Toekomst wintertriathlons; trouwen en sjouwen; verkeersregelaars; Ekkerman – WTJ 1106

DINSDAG – Veel stof tot nadenken geeft het NK wintertriathlon nog, zeker nadat we concludeerden dat er toch wel erg weinig triatleten buiten de prijzen vallen op zo’n NK. Dat was vroeger wel anders. In de beginjaren stonden er in Assen zeker 500 triatleten aan de start en dan was het zelfs voor de dubbele afstand als tegenwoordig wordt afgewerkt. Er zijn veel oorzaken aan te wijzen, waarom de winterse variant zo achteruit holt. Organisatoren zijn er te weinig, natuurijs ligt er mondjesmaat zodat schaatsen ook geen vanzelfsprekendheid meer is bij iedereen en de wedstrijden die er nog wel zijn vallen te laat in het winterseizoen. De NTB erkent al die factoren en samen met Martin Veenhuizen wordt er alles aan gedaan om het tij te keren. Misschien is het een aardige suggestie om de erg enthousiaste Twentse ijsbaanmanager Gianni Romme eens te polsen. De oud-Olympisch kampioen heeft een goed netwerk en hart voor duursport, maar ook voor triathlon. In zijn jonge jaren deed Gianni steevast mee aan de triathlon in zijn toenmalige woonplaats Made. Nee heb je, ja kun je krijgen.

Nog een laatste terugblik op zaterdag Enschede, want de weergave dat zoveel vrouwen geen licentie hadden was ten dele juist. Er waren ook deelneemsters – zoals Irene Ittmann – die niet aan het benodigd aantal schaatsrondjes kwamen binnen de limiettijd. Dat gold ook voor een aantal mannen overigens. Positief afsluiten over Enschede, want daar willen ze immers wel: de groep jeugd en junioratleten was prachtig, mooi aantal en goed niveau. Op de vraag: is er een toekomst voor de wintetriathlons zeggen we volmondig JA.

Annemarie: van snowboardend het jawoord tot baggeren in de Ardenner modder

De Grand Raid Nisramont trok veel bijzondere sporters voor een sportief, een zwaar, maar ook gezellig weekend naar de Ardennen. Jaarlijks maakt Riikka Vreeswijk-Kelja er met Franse vrienden een reünie van om zondags nog even te laten zien hoe je moet kanovaren, mountainbiken en trailrunnen. ,,Spelen in een speeltuin voor volwassenen”, noemde Riikka het bij haar zoveelste zege.

Het podium werd er nog meer Oranje door gekleurd, want daar stonden immers ook Claudia, Bastin, Annelies en Robert bij. En dan was er natuurlijk het winnen vrouwenduo Annemiek Veenkamp en Annemarie Rustenburg. De laatste is aan een bijzondere maand maart bezig. Eerst trouwde de Urkse gymjuf met haar lief Ruben Schipper. Niet in een trouwzaaltje in het vissersdorp, nee op de snowboards op de skipistes van het Oostenrijkse Kleinweisertal. Nog in haar wittebroodsweken trok ze een paar bergen lager naar de Ardennen om daar samen met Annemiek toe te slaan. Het zijn de ruige Ardenner wedstrijden die Annemarie Schipper (ja, we passen ons snel aan) het beste liggen. Vorig jaar won ze niet voor niets de Houffaraid. Tegen haar bruidegom was ze tevoren heel duidelijk geweest: ‘wat er ook gebeurt, we zijn bijtijds in Nisramont voor de Grand Raid.’ Eerlijk is eerlijk: de trouwfoto’s in de sneeuw zijn prachtig!

Uitspraak rechtzaak verkeersregelaar Dirk

Geweld richting hulpverleners is een heet hangijzer in politiek Nederland. Dat het soms ook overslaat op vrijwilligers schreven we eerder al toen we het ongeval met verkeersregelaar Dirk Blanchart in België beschreven. Dit trieste voorval staat helaas niet op zich. Het komt steeds vaker voor dat automobilisten hun geduld verliezen als ze voor een gesloten weg staan vanwege wielerkoers, triathlon of hardloopwedstrijd. Gelukkig kende de rechter in Oudenaarde bij het onderhavige ongeluk in de zomer van 2016 geen genade. De automobilist – een man van 51 uit Maarkedal – kreeg twee jaar cel en 1200 euro boete. Bij het ongeval werd Dirk omver gereden door de ongedulde bestuurder. Daarbij raakte hij zwaar gewond en tot op vandaag ondervindt hij de gevolgen van het ongeval. ,,Er zitten nog steeds platen in mijn been en op termijn zal ik een nieuwe knie nodig hebben. Het doet ook pijn dat ik niet meer kan motorrijden. Ik zal blijvend herinnerd worden aan die dag in Oudenaarde.’’

Blanchart noemde het vonnis een goed signaal voor de vele mensen, die zich vrijwillig inzetten voor de veiligheid van deelnemers, toeschouwers en feitelijk ook voor de wachtende automobilisten. Tijdens de triathlon van Oudenaarde – dit jaar op 9 juli – is Dirk nog steeds verkeersregelaar. ,,Maar ik doe sneller een stap achteruit of ga ergens achter staan als een chauffeur moeilijk doet.’’ Onze steun heb je Dirk en dat geldt ook voor die duizenden andere mensen, die belangeloos meewerken evenementen groot te maken. Driewerf hulde.

Van vuilstort tot prachtparcours voor crosstriathlon

Lieten we zaterdag nog de schetsen zien van de toekomstige Esplanade met veel groen en zo, het terrein van voormalige vuilstortplaats Braambergen is zo goed als klaar. Het resultaat van het werk wat voormalig triatleet en nog altijd sterk mountainbiker Patrick Jansen heeft verricht, kan iedereen met eigen ogen aanschouwen. Sterker nog: het parcours kan verkent worden. Challenge Almere-Amsterdam, tevens organisator van het NK en volgend jaar WK crosstriathlon houdt op zondag 14 april een parcoursverkenning. Daags na het NK crossduathlon Austerlitz gelijk dus maar door naar de Braambergen.

Kleine triathlons, maar net zo veel werk

Dat ook bij de organisatie van kleine triathlons heel wat komt kijken lazen we in een verhaal in vakblad Zwembadbranche. Het waren de voorbereidingen van de organisatie van de zwembadtriathlon Den Ekkerman in Veldhoven. We delen ze hier met jullie.

Wat gaat eraan vooraf?

De inschrijving is al begonnen, maar hier zit nog wel wat werk aan vooraf. Hieronder een paar op een rijtje.
Sponsoren. Uiteraard hebben we ook met kosten te maken zoals de huur van het zwembad, de zaal, tenten voor het buitenterrein, de huur van de spinbikes. En dus zijn sponsoren meer dan welkom, zonder kunnen wij het niet organiseren. Gelukkig vonden we al heel snel twee hoofd sponsoren: fysiotherapie praktijk De Ligt en sportzaak Intersport. Daarnaast zijn er nog sponsoren waarvan de reclameborden langs het parcours komen.
De datum. Ieder jaar moet natuurlijk ook weer de datum worden bepaald. Sinds de eerste jaargang hebben we afgesproken om de zaterdag voor moederdag aan te houden. Dit keer valt deze niet in de meivakantie (zaterdag 11 mei) wat betekent dat er bij het zwembad wat zwemlessen omgegooid moeten worden om ruimte te maken in het sportbad.
Promotie. Na het bepalen van de datum en de tijdstippen waarop de deelnemers kunnen starten kan de flyer ontworpen en gedrukt worden. Ondertussen zijn we al bezig met het maken van promotiefilmpjes om iedereen alvast warm te krijgen voor ons evenement.
Organisatie. Daarnaast dient er ook nu nog heel wat georganiseerd te worden. Alle inschrijvingen en betalingen moeten bijgehouden te worden. De deelnemers krijgen allemaal persoonlijk een bevestiging en een paar weken voor het evenement krijgen zij nog een boekwerkje met alle informatie erin. Ook dit moet gemaakt worden.
EHBO. Ondanks dat wij allemaal zelf in het bezit zijn van een EHBO-diploma, besteden we de EHBPO tijdens een evenement uit aan de EHBO-vereniging van Veldhoven. Wij hebben op die dag namelijk genoeg te doen om ervoor te zorgen dat iedereen op tijd aan de start staat en alle afstanden op de goede manier gaat volbrengen, (aan)sturen van personeel, deelnemers en vrijwilligers. Dan kan een EHBO-geval zomaar helemaal niet uitkomen, vandaar dat we ervoor kiezen om dit door anderen te laten doen.

Vrijwilligers!

En natuurlijk het belangrijkste van alles: het zoeken van vrijwilligers. Het is elk jaar weer een enorme uitdaging om dat helemaal goed rond te krijgen. Bij het zwembad hebben we per baan 2 vrijwilligers zitten die de banen van de deelnemers tellen (voor wie de tel kwijtraakt). We hebben een paar mensen nodig die bij de spinbikes staan en veel mensen die rondom het loopparcours staan om ervoor te zorgen dat er geen fietsers of andere vervoersmiddelen ineens het parcours opstormen. Op het veld binnen het loopparcours hebben we nog een mogelijkheid om iets te eten en drinken te pakken, dus ook daar hebben we vrijwilligers voor nodig. Om alles nog sfeervoller te maken zorgen we ook voor een DJ met een muziek installatie.

Moraal van dit verhaal: elke organisatie – groot of klein – zet zich met hart en ziel in om jullie tri- en duatleten een mooie dag te bezorgen. Waardeer dat , ook als het eens een keertje sportief gezien niet meezit.

 

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.