toontje Lager zong het jaren terug al: Lente in Twente, als ik weer zo’n Tukker zie, vol met bier en sympathie.

Over warm gesproken. De organisatie van de Winter Triathlon Twente loopt zich – volgens de website toch – alvast warm om er een mooie wedstrijd van te maken. We vreesden even voor het aantal deelnemers, het was rustig in de aanloop naar het NK. Maar met ruim 400 wintertriatleten wordt het zaterdag weer gezellig druk. De 120 vrijwilligers willen er samen met die atleten een fantastisch evenement van maken.

 

Bijtijds vertrekken naar Twente

 

Eén belangrijke tip krijgt iedereen die van buiten Twente komt alvast mee: rij op tijd weg, want er wordt gewerkt aan de A1 en A35. De Stichting Winter Triathlon Twente onder leiding van George Bouret heeft voor de derde keer het NK in huis. In 2014 en 2015 werden de titels ook al vergeven op en rond de Ijsbaan Twente. Binnen de Stichting werken de Hengelose Ijsclub, Trios ’88 Borne en de Triathlon Club Twente samen.

Het lopen is een heen- en terugparcours langs onder meer de Elsbeekweg. Het fietsparcours is een ronde van 6,8 kilometer in buurtschap Twekkelo tussen Enschede en Hengelo in. Voor de hoofdafstand (50 kilometer) leggen de triatleten 7 rondes af. Tenslotte wordt voor de 20 kilometer schaatsen in totaal 54 rondes op het ovaal van Ijsbaan Twente afgelegd. Er is een totaal prijzenpakket van 1250 euro beschikbaar. Inzet is ook de Tjellens Wissel Bokaal voor de winnende trio’s op kwart en sprint afstand. Het programma begint om 10.30 uur met de sprint afstanden en de kids. Het NK junioren wordt een uur later weg geschoten, het NK kwart voor mannen staat om 12.35 uur op stapel, tien minuten later gevolgd door het NK vrouwen.

 

Jeroen verdedigt titel, maar tegenstand is groot

 

 

Wie wordt Nederlands kampioen? Dat wordt rond de klok van 15 uur duidelijk. Jeroen Lute wil dolgraag zijn titel prolongeren. Matijn Straatsma was vorig jaar runner-up en is opnieuw van de partij. Vijfvoudig landskampioen Teun Sweere had vorig jaar een moeilijke race, waarin ie vijfde werd. De Zevenbergenaar deed afgelopen weekend nog vrolijk mee aan de clubkampioenschappen van zijn atletiekvereniging Groene Ster, maar is nu weer klaar voor het serieuze werk. Richard Prakken is een gevaarlijk outsider. Het wordt sowieso spannend in de weteschap dat ook Richard Kramer topfavoriet is en waarom zou Machiel Ittmann niet in staat zijn om in de medailles te vallen? Vlak uiteraard Martin Veenhuizen niet uit, Kurt van de Nes of misschien zelfs Tiedo Tinga. Oud-kampioen Guido Gosselink doet zijn thuiswedstrijd natuurlijk. En let ook op jong talent Tim den Braber, vorig jaar zelfs al vierde.

 

Geen Geke dit keer

 

 

In het vrouwenveld ontbreekt het complete podium van vorig jaar. Dus geen Geke Venema, Suzanne Mulder en Eva Riemersma. Dat biedt kansen voor Willeke Koers en Annelies Vrancke. Jochem Posthumus en Joelle de Ruiter maken grote kans op de nationale juniorentitel. En wellicht wordt Guido geen overall kampioen meer, maar dan heeft ie vijftien jaar na dato wellicht opvolgers bij de jeugd met Rens en Annemarie Gosselink. Na een lekkere atletiek- en schaatswinter zijn de Gosselinkjes atleten om rekening mee te houden. Geldt wellicht ook voor Maarten Beute, zoon van Robert.
Geke is van alle wintertriatleten met elf titels en 17 medailles de meest succesvolle wintertriatleet op NK’s. Her Tesselaar en Teun Sweere staan allebei op negen gouden. Beiden staan klaar voor een eventuele tiende.

 

Het is daarnaast het weekend waarin Els Visser weer ‘in de ring’ komt. De Utrechtse heeft er haar trainingsperiode in Australië weer op zitten en is afgereisd naar Taiwan voor de 70.3 Ironman Taitung van zondag. Ze komt er onder meer Sarah Crowley, Kate Bevilaqua en Lisa Roberts tegen. Cody Beals is bij de mannen favoriet.

 

Marco en Marije in Spaanse ETU-Cup

 

 

De ETU Cup gaat van indoor naar de buitenlucht. De openingswedstrijd in Liévin bood veel spektakel, nu is het Spaanse Huelva aan de beurt. De inbreng van Nederland is kwantitatief gering: Marco van der Stel bij de mannen en Marije Dankelman bij de vrouwen. Maar ach, als ze zondag allebei in de top eindigen praten we nergens meer over.

Wat is waar?

Tegenstrijdige verhalen tenslotte in de Duitse pers over dopinggebruik door atleten onder meer op Hawaii. Dat daar echter meer sportevenementen zijn dan alleen een Ironman, werd even later duidelijk. In de wirwar van berichten daarover en de misschien te snelle conclusies dat de triathlonsport buiten schot blijft, is één ding helder: waar verboden middelen gebruikt worden zijn enkel verliezers, ongeacht de sport. En meer hebben we er in dit stadium eigenlijk niet over te melden.

En toen tikte ik de titel er nog boven en bleek het aflevering 1100 te zijn. Politieke aardverschuivingen of niet, de WTJ gaat gewoon door. Dit keer iets geruislozer dan de duizendste. Maar da’s logisch.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.