Het weekend: Hoorn; Nieuwkoop; Melilla; Cyprus; Punte del Este; Texas en Salou – WTJ 1120

MAANDAG – Hij zag het altijd wel aan als AV Hollandia weer eens de Westfriese run-bike-run organiseerde. Topatleet Bouke Onstenk besloot nu zelf maar eens mee te doen. Ooit was ie de nummer drie van Nederland op de 800 meter (1.49,13). Later bekwaamde hij zich op de langere afstanden met een 2.33.31 vorig jaar op de marathon Amsterdam als record. En nu zit Bouke ook op de fiets. Tijd om het te combineren dus en dat ging hem verrassend goed af zondag.

Bouke is the rising star in duathlon

Hij won de 8e editie van de Westfriese RBR. Dat het lopend wel snor zat, wisten de insiders wel. Maar dat hij met fietsen zich staande kon houden tussen hardrijders als Jeroen Lute, Joris de Boer en Richard Kramer? Ja, dat was toch wel een verrassing. In de slotrun maakte debutant Bouke het eenvoudig af. Met bijna een minuut voorsprong op de dubbele nationaal wintertriathlonkampioen Jeroen Lute sloeg de Hoornse klepper – 38 lentes – zijn eerste slag op het gebied van duathlon. Titelverdediger Richard Kramer werd nu derde met als troost de winst bij de M40. Meteen daarna volgden twee ‘golden oldies’: Rob Schilder (zou me niet verbazen als hij volgend jaar sterk voor de dag komt op de eerste 70.3 Ironman West-Friesland) en daarna Hans Bader. Beiden komen al uit in de M50-klasse. Vervolgens was het op de zesde plaats de beurt aan hardrijder Joris de Boer. Veel nieuwe namen, die waarschijnlijk ook de als tiende finishende Michael Krijnen verrasten.

 

Saskia bezorgt Kijani weer succes

Trouwens ook bij de vrouwen moesten we even zoeken naar al dat nieuwe talent. Dat gaat niet helemaal op voor de winnares, want de Volendamse Saskia Veerman kennen we nog uit de jaren dat Powerman Holland in Horst aan de Maas een wedstrijd had. Daar werd ze nog eens landskampioene bij de agegroupers en ook in de combi Egmond (mountainbike/halve marathon) komen we haar naam wel eens tegen. Nu ze is ingelijfd door Kijani, zien we Saskia weer terug. In Hoorn had ze wel trek en ze won prompt. Tweede en derde werden de (nu nog) onbekende Cora Kiekens-Klaver uit Langedijk en Kirsten Lofers Adema uit Hoorn zelf. Vijfde was voor eenieder wel een vertrouwde naam: Audrey Breur, tevens winnares D50. Daartussen kwam Hellas-atlete Gerrieke Grootemarsink als vierde over de streep in zonnig Hoorn. Beste duo luisterde naar de naam: Glashard.

Koen Hijman en Ingrid Eelkema sterke winnaars in Nieuwkoop

De zwemloop in Nieuwkoop trof het ook met het weer. Je zou al bijna buiten willen zwemmen in plaats van in het overdekte zwembad De Wel. Hoe dan ook, de zwemlopers hadden er zin in met Koen Hijman voorop. De Boskoper was exact na 13 minuten klaar met de kilometer en liep vervolgens met 38.50 ook nog de snelste tien kilometer. Totaaltijd: 51.50. De broer van Marije was hiermee overtuigend winnaar voor Jordi Caspers en Pascal Valentijn op respectievelijk anderhalve en 2,5 minuut. Als zevende kwam Ingrid Eelkema over de streep, genoeg voor de vrouwenzege in 58.33 minuten. Nadine Naaijkens en Melissa de Bruin hadden er vijf minuten langer voor nodig, evengoed waren ze daarmee tweede en derde. De korte afstand werd gewonnen door Nick van Ingen, die sporadisch opduikt bij zwemlopen om ze prompt te winnen. Nick deelde de zege trouwens met Hawaii-ganger Robert de Korte, ze kwamen exact gelijk over de meet. Diede Diederiks liet het niet op fotofinish aankomen en was snelste vrouw. Nog kortere afstanden gingen naar Robin Schols (dubbele winst dit weekend na Vlissingen op zaterdag) en Mar Stoel. De zwemloop met scholieren van het Scala College werd gewonnen door Wessel Koolstra en Sofian El Karki.

ETU Cup-race in Melilla

Achttien jaar pas en dan al een ETU-Cup race winnen. De Italiaanse Beatrice Mallozzi slaagde er zondag in. In de Afrikaans/Spaanse stad Melilla was ze landgenote Ilaria Zane en topfavoriete Audrey Merle ettelijke seconden voor op de sprint-race. Mallozzi was de afgelopen jaren al wel een paar keer de beste in een ETU Junior Cup, maar bij de seniores was dit de eerste grote zege voor de kleine Italiaanse. Bij de mannen ging de winst naar de Zwitser Adrien Brifford, die eindelijk weer eens een mooi resultaat boekte. Zijn laatste uitschieten was de World Cup-zege in het Italiaanse Cagliari in 2017. Brifford was in Melilla opvolger van onze Marco van der Stel, dit keer absent. Er stonden helemaal geen Nederlanders aan de start. Alexander Bryunkhankov werd na Egypte voor de tweede keer binnen een week tweede, de derde plaats ging naar de Brit Morgan Davies. Enige Belg Tom van Capellen – vorige week nog gevierd winnaar in Herderen – eindigde 44e op 65 deelnemers. Ook Italiaanse successen bij de ETU Junior Cup. Alessio Crociani en Costanza Arpinelli wonnen hun races. De Spanjaarden daarentegen waren minder op dreef dit keer.

Xterra-races Rotorua en Cyprus

Twee Xterra-races dit weekend. Zaterdag de klassieker in Rotorua, Nieuw-Zeeland. Voor het derde jaar op rij wonnen Kiwi’s Sam Osborne en Jacqui Allen de wedstrijd. Ryan Sissons maakte een geslaagd offroad-uitstapje en werd tweede voor specialist Olli Shaw. Jacqui versloeg Penny Slater, vorige week in Taiwan waren de rollen nog omgekeerd. Twee Nederlanders ook in het veld. Ruben Vermeer eindigde 54e bij de mannen, Femke Hilbink verbeterde zich een plaatsje ten opzichte van vorig jaar: nu elfde. De dag erna was Akanas in Cyprus aan de beurt, de aftrap van de Europese Xterra-tour waar nu dus ook Ameland deel van uitmaakt. Verrassende winst op het eiland voor de Italiaan Filippo Rinaldi, die duidelijk de betere mountainbiker was. Hij versloeg de Zwitser Xavier Dafflon en Belg Geert Laureyssen, die de nare blessure van de Hel van Kasterlee inmiddels aardig verwerkt lijkt te hebben. Geert ging voor top vijf en het werd podium. Carina Wasle was terug van Taiwan voor deze race. De meest ervaren crosstriatlete haalde het voor de Italiaanse Eleonora Peroncini en de Britse Nicole Walters. Geen Nederlandse pro’s aan het vertrek op het steeds toeristischer wordend Cyprus. Pittige race wel. 38 kilometer mountainbike met 800 hoogtemeters. Dat laatste gaat Ameland niet redden.

70.3 Ironmans Punta del Este en Texas

Naast Port Elizabeth en 70.3 Oceanside waren er nog twee 70.3 Ironmans afgelopen weekeinde. In het Uruguyaanse Punta del Este won Federico Scarabino tot vreugde van de Uruguyanen. Het was namelijk voor het eerst dat een landgenoot de ‘Iron Punta’ op zijn naam schreef. De Braziliaanse Flavia Meyer won bij de vrouwen in deze agegroup-only race.

Loon naar werken voor Andrew Starykowicz in de 70.3 Ironman in Galveston, Texas. De Amerikaan hield ouderwets huis bij het fietsen en nadat de stofwolken waren opgetrokken lag iedereen op zeven minuten achterstand of meer. Vaak verliest Andy dan bij het lopen alsnog de race, maar niet zondag in Texas. Matt Hanson knabbele wel iets van zijn achterstand af, maar aan de finish had Starykowicz straatlengtes voorsprong op de rest. Hanson tweede, een andere Matt (Russell) derde. Bij de vrouwen een spannende strijd waar ook de in Nederland woonachtige Britse Frankie Sanjana zich graag in mengde. Vooral het fietsonderdeel van Frankie was duizelingwekkend. Ze reed zo van de twaalfde plek na het zwemmen naar de tweede achter Dede Griesbauer, die lang aan de leiding lag. Bij de halve marathon begon de in Amerika woonachtige Jeanni Seymour (maar van Zuidafrikaanse afkomst) aan haar opmars. Ze slaagde glansrijk, daarbij Lesley Smith en Jackie Hering achter zich latend. Frankie hield de schade beperkt bij het lopen. Het resulteerde – net als Tessa Kortekaas in IMSA – in een zesde plaats op amper zeven minuutjes van de winnares. Maar de verschillen bij de vrouwen waren dan ook uiterst miniem. Overigens ook problemen in Texas, waar de hele finishboog naar beneden door de storm naar beneden kwam.

Pieter en Judith winnen Challenge Salou; Pleuni opent met 12e plaats

De Challenge Salou brachten we zondagmiddag al een flash van. Nu nog iets meer van deze superstrak georganiseerde wedstrijd. Pieter Heemeryck is wel een klasbak hoor. Hij staat er als hij er moet staan. Nu weer in Salou. De Belg klopte Challenge-fighter Pablo Dapena Gonzalez met anderhalve minuut. De Brit Thomas Davis eindigde derde. Veel kalmer dan op de scheiding van de Indische met de Atlantische Oceaan (waar Ironman Zuid-Afrika zich afspeelde) was het zwemwater van de Middellandse Zee. Pieter liet sneller zwemmers als Andrew Lewis gaan en sloot bij het fietsen mooi aan in een groepje met mede-favoriet Anthony Costes en Davis. Op de halve marathon bewees de Belg zijn veelzijdigheid en kandidatuur wellicht voor de wereldtitel later in Nice. Tussen de profs bereikte Tjardo Visser een 41e plaats op een klein half uurtje de Belgische winnaar. Zijn ‘Challenge’-broer Jefry was tweede Nederlander op de 184e plaats.

(Foto: Challenge Almere-Amsterdam)

Met ook een – zoals Pleuni Hooijman het zei – waanzinnig sterk vrouwenveld opende Helle Frederiksen het kampioenenbal met de snelste zwemtijd. Nadat de Deense op de fiets het strijdtoneel verliet, namen de Spaanse titelverdedigster Judith Corachán Vaquera en de Duitse Daniela Bleymehl de kop over. Het tweetal hield stand op de halve marathon, waarbij de kleine Spaanse atlete wederom de winst pakte. De Britse Emma Pallant moest zoals vaak vanuit het achterveld komen, haar opmars eindigde op een derde plek. In het topveld dus Pleuni Hooijman, die haar twaalfde plaats met vreugde begroette. ,,Het is mijn eerste wedstrijd van het seizoen, ik weet qua training waar ik sta en met dit resultaat in zo’n wereldveld ben ik meer dan blij.’’ We hebben het geluidsfragment van de Team4Talent-atlete bijgevoegd. Voordat ze na afloop aan de tappas ging kregen we haar reactie op de race. Een prima prestatie leverde ook Julia de Leeuw uit Weesp. Ze eindigde 21e in totaal en daarmee tweede in haar agegroup F30. ,,Er is nog werk aan de winkel, maar ik ben er blij mee.’’

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.