Nieuwkoop wijkt uit; de hele in Ocala; Xterra-World Tour; Zomertijd en Tessa – WTJ 1114

 

WOENSDAG – Het zal toch niet de intentie van de Stichting Triathlon Nieuwkoop geweest zijn om zo kort voor de wedstrijddatum nog te moeten verkassen. Even dacht ik dat de nieuwe, zeer populaire Brouwersdam triathlon voor te veel concurrentie zorgde, maar ook dan gaat een openingsklassieker als Nieuwkoop niet zo maar wijken. Een rotonde ligt zo cruciaal in het fietsparcours en biedt geen alternatieven, zodat de organisatie halsoverkop naar een andere datum op zoek moest.

Slordig van met name de gemeente Nieuwkoop, die aanvankelijk wel een vergunning verleend, er dan achter komt dat de weg op de schop moet en vervolgens de vergunning weer intrekt. Wij zeggen hier altijd: eens gegeven, blijft gegeven. Maar goed, die vlieger gaat voor de Stichting nu even niet op. Van 26 mei verhuist Nieuwkoop naar 16 juni, Vaderdag. Geen gebruikelijke datum voor de race in het Groene Hart, hoewel er ooit vanwege de MKZ-crisis en noodweer wel eens uitgestelde triathlons zijn geweest in Nieuwkoop. Hopelijk kunnen veel triatleten mee in de verhuizing en is het voor anderen (die bijvoorbeeld Brouwersdam doen) nu wel weer aantrekkelijk er bij te zijn.

Het laatste maartweekend, het laatste wintertijdweekend, was ook het weekend van twee kleinere hele triathlons. Wat heet klein. In de HITS Series Triathlons waren slechts elf deelnemers, die zich waagden aan de klassieke afstand. Nu ligt het gemiddelde van deze reeks triathlons zo rond de twintig, dus ze zijn wel wat gewend. Toch rijst de vraag hoe lang je zo’n wedstrijd blijft organiseren. Zelfs met de halve en kwart erbij krijgt de organisatie niet meer dan 120 deelnemers over de vloer. Daar kun je nog geen professioneel organisatiebureau tegenover zetten, maar dat is waarschijnlijk ook nooit de bedoeling.

Hits Series Triathlon Ocala

Van die elf was de Amerikaan David Carney de sterkste na 10.33.14 uur. Een half uur later volgde zijn landgenoot Andres Marte-Grau, een internist uit Florida. Vervolgens kon de tijdwaarneming rustig een vijf gangen menu bestellen, want de als derde gefinishte Benjamin Jones deed er 13.15 uur over. Gelukkig bleef de winnares daarna niet lang meer weg: Sabrina Silver scoorde ‘gold’ in 13.21.30 uur. Er zat meer spanning in de vrouwenwedstrijd, want Melissa Jackson lag ook nog een tijdje op kop en bleef op een kwartiertje van Sabrina steken. Shannon Callies volgde op gepaste afstand als derde. Op de halve HITS in Ocala trouwens nog een Nederlander: Alex Maasdam finishte als veertiende in 5.41 uur. Winnaar was de Amerikaan Tim Reynolds in 4.29 uur. Lauren Keister was beste vrouw in een tijd die zeven minuten sneller was dan Alex: 5.34 uur.

Dan was het ook het weekeinde van twee Xterra-races. Omdat Xterra dit seizoen terugkeert op Nederlandse bodem gaan we het commerciële offroad-circuit extra goed volgen. Ook al zijn de wedstrijden nu nog wat ver van huis. In Amerika gaan de continentale Xterra’s vrijwel het hele jaar door. Zij hebben niet altijd profs aan de start. De Xterra-World Tour begon in Nieuw-Zeeland drie weken geleden, in Motatapu om precies te zijn. De winst ging naar Flavio Vianna en Emma Weston, allebei Kiwi’s. Opmerkelijk was dat in het omlijstende programma met een loeizware Trailrun de Britse Laura Sidall de sterkste was, nota bene 1 week na Ironman Nieuw-Zeeland.

Xterra’s all over the world

Daarna verhuisde het Xterra-circus naar het Argentijnse Dique Ullum San Juan. Daar ontspon zich een mooi duel tussen de Costaricaan Rom Akerson en Kiwi Kieran McPherson. Wereldkampioen Rom won. Beste vrouw was Erika Simon. Een week later kon Kieran zich in het Chileense San Bernardo revancheren op Rom, maar andermaal was de man uit Costa Rica te sterk. Een terechte wereldkampioen dus uit een land met niet zo’n enorme triathlon traditie. Met de Chileen Felipe Moletta op drie stond er twee keer hetzelfde podium in Zuid-Amerika. Bij de vrouwen niet, daar was thuisfavoriete Valentina Carvallo te sterk voor de Zuidafrikaanse Johandri Leicester en de Braziliaanse Laura Dias. Benieuwd of we deze atleten straks ook op Ameland gaan tegenkomen.

Aan de andere kan van de aardbol was de vierde Xterra in de World Tour te deon in de Taiwanese stad Hengchun Township. Puik veld van specialisten daar met Zuidafrikaanse winst voor Bradley Weiss, die vorig jaar zijn wereldtitel kwijtraakte aan genoemde Rom Akerson. In Taiwan eindigde Sam Osborne op een tweede en de Fransman Brice Daubord op een derde plaats. Bij de vrouwen boekte de Australische Penny Slater haar eerste Xterra-zege. Ze klopte de twee meest ervaren crosstriatleten Jacqui Allen-Slack (GB) en de Oostenrijkse Carina Wasle. Knap gedaan. De Nederlandse specialisten komen in actie zodra de wedstrijden op het Europese continent beginnen.

Zomertijdloop

Een late woensdag WTJ overigens, maar dat had weer alles te maken met de veel te gezellige Zomertijdloop in Oud Gastel. Een kleine driehonderd atleten verzamelden zich voor deze Van-Kroeg-Tot-Kroeg-loop bij zonsondergang. Heel veel zon hebben de deelnemers niet gezien, ja sommigen vanochtend toen ze buiten stapten na de legendarische After-Party. Uit de regio deden volop triatleten mee. Uitslagen zijn er niet, enkel de laatste finishers worden als vorsten binnen gehaald. Waar kennen we dat ook weer van?

Tot slot: Tessa in Zuid Afrika

Wie – zoals ik – voor een Rotterdamse krant werkt, weet dat komend weekend alle aandacht uitgaat naar de Rotterdam Marathon. Hele pagina’s schrijven we er momenteel over vol en niet alleen in het sportkatern. Voor de triatleten staan er echter weer andere belangen op stapel, zoals de tweede Ironman van dit jaar in het Zuidafrikaanse Port Elizabeth. Tessa Kortekaas is uiteraard al gearriveerd daar. Donderdag meer over de aanloop naar deze belangrijke race voor Tessa – powered by Trikipedia.

 

 

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.