Alles over de zwemloop Vlissingen en de RBR Series in Geel; Pleuris End Rotterdam – WTJ 1117

ZATERDAG – De Vlissingse zwemloop verdiende beduidend meer deelnemers dan de 70 die ze nu mochten ontvangen. Willen we de Zeeuwse duursport weer laten opbloeien dan moeten er niet alleen weer wedstrijden komen, maar ook het deelnemersaantal moet omhoog. Vergeet niet dat Vlissingen de oudste zwemloop van ons land heeft en dat Kamperland het allereerste NK ooit in huis had. Met een beetje respect voor de tri-geschiedenis komen we dus volgend jaar in groten getale naar Zeeland.

Sterke Sybren wint in Vlissingen

Dat gezegd hebbende, keken we vanmiddag naar een alleraardigste zwemloop, waarbij in het Vrijburgbad de Belg Sybren Baelde er als een speer vandoor ging in het 25-meter bad. De 22-jarige triatleet uit Izegem kwam nog niet vaak over de landsgrenzen uit in wedstrijden. In Vlissingen was hij nooit eerder geweest. Maar op basis van zijn zeges vorig jaar in Kortrijk, Koksijde en Bredene en drie keer het podium in Aarschot mochten we gevoeglijk aannemen dat hij wel wat kan. Voor dit jaar zijn het BK kwart en de Challenge Geraardsbergen zijn hoofddoelen.

 

Er was voor de concurrentie geen kruit tegen gewassen. Erwin Langeler uit Roosendaal bijvoorbeeld, kan best lekker zwemlopen.,,Maar deze knaap kwam me in het bad al drie keer voorbij. Niet van deze planeet.’’ Erwin lag nog lange tijd tweede, maar moest in de slotkilometers alsnog Gert van der Vinden voor zich dulden. Zeven minuten zat er liefst tussen Sybren en Gert. Zo stond een H20, H50 en H40-podium in de kantine van AV Dynamica na afloop. De jarige Kobus Botman (68 lentes) organiseerde, deed mee en reikte de prijzen uit.

Gelukkig had ie nog genoeg vrijwilligers om zich heen. Kobus pakt de draad op, waar Kevin de Pagter om gezondheidsredenen moest afhaken. Sterkte nog Kevin. Als je de leeftijd van Kobus omdraait, kom je bij de 86-jarige Japanner Hiromu Inada. De man stond gisteren in The Japan Times en dat nam De Telegraaf maar al te graag over. Beetje sensatie, daar houdt deze krant wel van. Hiromu eindigde vorig jaar in 16.53.49 uur. Ach, wij begrijpen wel waarom Hiromu het zo lang volhoudt. De krasse Japanner was in zijn arbeidzame leven journalist. Die heeft toen niks geleden….

Lynn weer terug aan de top in Zeeland

Ook grote verschillen bij de vrouwen in Vlissingen, waar Lynn Lossie zich herstelde na de nederlaag in Roosendaal (op de hier afwezige Elise Scheerens). Lynn, woonachtig in Woensdrecht, maar Zeeuws bloed, was lekker op dreef. Zozeer dat ze slechts vier mannen voor zich duldde. Ook hier reuzachtige verschillen, want Emke Erpelinck uit Philippine was acht minuten na Lynn goed voor een tweede plaats en Samantha van Aert uit Prinsenbeek volgde op 13 minuten als derde. Alexander en Nathalie Klaver wonnen bij de duo’s.

Mooie strijd ook op de kortere afstanden met soms afgetekende zeges, dan weer een eindsprintje. Roos Englebert verstevigt haar toppositie in het ZW-Nederlands zwemloopcircuit met winst op de halve afstand van Vlissingen. Ze bleef de Vlaamse Camille Roman en de Tilburgse Marie-Louise Smagge de baas. Bij de mannen een broederduel tussen de 16-jarige Raf de Dobbelaere en zijn twee jaar oudere broer Robbe. Dit keer was Raf een fractie sneller. Tim Manders uit Kapelle eindigde derde. Een nog kortere afstand (250/2,5) leverde de derde opeenvolgende Vlissingse zege voor Capellenaar Robin Schols op. Beste meisje was Kyra Joy van de Voorde uit Middelburg. Tenslotte wonnen Kees Wondergem en Florence Koole de mini-afstand. Pa Lous Wondergem zat in de organisatie en de Kooles waren ook alom vertegenwoordigd. Zo werd Silvain tweede, Stijn vierde, Lasruan zesde, Hilde tweede, Lisa derde en ‘moeder’ Chantal vierde. Pa Niels turfde baantjes, Edith supporterde en Floris-Jan? Ja, die moest op de zaak zijn uiteraard.

NTB: kijk ook eens naar Zeeland, onze waterprovincie

Mooi sportweer, prima zwembad, goed loopparcours, prima vrijwilligersploegje. De ene maar was het deelnemersaantal. Daarom een tip voor de NTB. Als er volgend jaar weer een kwalificatiewedstrijd EK/WK aquathlon gevonden moet worden, denk dan ook eens aan de provincies waar we niet zo vaak zijn. Geografische spreiding werkt o.i. langs alle kanten positief. Een Zeeland, hoe je het ook wendt of keert, is wel onze waterprovincie. Waar komt triathlon beter tot haar recht in land wat overal omringt is door water.

Belgen slaan in laatste minuten toe op RBR Geel

We stappen snel over naar de RBR Series in Geel. De Belgische plaats is in duursport wijd en zijd bekend. In de jaren negentig opende het ETU-circuit altijd met Geel en verhuisde een week later naar Zundert. Werkelijk alle Europese toppers kwamen dan samen. Vandaag was de Nederlandse duathlontop present op de derde afspraak, aangevuld met genoeg sterke Belgen.

Bovendien doet 3MD-Veldeman-Sportoase mee aan de RBR Series en die mannen waren er op gebrand voor eigen publiek de wedstrijd naar zich toe te trekken. Dat lukte de twee ‘kopmannen’ uitstekend: Angelo Vandecasteele knokte zich naar de overwinning met teammaatje Emmanuel Lejeune op een tweede plaats. Zo ver was het na het fietsen nog niet, want toen leken de Nederlanders de hoofdprijzen naar zich toe te halen. Yennick Wolthuizen wisselde vlot met in zijn kielzog teammaatjes als Daan de Groot. Maar net als triathlon, bestaat run-bike-run uit drie onderdelen en kan het derde beslissend zijn. Dat werd het. De Belgen sloegen genadeloos toe, Daan de Groot redde de vaderlandse eer met een derde plaats en daarna werd het – speciaal voor ons? – oranje kleedje aan de finishlijn overspoeld met Nederlanders: Thomas Cremers, Wesley Mols en Niels te Pas zorgden voor drie keer Visma/Trican op een rij. Joep Staps werd zevende voor de moegestreden Yennick Wolthuizen, de derde man van Hellas. Coen Smiers en Rody Kroon maakten de top tien compleet.

Toen de stofwolken waren opgetrokken bleek Visma/Trican de dagzege te hebben behaald, voor Hellas en de Belgische vrienden van 3MD-Veldeman-Sportoase, waarvan de derde en vierde man net even wat langer op zich lieten wachten.

 

Eerste de beste combi-wedstrijd voor Shirin en meteen volle winst

Voor het mannengeweld waren de vrouwen al in actie gekomen. Ook in Sportoase-kleuren snelde Shirin van Anrooij in haar eerste duathlon van het jaar naar een prachtoverwinning. Even geen koers voor de Kapelse en al helemaal geen zwemloop, al was die vandaag dichterbij huis. Jonkie Shirin opende het Nederlands feestje met achtereenvolgens Jony Heerink, Sophie van der Most, Ann Schoot Uiterkamp en – als eerste Vlaamse – Kim Nulens achter haar aan. Het was de tweede keer op rij dat Shirin deze duathlon op haar naam schreef. Nu wil ze ook graag het NK in Hoogerheide winnen, dat lukte vorig jaar nog niet. Met ook nog eens Stadscafé Amersfoort als winnaars in de B-series was de Nederlandse invasie op Kempisch grondgebied niet onopgemerkt gebleven.

Dat Pestpleuris End dus

En morgen. Tja, morgen. Er is maar één evenement dat trots is op haar bijnaam ‘Dat Pestpleuris End Lopen’. De NN Rotterdam Marathon. Het is inderdaad een takkeneind, 42 kilometer. Laat staan als je er nog 4 kilometer voor moet zwemmen en 180 kilometer moet fietsen. Zoals in Zuid-Afrika. Overigens als u morgen de Live-stream volgt van Ironman Zuid-Afrika en af en toe een bekende stem hoort of opvallend veel Nederlandse informatie? Dat kan kloppen, Ruud fungeert als side-kick voor – zeg maar – de Europese triatleten. Leuk toch!

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.