Achtergronden cancellen triathlon Zutphen; Wall of Fame Almere; Olympische Sander – WTJ 1122

DINSDAG – Zou Zutphen zo’n onveilige stad zijn dat de politie er om de haverklap moet uitrukken voor een calamiteit, moord en brand? De Stichting Triathlon Zutphen maakte zich dit jaar op voor de eerste lustrumeditie. Maar de politie stak er een stokje voor. De sterke arm vindt dat ze niet veilig kunnen uitrukken vanaf politiebureau Houtwal ten tijde van het evenement.

Houtwal bij politiebureau

Voorzitter René Wientjes is best teleurgesteld. ,,Een alternatief parcours was niet te vinden. En het is nu allemaal te kort dag om op een andere manier het lustrum te vieren. We slaan een jaar over in de hoop dat het volgend jaar wel kan.’’ Een politiewoordvoerder benadrukt dat zij de triathlon wel willen toelaten op de Houtwal. ,,Alleen was er vorig jaar zoveel publiek verzameld dat het tot gevaarlijke situaties kan leiden. Veiligheid staat voorop. Het zou ook gelden als het parcours langs brandweerkazerne of ambulancepost liep.’’

Eddy en Hanneke laatste winnaars Zutphen


Eddy Lamers en Hanneke Boon zijn voorlopig de laatste winnaars van deze zeer sfeervolle triathlon. We zeggen het weleens vaker. Veel topwedstrijden spelen zich af in poldergebied met ons inziens veel te weinig publiek. Daar staan kleine (recreatieve) triathlons tegenover, die een massa volk trekken. Maar zodra je daar een topwedstrijd van maakt, is het effect misschien wel weg. En de toeschouwers ook. Hoe dan ook. Zutphen loopt in het tweede septemberweekend altijd uit voor de triatleten, die zwemmen in de Vispoortgracht, fietsen langs de Ijssel en rennen door hartje Zutphen met de wisselzone op de – nu beruchte – Houtwal. Wientjes zegt dat de gemeente goed meedacht, maar dat de alternatieven niet veilig genoeg waren voor de ruim 300 deelnemers. ,,De gemeente wilde zelfs een pad verbreden tot 2,5 meter, maar er staat ook een laadpaal en hoge stoepranden. Het was te gevaarlijk voor de fietsers en wij zijn verantwoordelijk.’’ Reeds ingeschreven triatleten zijn inmiddels geïnformeerd. En wij kijken met smart uit naar de editie 2020, dat wordt een knaller. Speakeren lukte destijds niet vanwege samenvallen met onder meer WK Rotterdam, maar wie weet.

Wall of Fame met Gregor


Over naar Almere, waar vandaag aan de Topsporthal de Wall of Fame is onthuld. Zoals bekend was er al een Wall, die refereerde aan de Holland Triathlon. In de Sluiskade, waar het parcours altijd langs kwam, is een fraaie gevelschildering met alle aspecten van de triathlon en ook de vorig jaar overleden speaker Allard Veldhuis erop.
Maar nu dus ene Wall of Fame, onthuld door wethouder Jaap Lodders. In het bijzijn van (oud-)topsporters alsv voetballer Hedwiges Maduro, kickbokser Remy Bonjasky, atleet/bobsleeër Timothy Beck, kunstrijder Niki Wories en….Gregor Stam. Tussen alle kleurenfoto’s is Gregor de enige in zwart-wit afgebeeld. In de stromende regen loopt hij door het triathlonstadion van Almere op weg naar zijn Europese titel. We schrijven 1985. Een bijzonder moment voor Gregor, voor Almere en voor de sport. Uiteraard vroeg onze triathlonpionier tijdens de onthulling weer aandacht voor het openluchtbad. En terecht want ambtelijke en politieke molens malen traag. Gelukkig bevestigde Lodders andermaal dat het plan van Gregor wordt meegenomen in het haalbaarheidsonderzoek.

Sander Verheuvel kan zijn koffers al pakken voor de Spelen in Tokyo


We gaan naar Tokyo. Of liever gezegd: Sander Verheuvel gaat. De top-official ziet zijn Olympische droom uitkomen. Die begon overigens al bij de Paralympics in Rio. Een terecht keuze van de ITU. Voor Sander kon deze aprilmaand toch al niet meer stuk, want op 26 april gaat hij na 22 jaar samenwonen trouwen met zijn Mary. Hun beide dochters hadden al vaak genoeg aangegeven dat toch wel leuk te vinden. Maar 17 dagen tevoren krijgt hij dus nog geweldig nieuws. ,,Naar Tokyo, de Olympische Spelen! Natuurlijk op gehoopt, maar na Rio wat al een geweldige ervaring was, nooit verwacht.’’


Wie is toch die succesvolle internationale triathlonofficial uit Rhoon, die al zeer vroeg met e sport in aanraking kwam. Geboren in 1966 ging hij eerst voetballen, op zijn veertiende stapte Sander over op wielrennen en hardlopen. Een 1/8e triathlon op zijn middelbare school was in 1980 (!) de eerste ervaring en daarmee aangestoken door het virus. In de jaren daarna stond Ammerstol als min of meer thuiswedstrijd op zijn programma. Gemiddeld deed Sander in de vijftien jaren daarna zo tussen de 10 en 15 triathlons per jaar, maar nooit meer dan kwarts of Olympische afstand. Wedstrijden van toen: Hoornaar, Nieuw-Lekkerland, Driebruggen, Hellevoetsluis. ,,Ik trainde ooit voor de halve van Stein, maar raakte geblesseerd.’’ Tot aan zijn verhuizing naar Rhoon was hij lid van TV Krimpenerwaard.

Hugo als leermeester

In 1987 gaf Hugo Uittenbogaard een official-cursus in Ammerstol. Die volgde Sander. Een andere invulling aan zijn vrije tijd kwam er met de geboorte van dochters Amber in 2000 en Britt in 2003. Daarna kwam er van trainen niet veel meer, Sander besloot het ‘official zijn’ weer op te pakken. ,,Ik dacht dat vergt minder tijd. Een illussie want ik ben nu 10 tot 15 uur per week kwijt. Ik sport overigens met mede-officials Michel van Niekerk en Hans Geerts nog wel wat: hardlopen, fietsen en schaatsen.’’


Sander Verheuvel werd in 2000 lid van de WGWO op voordracht van de helaas vroeg overleden Ria van Hamont, toen voorzitter. Later werd hij zelf voorzitter. Gemiddeld hield hij het bij zo’n twaalf wedstrijden per jaar als jurylid. ,,Maar er kwamen er nogal eens bij als er te weinig juryleden waren.’’ In 2003 woonde hij voor het eerst het ETU Congres in Stockholm bij. Daarna kwamen de internationale evenementen snel: eerst in eigen land EK/WK Almere, ITU-races Holten en Nuenen en Horst. Vanaf 2010 vaker in het buitenland onder meer de World Triathlon Series Hamburg en Stockholm. Zes Nederlanders haalden in 2012 de cursus Technical Official Level 2. Daarna was hij technical delegate in Kiev 2012, Karlovy Vary 2013 en 2014 en bij het EK crosstriathlon in Valle de Joux 2016. Als assistent TD fungeerde Sander in de ETU Cup en ITU Grand Final in Rotterdam., ook het EK Tartu en de World Cup Antwerpen konden op zijn deskundigheid rekenen. Ook dit jaar staat Antwerpen op zijn lijstje alsook de EK’s in Weert en Almere.

Expert in heftrucks

In het dagelijks leven is Sander productspecialist bij het Rotterdamse bedrijf Mateco (het vroegere Gunco). Daar ben ik vraagbaak voor collega’s en klanten aangaande de werking en instructies voor machines: hoogwerkers, verreikers en heftrucks. ,,Een drukke, maar heel gave baan.’’ Waar de huwelijksreis dit jaar heen gaan, verklapt Sander niet. Dat zijn bestemming volgend jaar het Land van de Rijzende Zon is, moge duidelijk zijn.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.