Grap geslaagd; Stefan zwemt ‘m wel in 2020; Zwelo Valkenburg; RBR Paillencourt – WTJ 1112

MAANDAG – Al vroeg hangt vanochtend een journalist van de Leeuwarder Courant aan de telefoon. ,,Ik weet natuurlijk dat het een 1-april-grap is, maar mijn baas wil toch even dat ik het check. Er is toch niet toevallig echt een persconferentie in de Elfstedenhal vandaag hè.’’ Grap geslaagd, serieuze media even op het verkeerde been gezet. Wij van Trikipedia en ook hoofdrolspeler Stefan van der Pal konden er smakelijk om lachen. Waarschijnlijk vond ook Maarten van der Weijden het wel vermakelijk, maar hem konden we het nu niet vragen.

Stefan wil wel degelijk

Toch zat er nog wel enige kern van waarheid in ons bericht, want Stefan van der Pal heeft wel degelijk de Elfsteden-zwemtocht in zijn hoofd. Vorig ajar al, maar toen wist ie dat Maarten alle aandacht op zou eisen. De toptriatleet bood spontaan zijn diensten aan en mocht flinke stukken in de volgboot onze fameuze topzwemmer coachen. Daarop besloot Stefan zelf zijn avontuurlijk plan uit te stellen tot 2020. Intussen is de kleine Seff geboren, maar dat weerhoudt Stefan er niet van de voorbereidingen op de monstertocht voort te zetten. Uiteraard gaat Trikipedia alle vorderingen van mister Frysman volgen.

Ook niet helemaal waar was de eerste Italiaanse World Cupzege voor Angelica Olmo. Wel bij de vrouwen, maar Delian Stateff won vorig jaar in eigen land de wereldbekerwedstrijd bij de mannen al eens. Opvallend trouwens hoe de grote namen in New Plymouth (Tamara Gorman, Emma Jeffcoat en Barbara Riveros) wel buiten het podium gedrukt werden door – zeg maar – de jongere garde.

Zuidamerikaanse titelstrijd

De Uruguyaanse hoofdstad Montevideo was zondag het ‘Weert’ van Zuid-Amerika. Daar werden namelijk voor het derde jaar op rij de Zuid-Amerikaanse kampioenschappen triathlon gehouden met de Braziliaan Diogo Sclebin als toch wel verrassend winnaar. Hij staat 109e op de wereldranglijst. Bij de vrouwen won de Argentijnse Romina Biagioli, eerder deze maand al winnares van de Beach Games in Rosario. Haar ster is rijzende, ze staat 86e op de ITU lijst. Was het voor Sclebin zijn eerste titel, Biagioli staat sinds zondag op drie Latin-American titels.

Jardy nog één plaatsje gestegen in Egypte

Jury en organisatie van de African Cup-race in het Egyptische Sharm-El-Sheikh is er wel in geslaagd uitslagen van de Junior Cup te produceren, maar de handgeklokte internationale races met onze Nederlanders erin vergden iets meer tijd. Uiteindelijk is het toch gelukt en kunnen we vaststellen dat Jardy van den Heuvel nog één plaatsje korter is geëindigd: 19e. Met Youri dus 15e een mooi resultaat op 35 deelnemers. We keken wel een beetje op van de foto van Rani Skrabanja, die als het ware ‘in the middle of nowhere’ over de finish kwam, terwijl vrijwilligers de boel aan het opruimen waren. Dat opruimen was meer een voorzorgsmaatregel, omdat de wind steeds feller werd en er dus spullen weg zouden waaien. ,,En heel veel publiek was er de hele dag niet’’, lacht Rani. Maar dat het een bijzondere wedstrijd was, moge duidelijk zijn.

Zwemloop Valkenburg

De zwemloop in Valkenburg had geen kwalificatiemogelijkheden, maar kende toch een leuke bezetting. De Belg Ronan Driesen won de lange afstand. Hij versloeg zijn landgenoot Maxim Hertogen en de Duitser Paul Heinrichs. Tussen deze mannen in kwamen ook een paar rappe vrouwen over de finish. Zo was de Vlaamse Maya Vanthienen (plaatsgenote van Dirk van Gossum) niet alleen het allersnelst uit het zwembad, ze kwam na het lopen tweede overall binnen achter Ronan en werd Jill Boulet vierde. Jill woont in Tongeren en was daarmee beste Nederlander/se.

Op de korte afstand waren het ook twee Belgen die de eerste Nederlander vooraf gingen. Leo Michel en Gilles Cuijpers waren al ruim voor de rest uit het water en bleven dat ook tot de meet. Thom Schijnen – zoon van Guusje Vrehen – werkte zich op naar een prima derde plaats. Vijfde werd meteen al de kersverse Limburgse Sione Jongstra. Mooi vrouwenpodium ook, want Dolfijn atlete Daniëlle Blomsma eindigde tweede en Birgit Berk finishte als derde. Bij de prijsuitreiking stond echter Maud van Hoof op het podium. Volgens Sione had Birgit een baantje te veel gezwommen, maar was ze toch als derde gefinisht. ,,Bij de prijsuitreiking bleek dat weer niet, toen was Birgit al naar huis overigens.’’ Op de kortere afstanden gingen de zeges naar Josh Garrone uit Sint Pancras en Zita Vanthienen, zusje van Maya. De meisjes overklasten de jongens op de mini afstand. De zusjes Lotta en Fenna Huijbrechts wonnen hun leeftijdsgroep. Aron van Anrooij uit het Duitse grensplaatsje Waldfeucht werd eerste bij de jongens. Opvallend: van de ongeveer 100 deelnemers kwam er maar eentje uit Valkenburg zelf: Kyra Kerckhoffs sloot het rijtje deelnemers op sportieve wijze af.

GP Duathlon Paillencourt met vijf Nederlanders

Duatleten, die zich internationaal willen testen doen er goed aan mee te doen aan de Franse Grand Prix run-bike-runs. Snoeihard gaat het daar, cadeautjes worden niet uitgedeeld. Nederlands sprint-kampioen Thomas Cremers (US Palaiseau) is echt geen kleintje, maar in zo’n Franse wedstrijd als zondag in Paillencourt moet ie toch 25 duatleten voor zich dulden. Toegegeven: het is secondenspel, want tussen winnaar Benjamin Choquert en Thomas zit exact 1 minuutje. Robin Moussel en Yohann le Berre klokten de tweede en derde tijd, Angelo Vandecasteele is op een negende plaats eerste Belg. Twaalf seconden na Thomas komt teamgenoot Niels te Pas op een 28e positie binnen. In de 2e divisie was Antoine Mechin de beste (ook geen kleintje trouwens) en werden Alex Kling en Joep Staps respectievelijk 25e en 30e. Let wel: van 80 deelnemers hè. En allemaal op drift om zich te bewijzen.

Ook bij de vrouwen zijn de Franse atleten gelijk aan wereldtop. Emilie Morier won in 56.20 minuten voor Garance Blaut en Marion Legrand. Op een kleine drie minuten achterstand is Sophie van der Most namens Cambrai Triathlon beste Nederlandse op een 17e plaats.

Geen april-grap was de nu al befaamde keerpunt-foto van Ries de Beer. Het is een spectaculaire plaat, die veel stof doet opwaaien. Precies zoals een fotograaf het graag heeft.

Tot morgen!

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.