Brexit; Rennen; Alphen; de Roze Racer voor Team Fleur; Preview World Cup en African Cup – WTJ 1108

DONDERDAG – Morgen verstrijkt een deadline waar Europa en meer specifiek de Britten al een tijd tegenaan hikken. Brexit-time, maar voor zover u en ik het nog kunnen volgen verandert er weinig. De zon komt gewoon om 6.25 uur op, we gaan gewoon om 9 uur naar de redactie en proberen rond 17 uur op de bekende Persgroep-vrijdagmiddag-borrel te staan. Als je voor Vlamingen werkt, is dat te doen gebruikelijk. Met of zonder May, de wereld draait door. Ook in de duursport.

Hardlopen in het hele land

 

Nog enkele resultaten van hardloopwedstrijden uit het weekend. Woensdagavond was de Kronos Campusloop in Enschede met heel veel triatleten aan de start. Zo werd de 2 Mijl gewonnen door Niels te Pas en Deborah Wissink. En was Stijn Jansen tweede. De 4 EM was een prooi voor Pim Venderbosch met Tim Jacobs en Izak Hanse op de plaatsen twee en drie. In de Halderbergeloop in Oudenbosch – haast naast onze redactiedeur – werd Gerbert van den Biggelaar derde en Koen Hussaarts vijfde. Koen, een beginnend triatleet, kwam deze week landelijk in het nieuws als arts-onderzoeker op het Erasmus MC, waar hij belangrijke resultaten boekte in de strijd tegen volksziekte nummer één. Knap staaltje werk en we gaan zien wat zijn nieuwe sport hem brengt. Rob Schilder won Hollandia’s Dijkenloop. Het zou ons niet verbazen als Rob komend jaar terugkeert in de triathlon om mee te doen aan de 70.3 IM in zijn West-Friesland. Mathijs de Vroome won de Annerbos Cross te Annen, dat moet toch haast de laatste cross geweest zijn? De triatletes waren aan de macht in de 16e SecureRun van Ameide. Heleen van der Meijden en Petra Sloots (voorbereiding Rotterdam) wonnen hun leeftijdsgroep, Cora Vlot werd tweede.

Marije wint klassieker Alphen

 


De twee grootste stratenlopen waren de Parelloop te Brunssum en de 20 kilometer van Alphen, een ware klassieker en voor Ruud het jaarlijks uitstapje als atletiekspeaker. Op een 43e plaats was Ad Kempen in Alphen de beste triatleet. Kort daarna volgden Leo van Egmond en Peter de Blois. Bram Koppenaal werd tweede op de 10 kilometer. Kort achter Davy Heijsteeg, die zevende werd op de 5 kilometer volgde als achtste en eerste vrouw/meisje Marije Hijman. De Boskoopse duathlonkampioene zag op het derde blokje van het ereschavot een bekende: Marit van den Berg. In de 31e Parellloop scoorde Ruth van der Meijden 33.58 daarmee tiende. Sophie van der Most werd 23e in 38.10. Maud Golsteyn pakte een derde plaats in de recreatierun. Mischa Hermans won overtuigend de 2,5 kilometer studentenrun in Zuid-Limburg.

Gevallen Shieh doet over twee weken weer mee

 

Het gaat al weer een stuk beter met Shen-Yen Shieh, de Taiwanese proftriatleet, die tijdens de 703. Ironman in zijn eigen land door een scooter geschept werd. Als derde begon hij aan het fietsen en hij zat goed in de race tot de vrouw elke signaal van de verkeersregelaar negeerde en met haar scooter middenop het parcours tot stilstand kwam. Inmiddels maakt hij al weer plannen voor wedstrijden ook buiten Taiwan. Over twee weken wil hij mee doen aan de Chinese 70.3 IM in Liuzhou. Succes Shen!

Nieuw materiaal voor Team Fleur

 


Prachtig nieuws voor Team Fleur. Wytse Wierda en zijn dochter kregen op de school van Fleur onverwachts bezoek van het Fonds Gehandicaptensport. Daar kregen ze een cheque van het vriendenfonds en samen met een bijdrage van de JCI Groot Schokland school en de verkoop van een oude fiets van Fleur kon de befaamde Roze Racer aangeschaft worden. De fiets is opgebouwd door Flevofiets, vrienden van de familie Wierda. Klaar voor nieuwe avonturen in de triathlons en loopwedstrijden.

Preview op New Plymouth

 


Het weekend kondigt zich al weer aan. Genoeg belangrijke wedstrijden weer. De derde World Cup in New Plymouth bijvoorbeeld. Het wordt de wedstrijd van de terugkeer van Javier Gomez in de ITU-races. De Spanjaard wil zich toch weer kwalificeren voor de Spelen in Tokyo. Olympisch goud gaat nu voor Ironman winst op Hawaii. Hij mag het opnemen tegen WC-Mooloolaba winnaar Tyler Mislawchuk, Sam Ward, Rostislav Pevtsov, Justus Nieschlag en…Menno Koolhaas en Donald Hillebregt. Donald volgen we met z’n filmpjes bij de familie waar hij verblijft. Ze dragen bijna de laagste startnummers zaterdag: 63 en 64. Maar dat zegt weinig. Javier Gomez loopt met startnummer 28 rond. Ik bedoel maar….

 

 

Bij de vrouwen zijn Emma Jeffcoat, Nicole van der Kaay, Renee Tomlin en Tamara Gorman favoriet. Voor ons land komen Jony Heerink en Lotte Wilms uit. We kunnen natuurlijk weer een balletje opgooien en vragen naar de verwachtingen van het Oranje-kwartet, maar één van de vier zei daarop: laat ons eerst eens even een lekker wedstrijdje draaien, zien we daarna wel verder. En zo is het. Bij verwachtingen uitspreken, wordt toch in enige mate de lat gelegd. De één vindt wedstrijddruk heerlijk, de ander kan er moeilijk mee omgaan. Zaterdag- en zondagnacht staan ze ons allemaal weer te woord, de internationals van de triathlonsport. Ook als het onverhoopt tegenzit. Starttijden: vrouwen vrijdagavond Nederlandse tijd al om 22.45 uur, mannen zaterdagnacht om 1.15 uur.

Keistad Zwemloop Amersfoort

 


Niet zo heel vaak noemen we een zwemloop als voorname wedstrijd in een weekend. Maar de aquathlon van Amersfoort is dat zondag wel. Liefst 350 deelnemers en in de wedstrijdserie de kwalificatiemogelijkheden voor EK en WK aquathlon. Marijn Geurken van TV Soest en woonachtig in Hoogland nabij Amersfoort heeft er alvast zin in. Dat bleek uit een mooi interview in de Amersfoorter Courant vandaag. Morgen iets meer over deze zwemloop.

Preview op Sharm El Sheikh

 


Op het zuidelijkste puntje van het Egyptische schiereiland Sinaï ligt de historische badplaats Sharm El Sheikh. Hier komen de Golf van Akaba en de Golf van Suez samen in de Rode Zee. En precies daar gaan zaterdag 35 mannen en 9 vrouwen te water voor de African Cup tevens Pan-Arabisch kampioenschap triathlon. Alexander Bryunkhankov en de Belg Peter Denteneer zijn kansrijk, maar dat geldt ook voor de man in vorm Youri Keulen. De Limburger verraste vriend en vijand in de ETU-Cup indoor van Liévin als overtuigend winnaar van de B-finale. Hij is er samen met de nummer drie van Nederland op de Olympische afstand, Jardy van den Heuvel. Bij de vrouwen start Jeanine Kocken, die we zo zoetjes aan Afrika-specialiste mogen noemen. Ze heeft gezelschap van Rani Skrabanja. Vier Limburgse triatleten dus, waarvan eentje (Jardy) import. Internationale ervaring opdoen, daar draait het om. En natuurlijk, ze weten dat ze hard moeten zwemmen om mee te komen met de voorste fietsgroepen en vervolgens moeten ze nog eens vlammen tijdens het hardlopen. Dat hoeven we ook dit kwartet niet in de mond te leggen. Laten we maar gewoon gaan racen. De vrouwen doen dat zaterdagmorgen om 6.55 uur, de mannen om 8.15 uur.

Die Daan

 


O ja, onze columnist Daan de Groot was ten tijde van publicatie van zijn tweede Mallorca-column in het Duitse Alsdorf voor een persconferentie van de Powerman over twee weken. Top vijf, dat wil ik halen, zei Daan ietwat ongemakkelijk voor de camera’s. Geef de man een pen en hij schrijft briljante volzinnen, micro en camera daarentegen…..

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.