Vergeet Enith niet; RBR Series; Jaarverslag NTB; Noodweer Texas; Ocean Lava – WTJ 1123

 

WOENSDAG – Op een aantal wedstrijden en gebeurtenissen komen we nog even terug. Bijvoorbeeld op de Wall of Fame in Almere. Daar staat niet alleen triatleet Gregor Stam op uit onze sport ook de veel later geboekte successen van Nina Bakker worden voor eeuwig vastgelegd.

 

Alles terecht, maar Gregor wees de gemeente Almere/bedenkers van de Wall of Fame op de afwezigheid van de Almeerse zwemkampioene van weleer: Enith Brigitha. Een slordige vergissing, want deze vrouw zette in de jaren zeventig de Nederlandse zwemsport weer terug op de kaart met twee bronzen plakken op de Olympische Spelen. Enith komt nog geregeld even kijken naar de verrichtingen van de deelnemers op de Challenge Triathlon in haar stad. We nemen aan dat de gemeente deze omissie snel invult.

Dagklassementen Geel

foto Marleen StoelDe Run-bike-run Series zijn bijna halverwege. Drie wedstrijden waarin Hellas zich bij de mannen tot dusverre het meest constant toont. Toch wonnen de Utrechtenaren in Geel niet. Daar was het Visma/Trican voor het eerst dit seizoen en wel dankzij Thomas Cremers, Wesley Mols, Niels te Pas en Joost van Wijngaarden. Hellas werd er tweede, 3MD-Team Veldeman derde. Bij de vrouwen was het een beetje omgekeerd, daar pakte Hellas na twee tweede plaatsen nu wel de volle winst. Dat alles dankzij de uit Nieuw-Zeeland ingevlogen Jony Heerink, Ann Schoot Uiterkamp, Marit van den Berg en Meryl Burger. Sportpedicure Wendy van ’t Verlaat uit Spijkenisse werd verrassend tweede met Lotte Claes, Eva Cornelisse, Marije Hijman en (dochter) Kim van ’t Verlaat. Derde werd RTC Brabant, nu 1 plaatsje gezakt achter Hellas.

Hellas is triathlonclub XXXXL

 


Van Hellas hebben we uit het NTB Jaarverslag inmiddels begrepen uit welk een gigantisch arsenaal atleten zij kunnen putten. 705 Hellas tri- en duatleten. Dat zou betekenen dat al mijn dorpsgenoten lid zouden zijn van de Utrechtse formatie. En wat een verschil met het toch zeker knappe aantal van TTW Weesp (271). Op een goede derde plaats De Dolfijn uit Amsterdam met 256 leden, dan TV Almere met 247 en vijfde staat GVAV Groningen met 1 lid minder.
Eind 2018 telt de NTB 10595 leden. Tel daarbij op de daglicentiehouders en je komt aan 36090 (actief/niet-actief) leden, waarvan 8526 bij één van de 133 verenigingen zijn aangesloten. Er zijn 84 organisaties. Qua leeftijdsopbouw zitten de meeste triatleten tussen de 40 en 49 jaar: 2995. Jeugdleden tot 19 jaar zijn er 509 in totaal. De regio West is het best vertegenwoordigd met ruim 5051 verenigingsleden. Noord blijft op 593 steken. Er kwamen vorig jaar 527 licentiehouders (5,23 %) bij en het totale aantal leden groeide met 1834 oftewel 5,35 %. Daarmee is triathlon wederom een van de snelstgroeiende sporten in ons land.

B-Serie Geel voor atleet Dirk van Sijpveld

In de B-serie verraste atleet Dirk van Sijpveld van Stadscafé Amersfoort met een sterke eindtijd, die hem in de A-serie randje top tien zou brengen. Hij won voor teamgenoten Alex Kling en Koen van Dijk, logisch dus dat de dagzege naar de kroeg in Amersfoort ging. Toch kregen ze net als het tweede team van Hellas twee punten toegewezen omdat ze het kwartet te laat hadden aangemeld. RTC Brabant 2 werd derde. In de tussenstand staat het Stadscafé op kop voor Hellas en Run2Day, dat in de Belgische wedstrijd tegenviel. De recreantenserie werd gewonnen door de Belgen Thomas Derboven en Jolien Boonen. Rens de Ridder was op een 20e plaats beste Nederlander.

Uitslag

 

 

Van de Triathloon (je weet wel de loop-, fiets- en kanocombinatie) kregen we nog de uitgesplitste uitslagen. Zo bleek Jim Otter seniorenwinnaar en Machiel Ittmann snelste master 50. Eerste niet-licentiehouder was Huub van den Brink op een vierde plaats. Zevende was NTB-coach Marcel ten Wolde en tevens snelste master 40.

Noodweer en vallende klokken in Texas

Nog even over de grenzen kijken. De tragische gebeurtenissen in Zuid-Afrika hebben diepe indruk gemaakt op alle deelnemers aan de Ironman, dat leren de vele steunbetuigingen en emotionele berichtjes op Social Media wel. Op dezelfde zondag speelden zich aan de andere kant van de wereld ook bizarre dingen af. We vertelden al over het noodweer in Galveston, Texas.

Het filmpje waarbij reclameborden wegwaaien en tot overmaat van ramp ook de tijdklok uit de finishboog dondert, zegt genoeg. De letterlijk binnenspoelende finishers komen nog goed weg, maar de organisatie besluit op dat moment onmiddelijk de race te staken. Iedereen, die binnen de vijf uur finisht, staat in de uitslagenlijsten. Bovenaan Andrew Starykowicz en Jeannie Seymour. Van Nederlandse zijde haalt alleen Max van Adrichem de eindstreep: als 138e in een tijd van 4.49 uur, op ruim een uur van Andy.

 

Frankie Sanjana doet het op de zesde plaats voortreffelijk. De in Amsterdam woonachtige Britse is tevreden, maar later vooral ongerust over het lot van de vele triatleten in het noodweer. Gelukkig raakt niemand gewond. Dat konden we er op deze ‘zwarte’ zondag niet meer bij hebben.

 

Ocean Lava Fuerteventura

 


Wisten jullie trouwens dat ook het nieuwe Ocean Lava seizoen begonnen was? Dan bij deze. Op Fuertenventura niet ver van Ocean Lava-bakermat Lanzarote vandaan waren 200 triatleten bijeen voor een race over de Olympische afstand. De Spaanse winnaar Raul Lecuona Gil-Roldan bleef als enige onder de twee uur. De Belg Filip van Craenendonk eindigde vierde en beste Nederlander was Joris Haest van Ironmanagers.nl op een 118e plaats. De Deense Alexandra Ersted was snelste vrouw gevolgd door een trits Spaanse triatletes. De Nederlandse Sandra Kleine klasseerde zich als 22e. Ocean Lava is geen circuit, waar deelnemers in zoveel mogelijk wedstrijden punten kunnen vergaren. Nee het is een formule met aandacht voor elke deelnemers. Dat uit zich onder meer in de prijsuitreiking waar niet de top drie van agegroupers 10 of 5 jaar in de prijzen vallen, maar van elk geboortejaar een aparte uitreiking.

 

Bijna crash voor Donald in Gold Coast

 


Als laatste van de terugblik nog even naar Gold Coast. We zagen een hilarische foto van Donald Hillebregt met helm op bij zijn fiets, zich afvragend waar zijn helm is gebleven. Humor blijft belangrijk, ook als het eens tegenzit. En dat was voor Donald, die 28e werd in deze Cup-race zeker het geval. Hij doet zijn wedstrijd nog eens uit de doeken. ,,Was raar zondag. Eigenlijk een sterke race gehad: goed gezwommen, goed gefietst en goed gelopen. Maar 500 meter voor T2 ternauwernood een crash ontlopen. Ik kon mijn fiets gelukkig nog onder controle krijgen, maar kwam wel als allerallerlaatste in en uit de T2 (wisselzone, red.). Daarna liep ik mijn sterkste vijf kilometer van het jaar, maar dat deed niet veel goed meer. 28e is niet waarvoor ik kwam, maar ja ‘live to fight another day’ zullen we maar zeggen. Nu terug naar Nederland, wel met een goed gevoel uit Down Under gekomen. Road to Tokyo!’’

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.