Esplanade; Road to the IM Hoorn; Tri Nations Cup; Beesel; Zwemloop Roosendaal – WTJ 1101

VRIJDAG – Staan de toeschouwers van het wereldkampioenschap triathlon 2020 zelf ook met hun voeten in het water? Je zou het denken nu de gemeente Almere – gaststad van het WK multisports – de herinrichtingsplannen voor de Esplanade bekend heeft gemaakt. Meest in het oogspringende aanpassing is een watertrap vanuit het centrum het plein op, zodat het op een waterval lijkt. Het water wordt opgepompt uit het Weerwater. Lijkt ons erg grappig. Zo voelt het publiek nog meer mee met de triatleten.

Esplanade wordt gezelliger

De face-lift van de Esplanade gaat een jaar duren. Geen paniek, want de eerst schop gaat pas de grond in na het EK tiathlon in september. Een aantal grote festivals moet uitwijken naar een andere locatie, maar de triathlon kan er precies een jaar later weer terecht. Grote kans dat de vernieuwde Esplanade feestelijk in gebruik genomen wordt ten tijde van het WK. We gaan ervan uit dat gemeente en Challenge-organisatie nauw samenwerken voor wat betreft de herinrichting. Dus dat het plein veel meer groen krijgt met een paviljoen en terras lijkt voor de buitenstaander een hobbel, maar de Challenge-club anticipeert daar ongetwijfeld op. Doel van de gemeente: een vakantiegevoel creëren op het grote, maar dan veel gezelliger plein.

Trainen met DTC en Hollandia

Clubs spelen steeds beter in op de hausse waar triathlon zich in bevindt. Zo start DTC Heerhugowaard binnenkort met een zeven weken durende zomercursus triathlon, die beginnen sporters klaarstoomt voor deelname aan de Stad van de Zon-triathlon op woensdagavond 5 juni. De cursus wordt ingeleid met een informatieavond op 15 april in het Clusius College van Heerhugowaard. Plezier en gezelligheid staan voorop.

Niet ver van DTC vandaan begint Hollandia Hoor ook aan trainingen voor het Ironman Multisport Festival West-Friesland. Triathlon krijgt in Noord-Holland een geweldige boost dankzij deze nieuwe organisatie. Voor het evenement hebben zich al ruim 600 mensen ingeschreven. Een groot succes. Hollandia begint ‘Road to the Ironman’: met verschillende trainingsmogelijkheden zo goed mogelijk voorbereid aan de start staan. De trainingen beginnen 6 april met een startbijeenkomst in de AV Hollandia kantine op de Blauwe Berg. Beginnende maar ook iets meer ervaren triatleten zijn uitgenodigd.

Tri Nations Cup goed uit startblokken

We zakken even af naar het zuiden waar bijna vijftig triatleten zich hebben ingeschreven voor de eerste Triathlon Nations Cup. De races in Bonn, Oud Gastel en Aarschot krijgen naast de honderden puur voor 1 race ingeschreven triatleten als circuitgangers voorlopig 27 Nederlanders, 12 Duitsers en 8 Belgen te gast. Het aantal Belgen zal nog stijgen omdat Aarschot de finale pas op 15 juli is. Een mooie score met misschien nog geen uitgesproken toppers, maar wel met Jerry Kenbeek, Leo de Bruijn, Michael Krijnen, Jeroen Leuverink, Leon van Hamersveld, Michael Mohr, Ad Schoonderbeek, Hans van der Linden, Dagmar Krijnen, Deborah Ghyselen en Inge Vancauwenbergh. Om er enkele te noemen. De eerste wedstrijd is 9 juni in de voormalige Westduitse hoofdstad. Aan de drie evenementen doen een kleine 3000 deelnemers mee.

(Jerry Kenbeek op Hawaii naast Jan Blokland, beiden in Oud Gastel dit jaar)

LCW Beesel en X-Triathlon Venray

Buigen we af naar het oosten, dan komen we in Beesel terecht. Daar draait de pr-campagne op volle toeren voor de komende drie jaar Long Course Weekend. Naast dit drieedaags evenement op 17, 18 en 19 mei vindt op de laatste dag ook de X-triathlon plaats in Venray, niet ver van Beesel vandaan. Deze triathlon is speciaal voor mensen met een beperking. In een eerste nieuwsbrief staat een mooi verhaal met de Reuverse Gabrielle Janssen (41) en Jac Verhaag (30), die mee doet aan de X-triathlon.

Gabrielle heeft ervaring met duathlons en speelde waterpolo. ,,Het zwemmen moet dus wel lukken. Voordeel is dat het drie disciplines op afzonderlijke dagen zijn. Dat maakt het waarschijnlijk ietsje makkerlijker, temeer omdat je ook voor de kortere afstanden kunt kiezen.’’ Gabrielle wil na LCW ooit een hele doen. Maar het ultieme doel is de marathon op de Chinese Muur. Ze is nu voor haar werk al anderhalf jaar in Johannesburg, waar ze veel aan Zuidafrikaanse trails mee doet. Maar de Limburgse is bijtijds terug voor het allereerste Long Course Weekend.

Jac was een fanatiek sportman, die wielrennen en mountainbiken met voetballen combineerde. Hij gaf zwem- en bootcamplessen. Tot 3,5 jaar, die fatale dag. ,,Het begon met last van mijn nek. ’s Nachts in bed kon ik op een bepaald moment mijn armen en benen niet meer bewegen. Met spoed naar het ziekenhuis gebracht, waarbij ik meteen aan de beademing moest.’’ Jac bleek getroffen door een incomplete dwarslaesie. De vooruitzichten waren somber: van de beademing komen en wellicht ooit nog een pink kunnen bewegen. Jac bleef positief en volgde een lang, intensief revalidatietraject. Hierdoor kan hij nu zijn linkerarm volledig en zijn rechterarm met iets minder kracht gebruiken. Zelfs korte afstanden op krukken lopen lukt. Jac zag kansen. ,,Zwemmen deed ik altijd al graag, dat doe ik nu samen met mijn vriendin. Ook met een handbike kon ik al gauw uit de voeten. En vorig jaar deed ik de eerste X-triathlon. Nu wil ik mijn prestatie verbeteren.’’

In het verhaal komen voorts Eric Brueren van de organisatie X-triathlon en Roxanne Caris van het LCW aan het woord. Eric zegt dat de X-triathlon vooral bedoeld is om mensen met een beperking een kans te bieden. ,,Plezier hebben en genieten van dag, dat is belangrijk.’’ Hij zegt dat vrijwilligers en buddies zich nog kunnen melden. En Roxanne zegt dat het LCW naast een sportevenement ook een familie-evenement is. ,,Samen zijn. Samen doen. Of je nu aanmoedigt of de halve marathon aflegt.’’

Preview zwemloop Roosendaal

Mooie verhalen uit Beesel en Venray, de sport veert weer op in Noord-Limburg. Lopen we tenslotte de weekendkalender nog even door. Het NK wintertriathlon in Enschede hebben we uitgebreid de revue laten passeren. Zaterdag is ook de ITU-race in het Mexicaanse La Paz. Zaterdag opent ook het Belgische driekampseizoen met alweer de 37e editie van de Veloopzwem (schitterend woord) in De Haan (zonder Ruud, want die staat na Enschede zondag alweer op de 20 van Alphen). Tim Brydenbach en Stijn Goris zijn favoriet.

Na Kapelle is zondag de tweede zwemloop in het Frijters Automaterialen zwemloopcircuit. De WBTV organiseerde voorgaande jaren steeds de finale in Rucphen in het buitenbad. Het bad was echter niet altijd op temperatuur. Nu neemt WBTV het organisatiestokje over in Roosendaal, waar zondagmorgen om 9 uur de korte afstand, om 9.30 uur de lange en om 10 uur de mini-afstanden van start gaan. Zwemmen doen de duatleten in het binnenbad van De Stok, lopen gaat langs Outletcenter Rosada via de Heirweg met een keerpunt en zo terug tot het bad waar de finish ligt. De wedstrijd is met Erik-Simon Strijk, Tim Brydenbach (een dubbel-weekend), Lars Baeyens en Chris Steenbakker goed bezet. Lynn Lossie is favoriete bij de vrouwen. Om 11.30 uur is het prijsuitreiking, waarna iedereen kan gaan shoppen bij de Outlet.

Verder dus de Huelva ETU Cup met Marco en Marije, een race in het Zuidafrikaanse Durban en de 70.3 Ironmans in Taitung (met Els Visser) en Davuo Philippines.

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.