Preview op Keistad zwemloop; RBR Series Oldenzaal; zwelo Valkenburg en tri Herderen – WTJ 1109

VRIJDAG – We keken al vooruit op de World Cup in New Plymouth (vanavond begint ie al), de ATU Cup in Sharm El Sheikh, waar in totaal acht Nederlandse internationals mee doen. Maar er is nog meer te doen dit weekend. Over de grenzen zijn twee heles. De HITS Series Ocala in Amerika, een reeks kleinere wedstrijden over de volledige en de halve afstand. En zondag is op Guadeloupe, Frans overzees gebied in de Caribische Zee eveneens een klassieke afstand triathlon. Nederlandse deelnemers zijn er echter niet.

Prachtig zwembad Amerena ingewijd door zwemlopers

 


Dat geldt natuurlijk wel voor de drie wedstrijden van zondag. Te beginnen met de Keistad zwemloop in Amersfoort. Voor het eerst in en rond het gloednieuwe bad/sportcomplex Amerena. In het 50 meter wedstrijdbad wordt gezwommen, het lopen is over het waterwingebied en bedrijfsterrein De Wieken-Vinkenhof. Om 13.15 uur zondagmiddag beginnen de eerste series, meteen ook de belangrijkste. De winnaars uit die startgroep zijn immers vrijwel zeker van deelname aan het WK aqathlon in Pontevedra eind april. Ook voor het EK aquathlon zijn startbewijzen te verdienen in Amersfoort, de Keistad dus.
Veel kanshebbers voor kwalificatie WK aquathlon
Moeilijk te zeggen wie de meeste kans maakt. Marijn Geurken wil vlammen, maar de Friese broers Olaf Jan en Hugo Jan Bosscher willen dat ook. Verder Stijn Jansen, Gjalt Panjer, Geert Lantink, Roel Kwaaitaal, Erik Schröder enzovoorts. Ook het aantal vrouwelijke kandidaten voor een WK-ticket is groot. Silke de Wolde, Eva Cornelisse, Kim Groeneveld, Romy Spoelder en Rina Zijgers om er enkelen te noemen. In de tweede serie zwemloop ook sterke inbreng. Martijn Dekker brengt zijn broer Bram weer mee, die de draad van triathlon weer gaat oppakken. Martijn waren we trouwens vergeten te melden voor de Triathlon Nations Cup in Bonn, Oud Gastel en Aarschot. Maar de veelvuldig landskampioen gaat wel degelijk strijden om die eerste cup binnen te halen. Nog een serie om 13.45 uur en daarna volgen drie series korte afstand zwemloop. Totaal liefst 350 deelnemers, een ongekend aantal in de zwemlopen. Maar de aanleiding is helder: Amersfoort is een belangrijke race. Triatleten keren er bovendien nog twee keer terug dit seizoen bij Vasthorst en de Binnenstad triathlons.

Zwemloop Valkenburg met Birgit en Sione

 


Stichting Duursport Valkenburg aan de Geul houdt zondag ook een zwemloop, met name voor Ironkids bedoeld maar ook senioren doen mee. 500 meter zwemmen, 5 kilometer lopen. Het speelt zich af tussen 15.00 uur en 16.30 uur en wel op sport- en recreatiecentrum De Polfermolen aan de Plenkertstraat in Valkenburg. Deelnemers en bezoekers kunnen er meteen de Amstel Gold Race Xperience aanschouwen. Voor de kids zijn er T-shirts als souvenir voor de senioren 10 liter rugzakken, originele herinnering wat ons betreft. Ondanks de concurrentie met Amersfoort heeft ook Valkenburg zo’n 150 atleten op de been en twee prominente starters bij de vrouwen: Birgit Berk en Sione Jongstra, samen goed voor zeker tien nationale titels de afgelopen twee decennia.

Alle topduatleten bijeen voor 2e RBR Series Oldenzaal

 


Geen zwembroek nodig bij de tweede RBR Series, zondag in Hulsbeek, Oldenzaal. Op de wielerbaan met de (Herman) Snoeijinkheuvel erin en de prachtige omgeving van recreatiepark Het Hulsbeek organiseert TC Twente voor de tweede keer de RBR-estafette. Het lopen gaat deels over het strandje bij Hulsbeek. Drie atleten lossen elkaar af en leggen ieder 2 kilometer lopend, 9 kilometer fietsend en 1 kilometer lopend af. Stayeren is toegestaan. De maximaal 45 recreanten krijgen als individuele race 3/12/2 voor de kiezen. Zij beginnen zondag om 11.45 uur. De B-serie mannen mag om 13 uur los, vijf minuten later gevolgd door de vrouwen. 15.45 uur is de A-serie aan de beurt. Alle grote namen zijn erbij: Daan de Groot, Yennick Wolthuizen, Thijs Wigges, Jelle Lugten, Rody Kroon en Alexander Picard bijvoorbeeld. Van de zuiderburen is het opletten voor Angelo Vandecasteele. Maar het gaat natuurlijk om de teams en daarbij zijn VISMA, Hellas, TC Twente en Team Veldeman kansrijk voor de dagzege. Onder de vrouwen in de teams onder meer Deborah Wissink, Marije Dankelman, Marlou Bijlsma, Claudia Striekwold en Tamar Veltman. TC Twente, Hellas en RTC Brabant tippen we voor de dagzege.

Bij onze zuiderburen staat al de tweede triathlon op de rol. Na de Veloopzwem in De Haan is het zondag de beurt aan de Triathlon Herderen. De wedstrijd bestaat uit twee stukken. Om 10.30 uur wordt het zwemmen afgewerkt in het zwembad van Bilzen. ’s Middags wordt dan de triathlon hervat vanaf de sporthal in Riemst. Grote namen troffen we nog niet aan op de startlijst. Arno Lambrecht, zondag in de zwemloop Roosendaal nog tweede, is tot dusverre de meest bekende. Ook vanuit Nederland geen hele grote namen, wel 36 landgenoten in totaal.

Het weekend kan beginnen. De weersomstandigheden zijn goed. In Nieuw-Zeeland, in Egypte, maar gelukkig oko in de Benelux. O ja, vergeet niet zaterdagnacht de klok te verzetten. Zomertijd. Dus ook woensdag welkom in het mooie Oud Gastel voor de 10e Zomertijdloop over 4 en 8 kilometer!
Have fun!

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.