Tessa voelt zich thuis tussen de pro’s; Zwelo Vlissingen, Nieuwkoop, RBR Geel enz. – WTJ 1116

VRIJDAG – Het is countdown voor de triatleten van de Ironman Zuid-Afrika. De zevende Nederlander die trouwens binnenkomt in deze race zondag mag een feestje bouwen. Zijn of haar tijd is de honderdste ooit geklokt voor een Nederlander in Ironman South Africa. We hebben de lijst met Nederlanders weer aangevuld met de finishers van vorig jaar en komen daarmee op 93 in totaal. Fier op kop nog altijd Bas Diederen met zijn 8.20 uur uit 2013. Drie tijden uit de top vijf zijn van de hand van Bas overigens. Beste vrouw is Mirjam Weerd met 9.37 uur uit 2010 alweer. Is dat een tijd waar Tessa Kortekaas zondag onder duikt?

Tessa op persconferentie IM Zuid-Afrika

Een interessante vraag. We hebben uiteraard onze gewaardeerde collega Paul Kaye gevraagd Tessa op te zoeken en haar een paar vragen te stellen. En daar is Paul – ondanks alle drukte rondom zo’n Ironman – altijd toe bereid. Thanks very much, big friend. Aan het filmpje zien we het zelfvertrouwen wat Tessa uitstraalt. Mooi ook hoe vier reebruine ogen in de selfie-cam van Paul kijken. Eenmaal het contact gelegd, vroeg Paul haar meteen mee naar de persconferentie van de pro’s. En daar zat ze hoor: ‘onze’ Tessa tussen de ‘groten van de triathlonsport’. Prachtig om mee te maken. De sfeer ook daar erg relaxed en dat past wel bij deze Ironman, die vorig jaar uitgeroepen tot ‘best party during the race’, of zoiets.

 

Preview zwemloop Vlissingen

In eigen land staat ook genoeg op stapel trouwens. Zaterdag op twee plaatsen. De zwemloop Vlissingen hadden we het gisteren al over. De derde wedstrijd in het Frijters Automaterialen zwemloopcircuit. Zwemmen in het Vrijburgbad lopen richting atletiekcomplex van Dynamica, maar finishend wel weer bij het zwembad. Iets compacter dus dan vorig jaar. De organisatie is dit jaar overgenomen door Kobus Botman, nestor van het veld. En laat Kobus nu toevallig deze zaterdag nog jarig zijn ook. Alle reden om hem met z’n 68e verjaardag te komen feliciteren in het altijd fraaie Vlissingen. Daarna lekker uitwaaien langs de heerlijke Zeeuwse kust. Doen wij ook.

Het groepje deelnemers is nog niet zo heel groot. De organisatie laat weten dat ter plaatse ook nog ingeschreven kan worden. Favorieten tot nu toe: Erwin Langeler en Gert van der Vinden. Bij de vrouwen kan het interessant worden met Lynn Lossie en Nelleke Baldé aan het vertrek. De Belgen ontbreken vooralsnog. Het kan zijn dat ze in Geel mee doen aan de RBR Series, maar eigenlijk zijn dat wel twee verschillende wereldjes. Gelukkig op de korte afstanden nog de nodige deelnemers, maar beste triatleten: laat de zwemlopen niet in de steek! Ze blijven een ideale aanloop naar de eerste triathlons. Vorige week was Amersfoort uitstekend bezet, dat moet elders ook kunnen.

Om 12.30 uur gaat de eerste serie te water, een half uurtje later gevolgd door de tweede. En daarna snijdt Kobus de taart aan voor een kleine honderd (?) man/vrouw.

Preview Triathloon

In het noorden is het weer tijd van de Triathloon. De 22e editie al weer in het Drentse plaatsje Loon, waar het zwemmen vervangen wordt door kanovaren. Hier geen problemen met aantal aanmeldingen. Het evenement is vol. De opdracht: 5 kilometer hardlopen, 25 kilometer mountainbiken en 2 kilometer kanoën. Rob Barel, Ramon Vleerlaag en Edo van der Meer mogen we tot de specialisten rekenen. Zij wonnen meermaals de Triathloon. Robert Beute zit er steeds dichtbij, maar won nimmer. Bij de vrouwen verdedigt Mirjam Bijlsma haar titel. Als ze wint, zou dat voor de zevende keer zijn. Rob Barel staat zelfs al op zeven zeges. De start is om 14.00 uur, maar wees op tijd. Het inschrijfburo opent al twee uur van tevoren er is briefing en kano-instructie. Ook in estafettevorm kan worden meegedaan. Na afloop is prijsuitreiking en (zeer gezellig) napraten in de kantine van VV Leo.

(foto Gino Wiemann)

Preview Run-Bike-Run Series Geel

Veel Nederlanders zijn zaterdag nog even de grens over vanwege de derde wedstrijd in de RBR Series. Geel is na Hilversum en Oldenzaal de derde etappe in de rij. Alle grote namen van afgelopen zondag zijn nu weer in de Belgische Kempen present met daaraan toegevoegd degenen die vorige week de GP Paillencourt in Frankrijk deden. Dus ook Joep Staps, Thomas Cremers en Niels te Pas om er een paar te noemen. Of door die laatste twee Visma/Trican nu wel wint van Hellas is afwachten. Met Daan de Groot, Jelle Lugten, Yennick Wolthuizen, Maikel Peeman en Coen Smiers hebben zij een sterk quintet. En het 3MD Team Veldeman is in de thuiswedstrijd natuurlijk op volle sterkte. Geen Bart Aernouts, die doet Zuid-Afrika. Wel Emmanuel Lejeune en Angelo Vandecasteele. RTC Brabant is bij de vrouwen goed bezet met Kim Nulens, Claudia Striekwold, Willemijn Fuite en Kim Lahaije. Maar garanties biedt dat nooit. TVS’90 heeft met Marije Hijman, Eva Cornelisse en de terugkerende Kim van ’t Verlaat ook heel wat in huis. De winnaars van vorig jaar – Tim van Hemel en Shirin van Anrooij – staan vooralsnog niet op de startlijsten. Maar die zijn nog niet compleet. We gaan het zien als om 14.15 uur de vrouwen en om 15.45 uur de mannen op weg gestuurd worden voor 2,5 lopen, 20 km. fietsen en 5 km. lopen. Bijzonder dus: een langere tweede run dan een eerste. Hoewel? Zofingen begon er dertig jaar geleden al mee. Epicentrum van het evenement is de cafetaria van het domein Lissenvijver.

Preview Westfriese Run-Bike-Run Hoorn

Zondag dus geen Giathlon. Wel de Westfriese RunBikeRun van Hoorn. Zou best kunnen dat veel triatleten er al zijn om alvast een stukje parcours mee te pakken van de Ironman-races de komende jaren in en rond Hoorn. Gezwommen wordt er nog niet, wel 5,3 kilometer hardlopen, 27,5 km. fietsen en 2 km. hardlopen. Start en finish liggen bij atletiekvereniging Hollandia aan de Blauweberg. De gezamenlijke start van mannen, vrouwen en duo’s ligt op 11.00 uur. Ook hier alles lekker compact, want om 13.15 uur is alweer de prijsuitreiking zodat iedereen nog van een heerlijke zondag kan genieten. Het is de achtste editie. Winnaars vorig jaar: Richard Kramer en Marieke van Lierop.

Preview Zwemloop Nieuwkoop

De laatste in het rijtje Nederlandse wedstrijden is de zwemloop van Nieuwkoop. De Stichting Triathlon Nieuwkoop werd deze week onaangenaam verrast met het bericht dat 26 mei geen optie was. Het is dezelfde organisatie die zondag de zwemloop houdt en daarom wel een hart onder de riem gestoken mag worden. Vroege vogels zijn in Nieuwkoop in het voordeel. De wedstrijden beginnen al om 8 uur zondagmorgen. Zwemmen is in het binnenbad De Wel, lopen doen de deelnemers richting Noorden (dat is zowel de richting als de naam van het dorpje), grotendeels langs de Noordeinderplas. Winnaars vorig jaar: Milan Brons en Rosanne de Boer.

Preview over de landsgrenzen

Dan is het weliswaar op met Nederlands/Belgische wedstrijden, de keuze is ook buiten de Benelux groot. Ironman Zuid-Afrika hebben we al genoemd, maar er is ook de derde ETU-Cup race in de op Afrikaans grondgebied gelegen Spaanse stad Melilla. Vorig jaar de triomftocht van Marco van der Stel, die er de ETU-Cup won. Nu gek genoeg zonder Nederlandse inbreng. Veel verder van huis wel twee korte afstands specialisten van vaderlandse bodem. Donald Hillebregt en Lotte Wilms plakken er nog een wedstrijdje aan vast: de Oceania Cup aan de Gold Coast, bekend terrein dus. Het Europese Challenge seizoen gaat ook beginnen. De Spaanse badplaats Salou mag het spits afbijten. 1050 triatleten uit 40 landen. Vanzelfsprekend ook Nederlanders daarbij. Eerste race voor Pleuni Hooijman in 2019 bijvoorbeeld, maar ook Julia de Leeuw aan de start. Het gaat om een halve afstands wedstrijd. Ironman biedt vier races aan. Port Elizabeth dus en op zaterdag Oceanside en zondag Punta del Este in Uruguay en Galveston Texas, USA. En ook daar: overal Nederlanders van de partij.

Zelf zijn we zondag te gast bij de marathon van Rotterdam. Kijken of we nog veel triatleten voorbij zien komen. Fijn weekend!

 

 

 

 

 

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.