NK Para naar Hlmrmeer; Joep; Grote voorbeschouwing op NK crossduathlon Austerlitz – WTJ 1124


DONDERDAG – Het zesde NK paratriathlon gaat naar de Triathlon Haarlemmermeer. Op 2 juni komen ’s lands beste paratriatleten daar bijeen voor de nationale titels. Na Didam, Oud Gastel (met landelijke televisie!), Zwolle twee keer en Rotterdam is het dus nu aan de organisatoren van de Tri Hard Series om de groeiende groep paratriatleten een mooi NK aan te bieden. Volgens bondscoach Bas de Bruin is de locatie perfect en doet het parcours niet onder voor die van World Cups in de rest van de wereld.
De Tri Hlmrmeer (kennelijk toch een te lange plaatsnaam) wordt gehouden op 2 juni. De datum ligt gunstig, omdat het een weekend is zonder World Cups paratriathlon. Dus kan Jetze zijn titel verdedigen.

Het blijft immers een genot om de Olympisch kampioen aan het werk te zien. Zo genieten we dankzij het prachtige filmpje nog steeds na van zijn super werelduurrecordpoging in Alkmaar.

Lars is trots


Wel is er natuurlijk begin juni het EK Weert, maar daar is paratriathlon weer niet vertegenwoordigd. Organisator Lars Vreugdenhil is blij met de komst van het NK. ,,Ik heb veel respect voor atleten met een lichamelijke beperking en als ik ze over de finish zie komen, roept dat een bepaalde emotie in mij op. Ik ben heel trots dat we Tri Hlmrmeer zullen afsluiten met het Nederlands kampioenschap paratriathlon.’’

Joep verkent Almere


Van het ene naar het andere NK. Deze week verkende nationaal kampioen crosstriathlon Joep Staps het zopas aangelegde parcours in Almere. Het is nog niet vrijngegeven, dat gebeurt komende weekeinde pas, maar Joep kreeg de primeur. Het viel de Tilburger wel in de smaak. ,,Almere verwacht je een vlak landschap, dan is dit toch net even anders. Genoeg hoogteverschillen volop uitdaging.’’ Eén puntje van aandacht gaf hij de parcoursbouwers nog wel mee: meer passeerstroken inbouwen, omdat de punten waar atleten elkaar kunnen passeren niet zo talrijk zijn. In september het NK crosstriathlon daar, volgend jaar nota bene het WK.

Grote preview op NK crossduathlon Austerlitz


Hop en dan gaan we alweer naar een volgend NK-blokje. Maar nu dichtbij, want komende zaterdag is natuurlijk al het Nederlands kampioenschap crossduathlon. Het is de negende keer sinds 2010 dat de titelstrijd in deze discipline onder auspiciën van de NTB gehouden wordt. Begonnen in Etten-Leur, daarna twee keer Almere (maar op ander terrein dan Joep fietste), Groesbeek, Pijnacker, twee keer Valkenburg en vorig jaar Austerlitz. Geen NK in 2017, want toen was de opvatting dat het beter was om het NK crosstri- en duathlon om en om te organiseren. Dat is – mede door de internationale ontwikkelingen – snel terug gedraaid.

Frans bouwwerk


Het is de achtste editie van de Pyramide Duathlon op en rond – de naam zegt het al – het Pyramideterrein. Dat merkwaardige bouwwerk waar verveelde Franse soldaten begin 19e eeuw aan werkten. De sportdag begint vroeg. Om 9 uur gaan de recreanten op het landgoed Den Treek-Henschoten weg. Het NK mannen begint om 10.45 uur, de vrouwen vijf minuten later. Net als vorig jaar sluiten jeugd en junioren het kampioenschap af. Dat gebeurt om 13.45 en 13.50 uur. Daarna is nog de trailrun met ook nog genoeg bekende deelnemers (Paul Verkleij, Saskia Wijnalda en Petra Kinnegim onder andere). In hun parcours zitten de trappen van de pyramide verwerkt. Dat geldt uiteraard niet voor de duathlons. Het NK is 8/22/2,6 oftewel 3 rondes, 3 rondes, 1 ronde. TV Soest en tal van andere vrijwilligers staan zaterdag weer klaar om de deelnemers een perfect evenement voor te schotelen. Dat alles onder leiding van Jan Stehouwer. Uiteraard hoort bij dit historisch decor ook Napoleon in de vorm van Harry. Na zeven jaar met veel plezier speakeren, draagt ondergetekende zaterdag het stokje over aan collega Ruud. Succes verzekerd!

Veel kanshebbers op NK


Favorieten zijn er legio zaterdag. Titelverdediger Daan Schouten neemt het op tegen Joep Staps en Nick van Tol, de nummers 2 en 3 van vorig jaar. Rody Kroon, Hendrik Venema, Joost Somsen, Koen de Leeuw, Alex Kling, Wouter Dijkshoorn en Yennick Wolthuizen. Outsider is atleet Mike Teekens, die we vorig jaar al in Pijnacker in actie zagen en toch even 2.18 als marathontijd op zijn naam heeft staan. Reitze Bok doet als enige paraduatleet mee. Bij de masters verdedigen Raimond van der Boom, Arie de Jong en Gerard van Wissen hun titels. De laatste doet dat zelfs bij de M70, waar nota bene vier mannen aan mee doen.


Het vrouwenveld mag er ook wezen. Linda van Vliet verdedigt haar titel. Haar naaste achtervolgsters van Austerlitz 2018 zijn er niet. Uit de top vijf van toen wel de als vierde finishende Femke van Kessel. Nieuw op een NK crossduathlon is Jony Heerink, verder zijn er WK-ganger Claudia Striekwold, Maaike Telkamp en Joyce Mulder. Sterke atletes ook bij de masters met Rahel Bellinga, Ingrid van Lubek en Audrey Breur. Verdedigt bij de mannen Rob Barel zijn titel niet in verband met een Spaans trainingskamp met IQ2, vrouw Cora Mulder is wel van de partij.

 


Interessant worden ook de NK’s jeugd en junioren. Luna de Bruin en Tamar Veltman vochten vorig jaar een mooi duel uit, maar nu voegt Shirin van Anrooij zich weer bij hen en zijn ook Marit van den Berg, Willemijn Fuite, Silke de Wolde en Kim van ’t Verlaat kansrijk. Spannend ook bij de junioren met Niels van Lanen, Kai van den Brink, Joost Friderichs, Roel Linde, Max van Helmond, Ruben Slot en de broers Bosscher.

Medaillespiegel te vinden in ‘lijstjes’

Om een beetje van de historie van het NK crossduathlon te weten, hebben we aan de lijstjes de medaillespiegel van het NK toegevoegd. Conclusies: Gerard van Wissen en Arie de Jong gaan allebei voor hun zesde titel. Bij de vrouwen zijn Lindy van Anrooij en Joeki de Hoog tot dusverre het meest succesvol in de medaillestand. Beiden doen nu niet mee. Derde staat landskampioene Linda van Vliet die zaterdag haar vierde gouden plak in deze discipline kan binnenhalen. Opmerkelijk is wel dat voormalig Europees kampioene crossduathlon Sanne Broeksma voor de NK’s maar weinig belangstelling heeft. Slechts 1 keer haalde ze brons. Coördinator crosstri/duathlon Marcel Swart start overigens gewoon in de recreatieve serie, sportarts Guido Vroemen daarentegen weer in de NK-serie.

Morgen previewen we op al het andere in het tweede april-weekend. Zwemlopen, run-bike-runs en zowaar al de eerste Nederlandse triathlon!

 


En we krijgen net nog het laatste nieuws van Stefan van der Pal binnen, maar dat plaatsen we straks los van WTJ.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.