Stefan van der Pal (ex-triatleet) neemt in 2020 zwemstokje van Maarten van der Weijden over!

LEEUWARDEN – In 2020 duikt de Friese atleet Stefan van der Pal het water in om de Elfstedentocht te gaan zwemmen. Stefan ondervond in 2011 samen met vier collega-triatleten al hoe zwaar het traject langs de elf steden is. In estafette vorm waren ze vijf dagen onderweg langs alle elf steden. Het plan ooit individueel zijn eigen provincie rond te zwemmen liet hem sindsdien niet meer los.

De tocht stond in eerste instantie voor 2018 op de planning van de oud triatleet. Van der Pal heeft met Maarten naar de mogelijkheden gekeken om samen te gaan zwemmen. ‘Mijn plan was de tocht in 5 dagen te zwemmen en Maarten had 3 dagen op zijn planning. Dit was logistiek gezien niet goed op elkaar aan te sluiten. Stefan is voor 2020 met Maarten van der Weijden in gesprek voor een samenwerking, zodat er jaarlijks geld kan worden ingezameld voor het KWF.

 Stefan is in 2018 vervolgens een andere uitdaging aangegaan; het hardlopen van de Elfstedentocht.En dat is goed uitgepakt, in 24 uur en 52 minuten heeft Stefan de 230 kilometer van alle 11 steden afgelegd. Dit was als debutant op een ultra loop goed voor een tweede plaats.

Afgelopen jaar is Stefan actief betrokken geweest bij de Zwemelfstedentocht. Hij zat in de voorste begeleidingsboot, welke zorgde dat Maarten minder last had van de stroming en gaf de juiste lijn aan. ‘Zo heb ik in die dagen de goede- en verbeterpunten van zo’n lange zwemtocht eruit kunnen pikken’.

Deze week is Stefan begonnen met een kleine campagne, omdat het lastig is doelmatig trainingsuren te maken in reguliere zwembaden als je fulltime werkt. De oplossing is een endlesspools die hij 1 ½ jaar mag huren. De eigenaar , Relax Outdoor, neemt de helft van de kosten voor zijn rekening. De andere helft hoopt Stefan op te halen met sponsors en een crowdfunding actie.

++++++++++++++++++

Dit is een eerste persbericht van Stefan over zijn Zwemelfstedentocht. Trikipedia gaat deze Frysman in de aanloop naar deze monstertocht langs alle kanten ondersteunen. Andersom zal Stefan ons regelmatig op de hoogte houden van zijn voorbereidingen en ontwikkelingen rondom dit bijzondere project. Zoals bekend onderneemt Maarten van der Weijden vanaf 21 juni 2019 een nieuwe poging om de Tocht der Tochten in z’n geheel zwemmend af te leggen.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.