Evert niet in IM Zuid-Afrika; Transfer Lars; Neal even out; Cup-races; Lemele en WK 2021 – WTJ 1107

WOENSDAG – Luisteren naar je eigen lichaam. Het is een kunst, die niet elke topsporter verstaart. Zij die het wel doen, komen er veelal sterker uit. Deze inleiding slaat op Evert Scheltinga. Voor het derde jaar op rij had hij zijn seizoen willen beginnen met de Ironman Zuid-Afrika. Maar Evert ziet er vanaf. 7 april wordt niet zijn dag. ,,Ik worstel al een tijd met mijn vorm de laatste dagen, de laatste weekend. En vandaag kwam het besef dat het niet het juiste moment is om een hele triathlon te doen.’’

Vandaag deed Evert een laaste test richting IM Port Elizabeth. ,,Althans zo had het moeten zijn. Ik hoopte dat ik kon laten zien dat ik hersteld was en dat de vorm terug was, maar dat is nu even niet. Morgen laat ik bloed testen en kijken of dat alles in orde is. Voor nu is het zaak rust te pakken, actief te blijven en terug te komen waar ik thuis hoor.’’ Evert, van onze kant wensen we je daar alle sterkte bij. Eén zwaluw (IM Zuid Afrika) maakt gelukkig nog geen zomer.

Lars komt, Neal moet even wachten met Squadra

Beter nieuws, ja goed nieuws zelfs voor Lars van der Knaap. De geboren Bleiswijker, nu woonachtig in Sittard, heeft een opmerkelijke transfer gemaakt. Hij ruilt VISMA/TriCan in voor Squadra. Lars brak vorig jaar door in de Eredivisiewedstrijd in Klazienaveen met een vijfde plaats. Hij bezorgde zijn team nuttige punten, maar gaat dat nu voor Squadra doen.

Bij de Eindhovense formatie zal Lars mogelijk voor enige tijd het gemis van Neal van Vaerenbergh moeten compenseren. De uiterst aardige Belgische Brabander kampt met een parasympatisch overtrainingssyndroom. Een chronische oververmoeidheid, die niet alleen gepaard gaat met minder prestatievermogen, maar ook met fysieke stoornissen en gedrags- en emotionele stoornissen. Sympatische overtraining is gemakkelijker te herkennen dan de parasympatische variant, die vooral bij duursporters voorkomt. Vaak wordt het pas na maanden sukkelen herkend. En ook Neal weet dat hij achteraf alerter had kunnen zijn. ,,In de winter heb ik een virus gehad in mijn lichaam dat ik niet echt opgemerkt had. Terwijl ik ben blijven doortrainen, kwam in begin februari compleet aan de kant te staan. Mentaal een donkere periode, ik voel me vreselijk en ben al bijna twee maanden niet in staat om te trainen. Het is moeilijk te zeggen hoe lang het nog gaat duren. Maar ik kom terug, dat is zeker.’’ Neal was vorig jaar de sterke winnaar van de Eredivisiewedstrijd Amsterdam-West en finishte tweede in Klazienaveen. Met Squadra werd hij landskampioen, in eigen land haalde hij liefst drie Belgische beloftentitels, hij won Triathlon Vlaanderen en de Caveman in Kane. Een groot belofte moet eventjes in de wacht. Komt goed, Neal will be back!

Schoeman wint Durban

We gaan nog even naar de weekend-wedstrijden. Opvallend trouwens hoe Barclay Izzard exact een jaar voor zijn zege in Huelva op dezelfde wijze glorieerde in de ETU-Cup op Gran Canaria, ook Spaans grondgebied. Als evenknie van de ETU-cup waren de Afrikanen bijeen in Durban voor de African Cup. DE race werd gewonnen door de nummer drie van de laatste Olympische Spelen, Henri Schoeman. Richard Murray was geen deelnemer. Samen met Rachel beantwoordt Rich vrijdag elke vraag die jullie het koppel willen stellen. Zie de Facebook-pagina’s van beiden. Bij de vrouwen moesten alle Zuidafrikaanse triatletes het onderspit delven voor de Ierse Carolyn Hayes. Zij mag zich onderhand African-Cup fighter noemen want na Dakhla en Dakar eind vorig jaar was dit haar derde African Cup-zege in vier maanden tijd.

Ook de American Cup had weer een wedstrijd, nu in het Mexicaanse La Paz (niet te verwarren met de Boliviaanse hoofdstad). Rodrigo Gonzalez hield de overwinning in eigen huis. Beste vrouw was zijn landgenote Cecilia Perez en dat alles bij een temperatuur van 27 graden en geen wetsuits want 24 graden watertemperatuur.

Geen Teguise

We zochten vergeefs naar informatie over de 122 Triathlon van Teguise, Lanzarote. Na zes jaar viel het doek voor deze halve triathlon, waar Nederlanders doorgaans goed presteerden. Evert Scheltinga en Martijn Dekker (vorig jaar) wonnen bijvoorbeeld en Tessa Kortekaas finishte toen derde. Ze waren wellicht weer samen gekomen op het eiland om mee te doen, maar helaas. Volgens ingewijden op Lanzarote is het nieuwe eilandbestuur niet zo happig op sportevenementen. Het schijnt zelfs zijn invloed te hebben op de Ironman en 70.3 Ironman van Lanzarote. Wij denken dat het gouvernement zichzelf in de vingers snijdt, want als er iets is waar Lanza haar inkomsten uit kan halen dan is het wel sporttoerisme.

RBF Lemele

Zondag was nog wel de RunBikeFun in Lemele, waarvan we vorig jaar nog dachten dat het een serieuze duathlon was. Dat is het qua organisatie heus, maar het plezier (de naam zegt ’t al) staat voorop. Bij de vrijwilligers en de deelnemers. Een kidsrun en hardloopwedstrijd van 8 kilometer gaan aan de RBF vooraf. De winst in de door trio’s af te leggen loop-fietsrace ging naar het team Harmen Kleinlugtenbelt voor team Coen Mulder en team Tijs Lammertink. Het team van Bertine Lammertink was het beste bij de vrouwen.

Townsville place to be in 2021

Na Penticton, Fyn, Pontevedra (over paar weken), Almere (volgend jaar) is het in 2021 de beurt aan het Australische Townsville om de 5e Multisport WK te organiseren. Afgezet tegen de eerste vier gastorganisaties is de Australische stad minder bekend/minder ervaren in grote triathlons. Maar de doelstelling van de Australische minister van Toerisme Kate Jones is duidelijk. ,,Townsville ontvangt straks 8000 atleten en een veelvoud aan toeschouwers. De stad wil door grote evenementen meer toeristen trekken. We zijn overtuigd dat het gaat lukken. Het bureau voor Toerisme pompt maar liefst 16 miljoen dollar in het binnenhalen van dit soort WK’s. En Townsville mag dan internationaal een ongeschreven triathlon-blad zijn, de provincie Queensland is dat allerminst. De Tri-Festival format kennen ze overigens in deze stad al wel meerdere jaren.

Tot slot: Maarten van der Weijden. Hij gaat het nog eens proberen. Maar nu van Leeuwarden naar Leeuwarden met tien Friese steden daartussen. Mee zwemmen kan zelfs vanaf Stavoren. Vier dagen van 21 tot en met 24 juni. Want kanker, beste lezers, is nog steeds een rotziekte. In Oud Gastel staat een groot scherm waar tijdens de triathlon op 22 juni ook de zwemtocht van Maarten gevolgd kan worden.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.