Trijnie Roozendaal-Rep : een topsportvrouw in hart en nieren

Geboren 4-12-1950 (68 jaren jong)
Zilver op het NK en EK Allround schaatsen in 1973, brons WK Allround 1973, brons in 1971 en 1972 NK Allround
Deelname aan de Olympische Spelen 1972 op de 500 en 100 meter.

De jongere lezers van Trikipedia.nl zullen denken, wat moet ik met deze informatie. Maar na haar schaatscarrière begon “Trijntje Rep” , zoals ik haar liefkozend noem, aan een tweede sportloopbaan; triathlon.  Voor mij persoonlijk een heldin, iemand waarvoor ik enorm respect heb en een doordouwer. Het lange triathlonwerk is haar op het lijf geschreven, 70.3 en hele afstanden, daar ging en gaat ze voor. Of het nu in Almere, Lazarote, Maastricht of in haar tweede thuisland USA is. Immer onder toezicht van manlief Theo. Ze heeft 50 hele triathlons op haar naam staan. Oneindig moeten de trofeeën zijn die ze thuis heeft staan, want het aantal podiumplaatsen is enorm, in al die leeftijdscategorieën die ze inmiddels als triatlete achter zich gelaten. Maar liefst 22 x Almere (recordhoudster bij de vrouwen), 10 x Lanzarote,

Één vast gegeven; Trijnie komt immer met een glimlach aan de finish, genietend van de triathlonsport. Een dame , klein van gestalte, maar groots in daden. Mijn hart stal ze al vele jaren geleden. Door de jaren heen heb ik haar wat beter leren kennen; voor de wedstrijd een begroeting,  even kletsen, wederzijds respect en wat mij betreft diepe bewondering voor de prestaties van Trijntje. Een vrouw die al decennia lang aan duursport doet op een hoog niveau. Hoog tijd om Trijntje eens voor te stellen aan de triathlonliefhebbers in Nederland.

 

Men spreekt wel eens van het zwarte gat na een topsportcarrière, ben jij dat ook tegengekomen na je schaatscarrière?
Na het stoppen met schaatsen heb ik de schaatstrainer cursus gevolgd  en ben trainster van de dames jeugd selectie van het gewest NH/Utrecht geweest.Weer gaan korfballen en tennissen en werken in het familie bedrijf.

Hoe ben je in aanraking gekomen met de triathlonsport?
Oostzaan kreeg in die periode een dorpstriathlon; ik kon fietsen en lopen dus dacht waarom niet? Zo leuk ,allemaal dorpsgenoten die elkaar bestreden en na afloop weer gezellig napraten. Op het zwemmen na ging het echt goed.De smaak te pakken en toen zwemmen leren. TCZ was de vereniging 2 dagen in de week een zwemtraining ook nog loop en fietstrainingen.Een heel leuke groep die gezamenlijk naar triatlons ging zoals Schagen, Stein, Hoorn enz. Van uit TZC de eerste Almere groep gevormd om de echte hele te doen.

In mijn beleving doe je al honderd jaar  ? aan triathlon. Hoe veel wedstrijden heb je inmiddels gedaan?
Ik ben de tel kwijt en heb het ook nooit goed bij gehouden, daar was Wim voor!

Natuurlijk dan ook de vraag wat de mooiste triathlonervaring is uit je enorme wedstrijdenreeks?
En de minste?
Ik kan echt niet zeggen wat de mooiste was: Lanzerote 10x, Hawaii 6x, Almere talloze malen.
De minste triathlon was Stein, waar ik na een botsing met een hond in het ziekenhuis ben gefinisht.In die periode besteedde ik tussen de 12 tot 20 uur aan de sport.

Hoe lang ga je nog door met triathlon?
De laatste 5 jaar gaat het allemaal niet meer zo soepel en heb ik het fanatieke deel moeten laten varen; versleten rug en dichtslibbende liesaders zorgen er voor dat ik me moet aanpassen en dat gaat me best goed af.
Zo hoop ik tenminste nog tot mijn 70ste 2 halve per jaar te doen, liefst de meest recreatieve .
Voor de jonge triatleten is het Almere van nu natuurlijk geweldig, maar ik ben blij en dankbaar dat ik het oude Almere heb mogen meemaken. Het onpersoonlijke en commerciële gedoe, waarbij je niet meer dan een rugnummer bent, daar ben ik te oud voor.

Een bijzondere vrouw, waar ik als schaatsliefhebber  vroeger met een rondetijdenlijst op mijn knieën al klaar voor zat. Recordhoudster wat betreft deelnames aan Almere bij de vrouwen. Als mens altijd even hartelijk en spontaan. Een levensgenieter, maar bovenal een topsportvrouw in hart en nieren.

Het laatste woord is aan Trijnie; “Ik heb me nooit een topsporter gevoeld ,wel was ik altijd lekker bezig”, stuurt ze me als ik haar het concept artikel doe toekomen. Kenmerkend voor “Triintje Roosendaal-Rep”. Een van mijn helden , toen en nu.

 

 

 

 

 

Ruud de Haan

Ruim dertig jaar geleden aangestoken met het triathlonvirus. Als super-recreant races gedaan en door toedoen van Mels de Kievit aan de micro beland en die nooit meer los gelaten. Samen met maatje Wim van den Broek zo veel meer dan 1000 wedstrijden als speaker gedaan. Zo af en toe actief voor Eurosport als commentator bij triathlons.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.