Triathloon voor Jim Otter en Annelies van der Zwart; 70.3 IM Oceanside en selecties WK – WTJ 1118

ZATERDAG – Zoals elk jaar op de eerste zaterdag van april was het vandaag ook Triathloon-dag. In het Noord-Drentse Loon komen sporters – triatleten, duatleten, roeiers, mountainbikers – samen voor een bijzondere driekamp. Onder een stralend zonnetje en zo’n 18 graden gingen de 170 deelnemers van start voor 5 kilometer hardlopen, 25 kilometer mountainbiken en 2 kilometer kanoën. Het evenement ontstond 22 jaar geleden als jubileumactiviteit van de voetbalvereniging LEO uit Loon.

Jim Otter neemt honneurs voor VZC meer dan waar

Het was topatleet Tom Hendrikse uit Assen (deelnemer EK 10 kilometer en EK cross) die het startschot loste. Zelf had ie de eerste vijf kilometer wel willen lopen, maar de andere onderdelen had ie nog niet echt onder de knie. Tijdens het lopen kwamen de favorieten op de eindzege naar voren. Zevenvoudig winnaar Rob Barel was niet van de partij, maar de honneurs voor diens club VZC uit Veenendaal werden uitstekend waargenomen door Jim Otter. De Leersummer atleet nestelde zich na het lopen snel vooraan bij het mountainbiken. Met anderhalve minuut voorsprong op Machiel Ittmann stapte Jim de kano in. Machiel, die een druk programma heeft dit jaar (50 geworden en wil alle NK’s masters doen) debuteerde in Loon. ,,Ik wilder hem al langer doen, maar de wedstrijd zat steeds vol. Nu kwam het er wel van, al was ik niet helemaal topfit. Bij het lopen kreeg ik het benauwd, bij het fietsen kramp. Maar het kanovaren ging verrassenderwijs goed.’’

Reacties Machiel en Jim

Dat laatste was vanaf de kant goed te zien. Machiel liep zienderogen in op Jim, maar diens voorsprong bleek voldoende. Bovendien had Jim zijn race goed ingedeeld en meer ervaring dan de als tweede en derde binnenvaren Machiel en Ferdinand Oldeman, die net als Machiel alle combinaties wil uit proberen. Met een halve minuut voorsprong steeg Jim Otter van de derde plaats vorig jaar naar de winst nu. ,,Vorig jaar liep ik tegen een tijdstraf op in de wissel en daardoor derde. Dat wilde ik bij mijn tweede deelname rechtzetten’’, aldus Jim. Van een specifieke voorbereiding op deze Triathloon, was volgens de Leersummer niet echt sprake. ,,Ik richt me dit jaar op Ironman Hamburg. Ik maak dus veel uren en dat betaalt zich uit.’’ Zijn VZC-kopman Rob Barel was er dus niet bij dit jaar. Lachend zegt Jim: ,,Ik denk dat hij het niet aandurfde. Nee, zonder dollen. Volgens mij is Rob op trainingskamp met onder meer Victor Goené.’’ Tweeëneenhalve minuut duurde het vooraleer RTC-er Ferdinand als derde de finishlijn op het water passeerde.

Annelies maakt bliksemdebuut in Triathloon

Nieuwe namen ook bij de vrouwen, want de top drie was nog niet eerder actief op de Triathloon, maar wel op de Ardenner variant de Grand Raid Nisramont van een paar weken geleden. Fusion-triatlete Annelies van der Zwart en Saskia Elemans (nog een VZC-atlete) maakten er een heroïsche strijd van. Annelies kwam op een paar meter van Saskia als tweede na het lopen bij haar fiets. De verschillen waren nog steeds niet erg groot bij het fietsen wel de specialiteit van Saskia en uiteindelijk bij het kanovaren kwam Annelies voor het eerst nipt op kop te liggen. Ze stond de winst echter niet meer af en plaatste zo haar naam op de erelijst. Terwijl maatje en Eindhovens stadgenote Claudia Striekwold twee weekjes pas op de plaats maakt omdat ze ziekjes is, scoort ALO-docente Annelies volop in de duursport. Overigens was het na Saskia nóg een Wageningse, die als derde de kanoboot inleverde: Anneke van de Boer, vijf minuten na Annelies. Spanning ook bij de estafette teams waar Robert en Ludy uit Assen zes tellen beter waren dan hun stadgenoten Animo Assen. Joytime uit Grolloo eindigde derde in deze wederom zeer geslaagde Triathloon, mede dankzij 100 vrijwilligers.

Ijzersterke winnaars op 70.3 Ironman Oceanside

De 70.3 Ironman Oceanside zit er inmiddels ook op. Altijd sterke deelnemers daar en nu twee superwinnaars: Ben Kanute, de stoere Amerikaan en veelvuldig wereldkampioene Daniela Ryf, de vurige Zwitserse. Ben – ooit nog eens deelnemer in Holten – zwom verrassend sterk. Zijn landgenoot Eric Lagerstrom was wel vooraan verwacht, maar dat Kanute daarop al volgde, was knap. Op de 90 kilometer langs de Californische kust kon alleen Rodolphe von Berg jr. een hoger tempo ontwikkelen dan Ben Kanute. Samen kwamen ze in de wisselzone en de halve marathon werd een titanenstrijd tussen de fyiosoloog Ben Kanute (29e op de Spelen in Rio) en de uit de Belgische adel voortkomende Rodolphe von Berg. Zijn vader en naamgenoot – de baron Von Berg – is al sinds 1984 triatleet en was enkele keren wereldkampioen masters op Hawaii. Slechts twaalf tellen scheidden Rodolphe junior van zijn vierde 70.3 Ironman-zege. Ben was overigens twee jaar terug al vice-wereldkampioen op deze afstand. Het podium werd gecompleteerd door de Brit Adam Bowden, Europees kampioen en onlangs nog sterk winnaar van de 70.3 IM in Dubai. Canadees Tayler Reid finishte vierde. Eric Lagerstrom werd uiteindelijk zevende. Overigens stond Alex de Boer ’s ochtends al bij de latere winnaar. Maar Alex heeft er dan ook een neus voor.

Ryf weer ongenaakbaar

Als Daniela Ryf aan de start staat, berg je dan maar. De Zwitserse liet anderen voorgaan bij het zwemnummer, maar fietsend kende ze haar gelijke weer niet. Wie met bijna 7 minuten voorsprong aan de halve marathon mag beginnen, waant zich al een stuk zekerder. Vooral als je Daniela Ryf heet, ze had wat speling en ging ook niet meer helemaal voluit. De eindtijden zijn op halves niet zo veelzeggend, maar dat tussen de 3.49 van Ben en de 4.09 van Daniela slechts 20 minuten bevestigt andermaal het supertalent uit de roemruchte stal van Brett Sutton. Vijf minuten na haar kwam Holly Lawrence op de finish afgestormd. Weer twee minuten verder was het de Australische Ellie Salthouse op brons. Ook hier bleven de Canadezen net buiten het podium. Oud WTS-winnares Paula Findlay finishte als vierde. Bij de agegroupers was de Belg Mark Knaeps de snelste onder de masters 60. Straks staat hij op het podium met een levende legende, want Marks vrouwelijke evenknie F60 was niemand minder dan Julie Moss.

Shirin toegevoegd

Nog even terugkomend op de RBR Series in Geel, want daar kwalificeerde Shirin van Anrooij zich rechtstreeks voor het WK duathlon in Pontevedra. Zij wordt toegevoegd aan de selectie, waarvan een groot gedeelte vrijdag door de NTB bekend gemaakt werd. Hier alvast hun namen. Voor het WK aquathlon zijn dat Vincent Böhm en Tjardo Visser. Bij de beloftes Roel Kwaaitaal, Koen Hijman en Stijn Jansen. Bij de junioren Mitch Kolkman, Olaf Jan Bosscher en Hugo Jan Bosscher. Bij de vrouwen beloftes Eva Cornelisse, bij de juniores Silke de Wolde en Kim Groenveld. Voor het WK crosstriathlon is het plaatje ook al rond. Joep Staps, Maud Golsteyn en Claudia Striekwold (dan uiteraard weer fit) vormen het elite-team. De beloftes zijn Victor Goené en Alex Kling, de junioren Lucas Goené en wederom Hugo Jan Bosscher en Olaf Jan Bosscher en bij de juniores tenslotte Willemijn Fuite.

Bedtijd want morgen weer vroeg naar Rotterdam dan wel in het commentaar-hokje voor de livestream. En dan willen we ook nog de Ronde van Vlaanderen volgen. Druk, druk, druk.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.