Terugblik IM Zürich; Challenge goes Africa; Wat een klasbakken in IMSA; Geen Giathlon – WTJ 1115

 

DONDERDAG – Ironman en Challenge waren de nieuwsbrengers deze donderdag. Ironman was sinds 1997 te gast in Zürich, daarmee de langstlopende Ironman in Europa. Roth was er weliswaar eerder bij, maar switchte naar Challenge. Sterker nog: richtte Challenge op. In 1995 en 1996 heette de race in de Zwitserse stad nog Euroman met Joke Keuning een keertje zesde.

Heleen was ooit tweede in IM Zwitserland

Martin Breedijk was in 1998 de eerste Nederlander, die de top tien haalde (8e). Een jaar later verbeterde Guido Gosselink dat door zesde te worden. Een goed Nederlands jaar was 2002 met Marijke Zeekant, Riikka Vreeswijk en Mariska Kramer op respectievelijk de posities zes, acht en tien. Vijf jaar later finishte Cora Vlot als zevende en weer twee jaar later was het Irene Kinnegim op het randje van de top tien: 9e. Grootste Nederlandse succes in 22 jaar Ironman Zürich was de aflevering van 2010, het jaar waarin Heleen bij de Vaate achter de ongenaakbare Karin Thürig (fietsbeest bij uitstek) tweede werd. We tellen de Nederlandse/Helveet Jan van Berkel nu niet mee. Met acht keer Ronnie Schildknecht en vijf keer Olivier Bernhard hebben we veruit de meest gelauwerde triatleten in deze wedstrijd genoemd.

Van Zürich naar Thun; ik zeg thun!

Het hele spul verhuist na 21 juli 2019 naar Thun, dat ligt 140 kilometer zuidwestwaarts. Een prachtige stad van zo’n 40.000 inwoners aan de Thuner See. De Inferno Triathlongangers kennen het daar wel. Het zwemmen is weliswaar vergelijkbaar, fiets- en loopparcours zijn totaal verschillend. Inferno kiest de bergen, Ironman blijft grotendeels vlak. Het kan dus best een snel parcours worden, daar in de geboortestreek van Heinz Polzner alias Drs. P. De datum blijft waarschijnlijk gelijk: 20 juli 2020. Ironman Zwitserland droeg altijd genoeg geld af aan de World Triathlon Corporation. Daardoor werden ze niet bestraft op bijvoorbeeld het intrekken van de Ironman-licentie. Overigens was er de afgelopen jaren wel een 5150-race aan het concept Zürich toegevoegd. Vorig jaar trok de Ironman 1745 deelnemers, waaronder 34 uit Nederland.

Challenge verovert Afrika ook

Terwijl de Ironman-wereld zich opmaakt voor de race in Port Elizabeth, kon Challenge natuurlijk niet nalaten vandaag de gloednieuwe Challenge in Cape Town aan te kondigen. Timing is altijd een belangrijke factor geweest bij deze twee hofleveranciers van de grote lange afstandswedstrijden. Afrika was nog onontgonnen gebied voor de Challenge Family. Katy Knight mag het spektakelstuk over de halve afstand op gaan zetten en wel in het weekend van 9 en 10 november. Dan is Ironman met haar 70.3-race in thuisbasis Xiamen, China. Nou ja thuis, daar waar de grote baas is gehuisvest. Challenge CEO-man Zibi Szlufcik is alvast zeer ingenomen met de Challenge Cape Town, daar waar in het verleden al World Triathlon Series en World Cup-races zijn gehouden. Wie weet, pakt Richard Murray en/of Rachel Klamer deze race wel mee zo in een periode, waarin het even kan.

Het barst van de favorieten in Ironman Zuid-Afrika

Intussen maakt Nelson Mandela Bay zich uiteraard op voor de Standard Bank Ironman African Championship van zondag. Kyle Buckingham en Lucy Charles verdedigen hun titels. Kyle iets meer, hij is immers Afrikaan. Tweevoudig winnaar Ben Hoffman doet mee, vice-wereldkampioen Bart Aernouts wil hoger eindigen dan zijn derde plaats vier jaar geleden en dan is er nog een hele trits favorieten. Van oud-winnaar Nils Frommhold tot David McNamee en Tim Don. Van Michael Weiss tot James Cunnama. En van Tim tot Jan van Berkel. Jammer genoeg blijft startnummer 35 op de inschrijftafel liggen: Evert Scheltinga slaat nog even over, we lieten het jullie twee weken geleden al weten. Alle Nederlandse ogen daarom gericht op de vrouwen, waar Tessa Kortekaas haar profdebuut maakt op een Ironman. Vanaf Lanzarote vloog ze begin deze week naar Port Elizabeth. De vorm is goed, getuige haar eerste wedstrijden op de Canarische Eilanden. Naast Lucy Charles krijgt Tessa te maken met Lauren Brandon, Mareen Hufe, Angela Naeth en Anna Watkinson, waar we donderdag zo’n grappige foto samen met Alexandra Reid van opdoken. Moeilijk in te schatten, maar wij achten een top vijf klassering niet uitgesloten. Go, go, go, Trikipedia-girl!

Bij de agegroupers zitten nog eens twaalf Nederlandse deelnemers temidden van heel veel Zuidafrikanen met opvallend Nederlands klinkende achternamen. Bart Klein stond vandaag bij de grote deelnemersborden met daarop de tekst I AM TRUE, Know the rules.

Race-director is Paul Wolff, race-announcers zijn uiteraard Paul Kaye en Gordon Graham. De male pro’s gaan om 6.30 uur van start, vijf minuten later gevolgd door de female pro’s en om kwart voor zeven de agegroupers in de rolling swim start. Dat alles vanaf Hobie Beach met zwemmen in een rechthoek-parcours. Twee fietsrondes van 90 kilometer richting Sardinia Bay en Clarendon Marine en weer terug voorbij het vliegveld naar Hobie Beach. Een nieuw fietsparcours voor de Ironman, maar bekend van het WK 70.3 IM vorig jaar (waaer Tessa uiteraard ook aan meedeed). Alleen nu in tegenovergestelde richting. De marathon betreft vier rondes van 10.5 kilometer langs Summers Strand en King Beach. Halverwege de middag wordt duidelijk wie deze tweede grote Ironman van het jaar op hun naam schrijven.

Doe mee aan Zwemloop Vlissingen

In eigen land vroeg Kobus Botman – master uit Zeeland – nog een beetje reclame te maken voor zijn zwemloop in Vlissingen. De race aan de Zeeuwse kust heeft de langste traditie in Nederland. Al halverwege de jaren tachtig begon Sjaak Sinke ermee. Zaterdagmiddag is het weer zo ver, maar de inschrijvingen kunnen nog wel een impuls gebruiken. Niks te doen op deze best lekkere zaterdag? Schrijf snel in en kom naar Zeeland. Wij zijn er ook!

Geen Giathlon meer

Waar we ook hadden willen zijn was zondag in de Sportboulevard van Dordrecht voor de derde editie van de Giathlon. Deze indoor triathlon met geweldige ambassadeurs als Bibian Mentel, Saskia van den Ouden, Yvonne van Gennip, Arnold Vanderlyde en Jetze Plat vindt helaas geen doorgang. De Stichting Giathlon moest recentelijk besluiten het evenement af te blazen door onvoldoende belangstelling. Bijzonder jammer voor iederen die zich heeft ingezet. Het bestuur dankt iedereen voor alle inspanningen en hoopt op begrip. Ik wil het een beetje omdraaien en triatleten toch eens vragen tussen alle persoonlijke belangen door ook eens wat verder te kijken. Giathlon haalt geld op voor het Fonds Gehandicapgtensport en het Yvonne van Gennip Talent Fonds. Er is sowieso een fraai bedrag van ruim 4000 euro bijeen gebracht, maar daar had veel bij gekomen als de indoor triathlon was doorgegaan. Een kleine ‘foei’ is hier op z’n plaats.

Morgen previewen we de andere wedstrijden uit het eerste april-weekend. We feliciteren tot slot Gerda Gosselink met haar koninklijke onderscheiding. Gerda is de moeder van Guido Gosselink (allemnaal G’s) en ze kreeg haar lintje voor het vele vrijwilligerswerk (parochie, koren, dirigente enz.) in Zalencentrum Ons Huis te Hengelo (Gld) uitgereikt. Gefeliciteerd moeder Gosselink!

 

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.