Alles op een rijtje van deze zonnige sportzondag: van Roosendaal tot Taiwan en terug – WTJ 1104

ZONDAG – Iemand vroeg me vanochtend of Thierry Baudet veel met sport op had, of zelfs triatlhon? Want dat heb je vast al uitgezocht, zei hij er bij. Ik moest er goed over nadenken. Joop den Uyl was een tafeltenniser, Dries van Agt verwoed wielrenner en Jan-Peter Balkenende mag graag in een racewagen stappen. Maar Baudet? Ineens wist ik het weer. Thierry lag toch ooit poedelnaakt op de rand van een zwembad. Conclusie: het zwemonderdeel is op peil.


Met het zwemmen zat het ook wel snor bij de 80 deelnemers aan de zwemloop in Roosendaal, die na twee jaar afwezigheid weer terugkeerde op de kalender. WBTV verplaatste haar wedstrijd van Rucphen (buitenbad steeds te koud in mei) naar het binnenbad van De Stok. Daar kwamen Arno Lambrecht en Ruben Marynissen als eersten uit het water. Zij moesten het doen nu Tim Brydenbach met een sleutelbeenbreuk thuis zat en Lars Baeyens verstek liet gaan. Nederland, meer specifiek Roosendaal, zette Erik-Simon Strijk in om de jarenlange Belgische hegemonie te doorbreken. Arno en Ruben liepen lange tijd samen. Erik-Simon voor het eerst in de Kijani-kleuren haperde even in de wissel met zijn natte voeten, maar kwam in het tweede stuk op stoom. Arno zag het gevaar en demarreerde, maar in het voorlaatste rondje Outletcenter en terug moest hij er ook aan geloven. ,,Een lekkere test op snelheid’’, aldus Erik-Simon, die voor Ask4Benefits-Kijnani komend jaar Eredivisie-wedstrijden gaat draaien. ,,Met de Challenges in Roth en Almere blijf ik er de lange afstanden wel bij doen natuurlijk.’’ Zijn tijd van 46.21 minuten was bovendien een nieuw parcoursrecord. Kort na Erik-Simon volgde Arno na een sterke race als tweede, Ruben stond voor de derde keer op het Roosendaalse podium. Sinjoor Stijn Sabbe bleef ook nog onder de 50 minuten, Erwin Langeler (voor TVB in Eredivisie) werd keurig vijfde.
Bij de vrouwen was Lynn Lossie nog in de winning mood van de eerste zwemloop in Kapelle. Maar toen was Elise Scheerens er niet. De ranke Mechelse maakte de halve minuut zwemachterstand snel goed en liep vervolgens twee minuten uit op Lynn, die ook beslist niet stil stond. Zesde en achtste waren ze tussen de mannen, het zegt genoeg. De Rotterdamse Ilona Rullens getooid met glimmende zonnebril eindigde derde. De vierde plaats was voor Rosanne Akkermans, vriendin van winnaar E-S.

 

Lars Kammers en François van Dijke wonnen bij de duo’s. Vaderlandse successen ook bij de middenafstand. Looptalent Sam Kraaijeveld uit Sliedrecht (inmiddels ook al in Kijani-kleuren) klopte verrassend Jens van Looveren. Derde werd nóg een jongeman om rekening mee te houden de komende tijd: Brandon Groeneveld. Het was een succesvol Kijani-ochtendje in Roosendaal, want ook Eva Cornelisse won. Roos Englebert bleef zwemmend nog goed in de buurt, maar de Rhoonse heeft in de multisport net even meer ervaring. De mini-afstanden gingen naar Robin Schols, Hasse Fleerackers, Preben Fleerackers en Coline van den Barselaar.

 

Els staat weer waar ze hoort

 

Twee 70.3 Ironmans afgelopen nacht Nederlandse tijd. In Taitung mocht Els Visser weer eens het genoegen van een podiumplek smaken. Daar was ze, terecht, erg blij mee. ,,Ik moest alles geven wat er in mijn benen zat, het was een gevecht tot aan de finish Maar het was het waard. Erg gelukkig met mijn derde plaats.’’ Sarah Crowley was voor alle vrouwen een paar maatjes te groot. De Australische was liefst negen minuten eerder klaar dan Grace Thek. Maar daar zat Els niet ver vandaan. Mooie opsteken zo aan het begin van het seizoen na een stevige trainingsperiode Down Under. Bij de mannen won Zuidafrikaan Bradley Weiss. Oud-wereldkampioen lange afstand Cyril Viennot eindigde tweede en Luke McKenzie – ooit nog eens tweede op Hawaii – kwam als derde over de finish. Bij de agegroupers was van de Nederlanders Robin Tijssen de beste. Hij klokte 5.56.56 uur en daamree 196e in totaal. Ter vergelijking: Els deed er 4,5 uur over. Vier Nederlanders finishten.

Willehard tweede op de Filippijnen

 

De Duitser Markus Rolli klopte verrassend drievoudig wereldkampioen Craig Alexander in de nieuwe race in Davao op de Filippijnen, ook wel Peace Island genoemd. Tim van Berkel eindigde derde. Tims grootvader emigreerde in 1954 vanuit Nederland naar Down Undert. Beste vrouw was Radka Kahlefeldt-Vodickova, Tsjechische echtgenote van Brad. Zij bleef de Zwitserse Caroline Steffen (altijd goed in Aziatische wedstrijden) en Kirralee Seidel voor. Beste Nederlander was Richard Verburg op een 280e plaats (31e M45) in 5.53.11 met kort achter hem de ons aller bekende Willehard Wortelboer: 5.54.47 en een 292e plaats. Maar daarmee stond de Nederlandse globetrotter wel weer op het podium als tweede bij de M65.

Landron van brons op WK naar eerste ETU-Cup winst

 

In het Spaanse Huelva, de tweede ETU-Cup triathlon van het seizoen (na dus die spectactulaire Liévin Indoor-race), was de pas 19-jarige française Pauline Landron de sterkste. Landron – afkomstig uit de atletiek – is in eigen land al twee jaar nauwelijks te kloppen, ze haalde brons op het WK Gold Coast en was ook vierde in Holten vorig jaar. Dat ze dus vandaag in de gaten gehouden werd, was niet echt een verrassing. Op een minuut werd de Spaanse Cecilia Santamaria Surroca tweede en voormalig Europees kampioen Emma Charayron (weet u nog hoe ze op het EK in Holten onze Rachel Klamer naar zilver verwees?) eindigde derde. Emma trainde nog een tijdje onder de in Frankrijk woonachtige oud-triatleet Nick Marijnissen. Nou ja, oud. Nick pakt de draad dit jaar ook weer op. Marije Dankelman finishte van de 44 deelneemster op een 26e plaats op elf minuten van de winnares. Als 22e kwam ze uit het water, daar had ze zelf meer van verwacht. Gaandeweg de race werden atletes gedubbeld, maar Marije bleef keurig buiten schot en met een gedegen looponderdeel klasseerde ze zich korter dan haar startnummer (33) en dat stemt hoe dan ook altijd tot tevredenheid.

 


Een dertiende plaats was weg gelegd voor Marco van der Stel. Op zich revancheerde hij zich op zijn tegenvallende race in Abu Dhabi, maar anderzijds was zijn ETU-start vorig jaar in Mellila met een overwinning een stuk beter. Maar tegenwoordig zijn wereldtoppers evengoed in ETU-races als in de World Triathlon Series te vinden, dus de garantie dat een man als Marco in Europees verband veel korter eindigt is er niet meer. Als vijftiende kwam Marco uit de woelige baren van de Golf van Cadiz. Twintig seconden na de sympathieke Hongaar Mark Devay. Bij het fietsen kwam een aardige groep samen. Het lopen bracht – als steeds – de beslissing. De Brit Barclay Izzard liep ver voor de rest uit. Holten winnaar Ignacia Gonzalez Garcia snelde naar de tweede plaats en Ben Dijkstra (Fries bloed in de aderen, ex-Weert winnaar) finishte als derde. Tegen dat Brits-Spaans geweld kon Marco niet op. Zijn zeventiende looptijd bracht hem aan de finish uiteindelijk een 13e plek. Niet uitzonderlijk, maar ook niet slecht.

Seppe grijpt zijn kans in Powerman Greece

 

De Powerman Greece tenslotte is gewonnen door de Belg Seppe Odeyn. Na Diego van Looy op Mallorca nu al de tweede Powerman-zege in het prille seizoen voor België. De Zwitserse Melanie Maurer won bij de vrouwen in het warme Loutraki, voor het eerst strijdtoneel in de Powerman-Series. Geen Nederlandse inbreng. Nou ja, John Raadschelders dus.

Nederlands succes met Riikka, Annemiek en Annemarie op Grand Raid Nisramont

 

Kanovaren, mountainbiken en crosslopen. En dat alles op een schitterende plek in de Ardennen. Het is survival op z’n best. Jaarlijks melden zich steeds meer duo’s aan voor de Grand Raid Nisramont. Zondag was de negende editie. Bij de mannen waren Johan Goubau en Antoine Didier slechts drie tellen beter dan Wouter Vandermast en Yeray Luxem. Aan de top van de wedstrijden konden de vele Nederlandse teams dit keer niet mee doen. Op de 34e plaats kwamen de beste Nederlanders aan: Bjorn van den Langenberg en Kenneth Alting. Bjorn had aanvankelijk met Bram Tankink samen mee willen doen, maar die had een familie-dag. Ricardo Scholten en Gijs Bergman volgden kort daarna op de 36e plaats, het duo had de grootste lol onderweg. Vertelden ze na afloop.

Groter succes was er in het vrouwenklassement. Annemiek Veenkamp en Annemarie Rustenburg wonnen de race in 4.18 uur. Majke Jansen en Heleen Moes werden vierde en de Vlaamse Kristien Nelen en Ilona Meter vijfde. Zevende dan de Texelse meisjes Ingrid van Lubek en Natacha van der Vis. Bij de Mixed-teams was Riikka Vreeswijk-Kelja met haar Franse compaan Romaric Delepine wederom de beste. Eindtijd 3.44. Het Nederlands succes werd gecompleteerd door Bastin van Alten en Claudia Striekwold, die tweede werden en Robert de Korte en Diede Diederiks op de bronzen positie. Nu maar afwachten of Bram Tankink de smaak van het multisporten te pakken heeft.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.