Alles over het NK wintertriathlon Enschede: titels naar Jeroen Lute en Jeike Wallinga – WTJ 1102

ZATERDAG – Niet het lenteweer van vrijdag, maar verder prima omstandigheden voor alweer het 31e Nederlands kampioenschap wintertriathlon. Dit jaar was de IJsbaan Twente van operarioneel manager Gianni Romme gastheer van het NK. Goed, het zijn niet meer de enorme aantallen triatleten, die mee doen. Maar de traditie houden we in ere en op de kampioenen valt niets af te dingen.

Dat werden uiteindelijk in de hoofdcategorie Jeroen Lute bij de mannen en Jeike Wallinga bij de vrouwen. Die vrouwenrace vraagt om nadere uitleg, doen we zo dadelijk. Eerst de mannenwedstrijd. Izak Hanse had het loopparcours in zijn achtertuin goed verkend. De atleet uit Enschede liep een halve minuut weg bij het masters duo Richard Kramer en Martin Veenhuizen, mister wintertriathlon. Liefst 2,5 minuut duurde het alvorens titelverdediger Jeroen Lute en vijfvoudig kampioen Teun Sweere bij hun fietsen kwamen.

Hardtrappende Jeroen en Matijn

Lang bleven de oud-kampioenen op de fiets niet samen. Teun rouleerde moeizaam, terwijl Jeroen in rap tempo naar voren reed. Het verschil met Izak Hanse (schaatser, maar vooral korte afstanden) liep wel terug, maar toch hield hij langer stand dan verwacht. Pas toen hij op de ijsbaan de juiste groep miste, ging er een kruisje door zijn podiumplaats. Niet alleen Jeroen trapte hard, dat deed ook Matijn Straatsma. Met anderhalve minuut voorsprong en daarmee vijf schaatsrondes op het ijs was de sportman uit Zuid-Scharwoude al weer dicht bij zijn tweede titel. Zijn vrouw Eline heeft ook twee rood-wit-blauwe truien thuis, dus daarover geen echtelijke twisten meer.

Izak Hanse en Matijm Straatsma kwamen vrijwel gelijktijdig het ijs op, waarop Matijn vrij vlot zijn zilveren plak veilig stelde. Veel van de 54 rondjes legde hij samen met Jeroen af. Uiteindelijk was zijn schaatstijd een fractie sneller dan de nieuwe kampioen. Dichterbij komen zater er niet meer in. De groep snelle schaatsers groeide vooraan uit tot elf man, zonder Izak Hanse. Dat kostte hem het brons, wat nu naar Richard Kramer ging. Vijfde werd Martin Veenhuizen, zesde de toch weer ijzersterke Tiedo Tinga en daarna de strijdlustigste man van de dag: Izak Hanse. De jaren dat Teun Sweere zich helemaal kon richten op zijn sport zijn voorbij. De Brabander doet nog al te graag mee aan het NK, maar schiet met name bij het fietsen tekort op de klasbakken. Direct na Teun volgde nog een wintertriatleet van het eerste uur: Kurt van de Nes. De Zwollenaar stelt zich jaarlijks ten doel de snelste schaatstijd op de klokken te zetten en daar slaagde hij wederom in: 33.04 minuten over 20 kilometer, daarmee liefst anderhalve minuut sneller dan de toch ook niet mals rijdende Matijn Straatsma. Richard Prakken en oud-kampioen Guido Gosselink maakten de top tien compleet.

Kampioenen in de leeftijdsgroepen

Kijken we naar de kampioenen in de verschillende leeftijdsgroepen dan zien we dat Gerard Ypma winnaar M40 is, Richard Kramer niet alleen brons overall maar kampioen M45, Martin Veenhuizen wederom de snelste bij de M50, Rense Veenstra M55, Meine Hoitsma M60, Her Tesselaar M65 en Hans van Wijk M70. Bijzondere vermelding verdient Her Tesselaar, die zijn tiende wintertriathlontitel ophaalde en nog slechts eentje verwijderd is van het absolute record van Geke Venema met elf. Bijzonder is ook de missie, die Machiel Ittmann zichzelf ten doel gesteld heeft in zijn vijftigste levensjaar namelijk alle Nederlandse kampioenschappen van de NTB doen. Vandaag haalde hij achter Martin en Kurt alvast het eerste brons op. Succes Machiel.

Merkwaardige vrouwenrace: nummer vier is landskampioene Jeike

En dan de vrouwen dus. Een kleine groep deelneemster met bovendien nog een paar niet-licentiehouders. Een fenomeen wat wel vaker voorkomt bij de wintertriathlons, in de beginjaren bijvoorbeeld met master Jan-Roelof Kruithof, die steevast zijn leeftijdsgroep won maar er niet over prakkiseerde naast KNSB ook nog een NTB-licentie aan te schaffen. Dat deed ook Annelies Vrancke dit seizoen nog niet. De Roldese atlete is al wel een aantal jaren van de partij, maar had dit jaar verzuimd een licentie te nemen. Na afloop wilde ze dat alsnog, maar de controles van licenties zijn altijd voorafgaand aa de wedstrijden. In voorgaande jaren had Annelies een wedstrijdlicentie van de KNSB, nu niet meer. Wel het basislidmaatschap van de KNWU, maar dat alleen was niet genoeg…

Maar ja, Annelies Vrancke was wel de eerste die speaker Ruud de Haan binnenpraatte en daarmee zou je denken dat ze de beste van het land was in de loop, fiets, schaatscombi. Niet dus. Daarna gleed de nummer twee na 54 rondjes de finishfuik in. Het was Jet van Mensvoort. Haar tot kampioene bestempelen kon ook niet, want daar stak de NTB-jury een stokje voor. Jet werd gediskwalificieerd vanwege het niet uitzitten van een opgelegde tijdstraf. Het begon een beetje op een Tour de France te lijken, waar de ene na de andere klassementsrenner later door aangetoond dopinggebruik weg viel, want ook de nummer drie mocht niet tot winnares uitgeroepen worden.

Net als Annelies had immers Froukje Boonstra geen wedstrijdlicentie. Het werd later en later in de middag en nog steeds hadden we geen nationaal wintertriathlonkampioene. Een aantal vrouwen, waaronder Irene Ittmann haalde de eindlimiet niet.

Annelies moet volgende keer toch maar licentie nemen

Maar zie. Uiteindelijk gleed na 3.17 uur (vijftig minuten na Jeroen Lute) Jeike Wallinga over de finish. De 45-plus atlete won niet alleen haar categorie, ze werd tot haar eigen verbazing uitgeroepen tot ’s lands beste wintertriatlete voor het seizoen 2018/2019. De Arnhemse bleef leeftijdsgenote Monique Koopman vijf minuten voor. Toen zij al vijfde vrouw binnen kwam was dat meteen zilver overall en zilver F45. En daar bleef het voor het vrouwenklassement ook bij in een zeer merkwaardige wedstrijd. ,,Het was lichtelijk chaotisch’’ zei speaker Ruud de Haan met gevoel voor understatement, ,,Wie er niet bij was, kan er geen touw meer aan vastknopen. Ik zag al in diverse media verkeerde uitslagen staan. Maar het is toch echt Jeike Wallinga, die het rood-wit-blauw kreeg aangetrokken.’’ Wie hier enige blaam treft, is moeilijk te zeggen. Eigenlijk zou op voorhand iemand zonder licentie niet in een NK moeten uitkomen, dan krijg je achteraf de verwarring niet. Maar zoals gezegd, de afgelopen jaren was Annelies Vrancke er altijd bij. Dus wie rekent er nu op dat ze ineens geen licentie meer heeft?

Jeugd- en juniorenkampioenen

Bas Huttenhuis en Joelle de Ruiter werden ’s ochtends landskampioenen bij de junioren. Bas liet Jochem Posthumus een halve minuut achter zich. Jesse Vollaard was snelste schaatser en kwam zo terug tot de derde plaats. Joelle uit Bovensmilde bleef dorpsgenote Marijke Harmsma voor. Claire Garretsen uit Eindhoven behaalde brons. Amsterdammer Jorrit Wynia – een stylist op het ijs – en de Assense Britt van den Hoven wonnen de nationale jeugdtitels. Op de sprintafstand was Joelle ook de snelste van alle vrouwen. Bij de mannen was Nijmegenaar Pelle Hoek nog anderhalve minuut eerder klaar dan Bas Huttenhuis.

Afgezien van het smetje op de vrouwenrace was het een prachtig dagje wintertriathlon.

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

One thought on “Alles over het NK wintertriathlon Enschede: titels naar Jeroen Lute en Jeike Wallinga – WTJ 1102

 • 24/03/2019 om 12:43
  Permalink

  Wat een bijzonder leuk verslag van gisteren.
  Voor NK jeugdwinnaar Jorrit Wynia de primeur voor deelname aan de WTT gisteren in Enschede.
  Veel dank dat hij ook in dit mooie verslag is opgenomen.
  En een fantastische foto van hem bovendien!

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.