Drukke zondag met zwemloop Amersfoort; Triathlon Herderen en RBR Series OldenzaalWTJ 1111

ZONDAG – Alaaf! Aflevering 1111. Dat vraagt om een carnavaleske introductie. Nu is het wel Halfvasten, maar het ware beter geweest dat deze WTJ een paar weken eerder was verschenen. Middenin de carnaval. Afijn, als je alles van tevoren weet.

Vincent terug aan de zwemloop-top

 


Zo kon Vincent Böhm vanochtend ook niet bevroeden dat ie kort na de middag een startbewijs voor het WK aquathlon in Pontevedra zou veroveren. De Veenendaler leek de laatste jaren wat aan kracht verloren, maar zijn beide sterkste onderdelen was hij vandaag iedereen de baas in de zo belangrijke Keistad Zwemloop te Amersfoort. Belangrijk omdat de kwalificatie voor het WK Aquathlon op het spel stond. Een onderdeel waar in het verleden nooit overmatige NTB-interesse voor bestond, maar met het oog op het WK Multisport Festival volgend jaar in Almere een stuk interessanter.

 

Javi doet mee in eigen Pontevedra

 


De animo voor zwemlopen ligt doorgaans in Nederland tussen de 100 en 150 atleten. Ook hier de impuls, want het werkelijk schitterende sportcomplex Amerena trok zondag liefst 350 deelnemers. Niet allemaal waren ze uit op een ticket voor Pontevedra, Spaanse thuisstad van Javier Gomez. Javi, die zelf ook mee gaat doen al op één of meerdere onderdelen in zijn hometown. ,,Dat zou ik niet gedaan hebben als het ergens anders was, maar dit mag ik niet missen.’’
Terug naar Amersfoort, waar de afstanden aangepast zijn aan de ITU-standards oftewel 1 kilometer zwemmen en 5 kilometer lopen. In Nederlandse zwemlopen is het bij 1000 meter zwemmen veelal 10 kilometer rennen. De VZC-er lag niet in de snelste baan bij het zwemmen – hetgeen zijn rol als outsider onderstreept – en kon dus niet goed zien hoe hard het elders ging. Als zevende klauterde hij uit het 50 meter-bassin om – ondanks de korte 5 kilometer – toch nog alle tegenstanders op te rollen en met tien seconden voorsprong te zegevieren, Roel Kwaaitaal hield de schade beperkt tot tien tellen dus. Mitch Kolkman was de verrassende nummer drie. Helemaal verrassend mogen we Vincents zege niet noemen. Hij won in het verleden al gauw zo’n 15 tot 20 zwemlopen in ons land.

 

Silke gaat internationaal

 


Tegenover de 34-jarige fysiotherapeut uit Veenendaal staat de 17-jarige Silke de Wolde uit Almere. Zij was het die samen met Eva Cornelisse (vorige week nog winnares in Roosendaal) de zwembaantjes het snelst verorberde, waarna ze langzaam maar zeker wegliep bij Eva. Het verschil aan de streep voor Amerena was bijna 40 seconden. Eva moest voor zilver een fotofinish-eindsprintje inzetten met Kim Groeneveld, die als derde finishte. Eind april kan de bondscoach  in elk geval rekenen op Vincent en Silke als het gaat om het WK aquathlon.

Bas in sneltreinvaart terug op sprint Herderen (derde)


Zoals we eerder op de dag al berichtten, stond Bas Diederen eindelijk weer eens aan de start van een lekkere korte race. De triathlon van Herderen is opgedeeld in twee stukken. Zwemmen in het binnenbad van Bilzen ’s ochtends. Daar tikte Robbe Janssens als eerste aan met Bas in zijn kielzog. In de middaguren ging de triathlon verder met fietsen en lopen. Wouter Vander Mast had de Grand Raid Nisramont goed verwerkt. De Belg was de snelste op zijn tweewieler gelijk aan Tom van Cappellen. Voormalig juniorenkampioen van België Yorben Verboven liet dezelfde tijd noteren als Bas. Het lopen moest de beslissing brengen aan de top. Bas draaide lekker mee, hoefde nog niet per se vol in de spotlights en werd derde. Voor hem uit liepen Tom en Yorben binnen. Tom is trouwens ingelijfd door Squadra, dus hem zien

Ruud de Haan

Ruim dertig jaar geleden aangestoken met het triathlonvirus. Als super-recreant races gedaan en door toedoen van Mels de Kievit aan de micro beland en die nooit meer los gelaten. Samen met maatje Wim van den Broek zo veel meer dan 1000 wedstrijden als speaker gedaan. Zo af en toe actief voor Eurosport als commentator bij triathlons.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.