Coen Stegeman; ambassadeur voor KIKA, triatleet en dagelijks op tv.

Triathlon op televisie is redelijk uniek. Echter er is een hele bijzondere triatleet dagelijks op televisie. Coen Stegeman is de man in de reclame van BUX, maar bovenal een man met een verhaal. Ambassadeur van KIKA en dat ben je niet zo maar. In de strijd tegen kinderkanker sport Coen enorme bedragen bij elkaar, welke ten goede komen aan KIKA.
Inmiddels staat zijn teller op ruim €50.000 , iedere cent komt ten goede aan KIKA.
5 jaar geleden begon het allemaal als een grap en nu staat hij op het punt zijn laatste van de 6 World Majors marathons voor KIKA te lopen. Londen, Tokyo, Berlijn, Chicago en New York zijn al afgevinkt. De marathon van Boston staat gepland op 15 april.

“Een marathon is voor mij een uitdaging, maar dagelijks als kind moeten vechten tegen kanker is nog veel erger”.

 

 

In eerste instantie hebben we via de digitale snelweg contact, wat vragen, wat antwoorden, maar de antwoorden waren kort en zeer bescheiden. Vervolgens de telefoon maar eens gepakt en wat er volgde was een gesprek met een atleet, die bevlogen is om te sporten voor het goede doel. Zeer betrokken bij KIKA, zijn extra inkomsten verkregen uit het modellenwerk direct laat uitbetalen aan KIKA, een ware waterval blijkt als het om kinderen en de rol van KIKA gaat in de ontwikkeling van bestrijding van kinderkanker. De teller staat op €58.000 .

 

Coen Stegeman:  Een bijzonder mens, met een bijzonder verhaal.

Coen is verkoper binnendienst bij Pontmeyer, freelance model en vrijgezel. Het modellenwerk doet hij er bij, schreef zich ooit in bij een castingbureau. In Nederland kan je hem kennen via de dagelijkse reclamecommercial van BUX en in het verleden van de IGLO-visburger. In de noordelijke Europese landen en in Oostenrijk en Zwitserland is hij te zien in een reclame voor de BigGreenEgg BBQ en reclames van Philips en als triatleet is hij lid van het FUSIONteam.

5 jaar geleden deed ik weinig aan sport, hier en daar wat kleins maar niks bijzonders. Ik werkte in de horeca en kwam daar een afstuderende loopbaancoach tegen, die een afstudeerproject zocht; dat werd ik. Zij had al wat marathons gelopen, dus besloten we als afsluiting een marathon te gaan lopen. Als je dan een marathon zoekt, kies je de grootste; dus viel de keuze op New York. Mijn loopbaancoach deed al wat voor KIKA, dus ik heb me eens ingelezen en KIKA als goed doel sprak me enorm aan. Dus liep ik ook voor KIKA. Ik ben gek op kinderen en realiseerde me hoe groot het geluk is als kinderen gezond zijn. Ik had destijds 1 gezond nichtje, het zijn er nu 2.

 

Plots is er niets meer te merken van bescheidenheid, Coen toont zich de ware ambassadeur van KIKA. Vol enthousiasme en bezieling verhaalt hij over de bijzondere dingen die KIKA doet voor kinderen met kanker en zijn liefde voor kinderen.

Ik heb vanaf mijn 16e al een kinderwens, wilde jong vader worden, maar tja als vrijgezel valt dat niet mee. Ik vind de eerlijkheid en oprechtheid van kids zo mooi. Toen ik las over KIKA, gaf dat me een goed gevoel en dacht ik; daar wil ik voor gaan. In de afgelopen jaren is dat gevoel alleen maar bevestigd. Door de inmiddels nauwe banden met KIKA krijg ik veel informatie en mogelijkheden om her en der eens mee te kijken met KIKA. Prachtig bijvoorbeeld; het Prinses Maxima Centrum, waar oncologen de krachten bundelen en in de afgelopen jaren de kans op overleven van kanker voor kinderen behoorlijk gestegen is. Ieder kind word daar helemaal “uitgeplozen” om te zorgen dat ze de juiste medicatie krijgen. Dat ik daar een steentje aan mag bijdragen vind ik geweldig! Natuurlijk ben ik trots op het bijeengehaalde bedrag. Wie mij had verteld na de eerste €10.000  , dat ik na 5 jaar bijna €60.000  bijeen gesport zou hebben, had ik voor gek verklaard. Wie weet over een paar jaar…………….

 

Coen Stegeman zal na het volbrengen van de marathon van Boston, de jongste Nederlander zijn die de SIX STAR Marathons tot een goed einde brengt. Hij liep de wedstrijden in New York, Berlijn, Chicago, Tokyo en Londen tussen de 3:30 en 5:00 uur. Natuurlijk vroegen we naar zijn ervaringen:

New York was de eerste en dus een bijzondere ervaring, inmiddels 2 x gelopen,
Berlijn een mooie vanwege de snelle tijd,
Chicago liep ik met een maatje, de tijd deed er absoluut niet toe. We hebben liedjes gezongen, gedanst met publiek, geknuffeld, over terrassen gezwalkt,
Tokyo heel bijzonder vanwege de fantastische cultuur,
Londen de mooiste en qua publiek de drukste, 42 kilometer staan er mensen schouder aan schouder en bijna iedereen loopt daar voor een goed doel.
Boston wordt een hele speciale, dat merk ik nu al aan mezelf. Tijdens een training kan ik al emotioneel worden, ik sluit met deze wedstrijd toch iets af. Vooraf had ik bedacht een p.r. te willen lopen, maar nadat ik de hoogtemeters eens goed had bestudeerd wist ik dat ik dat idee wel kan laten varen. Het wordt nu een marathon in het kader van SAMEN, de Nederlandse groep zal waarschijnlijk samen gaan lopen, elkaar samen steunen en erdoor heen slepen, samen genieten en samen lopen voor KIKA. Een wedstrijd met een bijzondere lading voor mij, ik weet ook zeker dat het hele emotionele finish zal worden voor mij.

Zo was het ook tijdens de finish van de IM 70.3 in Vichy vorig jaar voor KIKA Extreme. Het was mijn 5e halve, eerder had ik  IM Lahti, Challenge Salou en twee maal IM Barcelona gedaan. Maar in Vichy liep alles volgens plan. Zo mooi om zo’n wedstrijd voor een ander te kunnen doen en fondsen daarvoor te kunnen werven, die dan ten goede komen aan die kids. Ook daar werd ik in de laatste kilometer ook door emotie overmand.

 

Vervolgens stel ik de vraag of met het behalen van de SIX STAR zijn inspanningen op sportief vlak voor KIKA beëindigd worden, reageert Coen haast furieus.

Klaar met KIKA; NEE! Het zal op ander niveau zijn dat ik me inzet voor KIKA. Waarschijnlijk meer lokaal, minder internationaal, maar zo lang ik kan, zal ik me blijven inzetten voor KIKA, het is zo’n mooi doel waar ik voor sport. In 2020 staat in ieder geval de marathon van New York weer op het programma. Heel eerlijk Ruud, het heeft me de laatste 5 jaar best veel gekost. Maar zo lang ik kan, zal KIKA het doel zijn waarvoor ik sport.

De ere-titel ambassadeur van KIKA valt. Het wordt even stil en vervolgens hoor ik het volgende antwoord:

Ambassadeur, ambassadeur ambassadeur….. Het is een groot woord. Ik wil mijzelf niet zo noemen. Het enige wat ik doe ik zoveel mogelijk geld ophalen als kan en KIKA ondersteunen waar nodig met ook de basis dingen van de triatlon. Boston is mijn hoofddoel voor 2019, hier zal ik mijn SixStar halen voor KIKA en hiermee ook de jongste Nederlander zijn die ze alle 6 heeft voltooid! Almere en Sables zijn wedstrijden waarbij ik natuurlijk een PR probeer te zetten, maar of dit gaat lukken? Geen idee…

 

Natuurlijk hebben ook  de organisatie KIKA gevraagd wat Coen Stegeman voor hen betekent. Inge Tishauser namens het verwoorde het als volgt;

Coen is voor ons een fantastische ambassadeur voor onze KiKa evenementen als Run for KiKa Marathon en KiKa Extreme. In 2014 liep hij zijn eerste marathon voor KiKa en volgende maand loopt hij zijn laatste World Marathon Major in Boston. Vorig jaar was hij ook deelnemer van onze eerste editie van KiKa Extreme vorig jaar. Zijn teller staat inmiddels op 7 marathons, 1 halve triatlon en bijna 60.000 euro wat hij heeft opgehaald voor kinderen met kanker. Wij zijn super trots op hem!

Wil je doneren, dan is dat natuurlijk welkom!

Ruud de Haan

Ruim dertig jaar geleden aangestoken met het triathlonvirus. Als super-recreant races gedaan en door toedoen van Mels de Kievit aan de micro beland en die nooit meer los gelaten. Samen met maatje Wim van den Broek zo veel meer dan 1000 wedstrijden als speaker gedaan. Zo af en toe actief voor Eurosport als commentator bij triathlons.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.