Nasleep Ironman Zuid-Afrika; Alle Nederlandse finishers; Lenny; Rotterdam en meer – WTJ 1121

MAANDAG – Tussen alle sportieve prestaties van het afgelopen weekeinde, blijft de tragische dood van de 63-jarige Leon Stanvliet en de 58-jarige André Trichardt het langst hangen. Voor zover nu bekend kreeg Stanvliet last van hevige kramp gedurende het zwemmen en waren de problemen van Trichardt ter herleiden tot hartfalen. De doodsoorzaak wordt verder nog onderzocht, maar verdachte omstandigheden liggen er niet aan ten grondslag. Opvallend trouwens dat zes jaar geleden hetzelfde gebeurde, maar toen in de Zuidafrikaanse 70.3 Ironman. Ook toen twee mannen tijdens het zwemonderdeel. Zij waren overigens veel jonger dan de slachtoffers van zondag. Het ging toen om de 29-jarige Kevin Staessen en de 37-jarige Berton Bosman, beiden uit Zuid-Afrika. In alle vier de gevallen gaat het om ervaren sportmensen, die geen noemenswaardige gezondheidsproblemen ondervonden.

Reactie Bart Aernouts op zwemonderdeel

Dat het zwemonderdeel tevoren was ingekort had er weinig mee van doen. Port Elizabeth wordt in Zuid-Afrika ook wel ‘Windy City’ genoemd en het is een feit dat op de plek waar de twee oceanen (Atlantische en Indische) samenkomen het wel eens kan spoken op het water. Vice-wereldkampioen Bart Aernouts kan er van meepraten. ,,Zwemmen in lastige omstandigheden is nooit mijn ding geweest. Het was een survival in het water en daardoor was het moeilijk om te oriënteren. De zee was erg woelig met hoge golven. Bijzonder pijnlijk dat hier twee mensen het leven lieten.’’
Bart nam genoegen met zijn negende plaats in zijn eerste seizoenswedstrijd. De eerste piek ligt bij Challenge Roth met nog twee halve ertussendoor. Hij liep nog wel de zesde marathontijd, maar de mannen voor hem gingen ook hard. Dat waren achtereenvolgens Ben Hoffman (snelste looptijd: 2.39.18), Nils Frommhold, Michael Weiss (snelste fietstijd: 4.24.18), Eneko Llanos, Maurice Clavel, Andreas Dreitz, Josh Amberger (snelste zwemtijd: 24.59) en Matt Trautman. Zoals gebruikelijk bij hele triathlons vermelden we alle Nederlanders in een staatje:
134.Tom van der Sande 9.41.39 (17e M30)
178.Girbaud Bastiaans 9.59.40 (4e M18)
237.Joris Vrij 10.25.47 (20e M50)
311.Joost Kessels 10.46.20 (57e M40)
503.Bart Klein 11.26.02 (24e M55)
535.Alexander Kramer 11.33.41 (68e M30)
638.Sipke de Vries 11.53.53 (120e M40)
747.Ferro Schat 12.14.21 (80e M50)
V:
6.Tessa Kortekaas 8.10.01
136.Janneke Hampsink 12.30.48 (25e F40)

Alle finishers in deze beladen Ironman: gefeliciteerd. Dat Tessa alleen toppers als Lucy Charles, Gurutze Frades, Annah Watkinson, Lauren Brandon en Anja Ippach voor moest laten gaan, zegt veel.

Lenny elfde in Oceanside

In de 70.3 Ironman Oceanside begon de Amerikaans/Nederlandse juf Lenny Ramsey aan haar seizoen 2019. Ze bleef net buiten de top tien: elfde in 4.40 uur. Dat is 31 minuten minder snel dan de winnares. Maar dat was dan wel weer Daniela Ryf. Er was nog een Nederlandse podiumplaats ook trouwens. Janet van Woudenberg uit Houten komt graag en vaak uit in overzeese wedstrijden. In de Californische halve Ironman eindigde de kersverse 70-jarige vrouw (!) op een derde plaats in haar groep. Eindtijd:7.26.45 uur. Beste Nederlander bij de mannen: Fons Vischer: 487e in 5.29.50.

Goede laatste test Maud en Arie voor NK crossduathlon


Verder nog in het weekend. De Eifeler Sparkassen crossduathlon/Xterra in Schleiden Duitsland. Eén week voor het NK besloot Arie de Jong zich nog even te testen. Het resulteerde in een vijfde plaats op elf minuten van winnaar Mathias Frohn. Lars van der Eerden kwam als dertiende binnen. De verschillen waren groot, want Lars was een half uur langer onderweg dan de winnaar. Als Lars mee doet, dan zijn vrouw Maud Golsteyn ook. Zij finishte als tweede met een achterstand van drie minuutjes op winnares Birgit Jungst-Dauber. De Voerendaalse Marion Meijboom eindigde vierde, Marleen Stroomer (altijd graag over de grenzen sportend) finishte als negende. De run-bike-run in het Waalse Verlaine. Gewonnen door Antoine Didier voor François Reding en de ons bekende Lars Baeyens (jarig trouwens). Valerie Leroy was snelste vrouw.

Enkele triatleten in Rotterdam


De NN Rotterdam Marathon trok in dit stadium van het seizoen nog wel een groot aantal tri- en duatleten. De beste van hen was de Belg Rik Thijs op een 53e plaats in 2.28.20. Beste Nederlandse duatleet was Niels Baljet op de 57e plaats in 2.28.54. Kijken we verder in de lange uitslagenlijsten, dan zien we onder meer: 93.Rutger op den Dries 2.34.22; 142.Dez de Eerens 2.39.16; 161.Remko Vleerlaag 2.41.30; 165.Kevin Sleegers 2.42.27; 299.Rob Musters 2.51.37; 301.Maurits Heikoop 2.51.32; 310.Luc van Es 2.51.43; 352.Martin Kleinjan 2.53.08; 454.Erben Wennemars 2.56.39. Bij de vrouwen kwam als 71e Nina Bakker in 3.11.25 binnen, daarmee winnares F55. Carola Schot liep 3.28.02 en Anne Zijderveld in 3.29.18.

Irene verpulvert record Texel


Ook buiten Rotterdam werd hard gelopen. De 60 van Texel bijvoorbeeld, die tegenwoordig ook de dubbele afstand kent. Ook Ultralopers houden van records. Irene Kinnegim in het bijzonder. De Haagse ex-triatlete verpulvert het ene na het andere record. Op Texel liep ze 10.02.44 over de 120 kilometer, een verbetering van het record met 37 minuten. Huub van Noorden werd tweede op de Zestig in 4.05.43 en ook Matthijs van Scheijen bleef met 5.19 uur nog binnen de top tien. Nico Krijgsman was beste M55 in 4.44 en Jan Kwist (vader van Anne) won bij de M60.

Jorik rap op tien


In de internationale Strassenlauf van Korschenbroicher City Duitsland liep Jorik van Egdom naar een vijfde plaats. Een razendsnelle 10 kilometer van de Veenendaler: 30.01. De winnaar was de Nederlander Mohamed Ali in 29.37. Izak Hanse won de halve marathon Kastelenloop van Diepenheim en Jessie Muller de 9 kilometer. Katja Duurland en Marleen Vos zegevierden in de Wintercup Lelystad. Mireille Baart won in Barneveld een mooie: de Moba Kippenren.
Zo, we zijn aardig bij uit het drukke tri- en duweekend. Tot morgen!

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.