Preview 70.3 IM’s Greece; Strongman; Ijsselmuiden; Ter Idzard; Zwemlopen – WTJ 1125

De nieuwe 70.3 Ironman Greece is meteen ook de eerste Europese Ironman-wedstrijd van het jaar. Op de Pelopennesos, het grootste schiereiland van Griekenland ten zuidwesten van Athene, ligt het schilderachtige Costa Navarino. Daar is het waar Ironman eindelijk voet aan wal zet in het land van de ‘Olympic Spirit’. Dat doen honderden triatleten zondag en onder hen 36 Nederlanders. De bekendste is wellicht Jurgen Claassen in deze agegroup-only race. Wij volgen Ruben van Zeijl, die ons de hele week al bij praat over zijn reis, verblijf en laatste voorbereidingen op 70.3 Ironman Greece. We komen er zo in een apart foto-overzicht op terug.

Mooi Griekenland

In april is de temperatuur aan de Griekse zuidkust al best oke. In een gebied waar cultuur en beschaving tot wel 4500 jaar terug gaan, mogen de triatleten straks los. Gezwommen wordt in de Ionesische Zee, daarna gaat het fietsend langs Soulinari en Gargaliani en zo terug naar Costa Navarino. Twee rondes over perfecte wegen. De halve marathon reikt tot aan Omega beach, gelegen in een halve maanvorm en gouden stranden. Gialova lagoon is voor de atleten te zien, het is beschermd natuurgebied. De finishlijn ligt bij The Romanos en luxueus resort van Costa Navarino. Voor zestig gelukkigen ligt een startbewijs voor het WK in Nice klaar.

Vijftig Nice-slots zijn er te verdienen in de 70.3 Ironman van Linzhou, maar zoals gebruikelijk bij Chinese IM-wedstrijden liggen er ook 25 slots klaar voor het ‘grote’ WK Ironman op Hawaii. Al vaker wisten triatleten (ook Nederlanders) langs Chinese weg de Ironman Hawaii te bereiken. Dit keer probeert Dolfijn-atleet Roy Lagerburg het. Hij is de enige Nederlander in de Chinese wedstrijd. In de 70.3 Ironman van de Peruaanse hoofdstad Lima start ‘onze Trikipedia-correspondent’ in Zuid-Amerika Arjan Meesterburrie. Tenslotte zondag nog een vierde 70.3 Ironman en wel in Haines City, Florida. Voor zover we konden nagaan zijn het alle vier agegroup-only wedstrijden.

Strongman ooit met Nederlandse toppers

Profs staan wel aan de start in de grootste triathlon van Japan, de Strongman. Nooit aansluiting gezocht bij de grote commerciële circuits en toch bijna 2000 deelnemers. Cameron Brown won de laatste twee edities. Sporadisch doen er nog Nederlandse triatleten mee aan de wedstrijd, die zich afspeelt in en rond de stad Miyakojima over het hele eiland Okinawa. Dat was eind jaren negentig wel anders. Toen had de organisatie van de Holland Triathlon Almere via voorzitter Klaas Wilting nauwe banden met de Strongman. Japanse toppers kwamen naar de Flevopolder en winnaars in Almere kregen een ticket aangeboden voor de Strongman. Daarmee stonden onder meer Jan van der Marel, Katinka Wiltenburg, Frank Heldoorn, Machiel Ittmann en Cora Vlot aan de start. Van hen won Katinka de Strongman in 1996, nu alweer een kleine kwart eeuw geleden. De 35e editie zondag gaat overigens over de in Japan populaire incourante afstanden: 3 kilometer zwemmen, 160 kilometer fietsen maar wel een marathon lopen. Ook daarom houdt Cameron Brown van de Strongman.

HITS weer met 12 deelnemers op de hele?

Zaterdag is in Amerika de volgende kleine hele triathlon uit de zogeheten HITS Series, waarin vorig jaar Marcel Suurmond een overwinning boekte. Nu is het te doen in Napa Valley. De wedstrijd trok vorig jaar….twaalf deelnemers. Kijken of er enige groei in zit. Bij de ITU breekt een rustig weekend aan. Alleen de Oceanische kampioenschappen zijn er. In het Australische Moreton Bay. Daarmee hebben we twee continenten gehad. Europa kijkt reikhalzend uit naar het eerste juni weekend als Weert op z’n kop staat voor het EK.

Ijzig koud in Ijsselmuiden morgen?

Wist u trouwens dat Stadstriathlon Weert in de beginjaren al half april werd gehouden? Da’s rijkelijk vroeg, maar ook Ijsselmuiden gelooft heilig in een vroege start. De Wezenberg Triathlon in het Overijsselse dorp waarschuwt de deelnemers nu toch dat het waarschijnlijk de koudste editie ooit gaat worden. En dat nog wel bij het eerste lustrum. De eerste serie 1/8e triathlon start bovendien al vroeg: 8.45 uur. Het zwemonderdeel is nog onder het dak van sportcentrum Sonnenberch, maar voor het fietsen en lopen gaan de triatleten toch echt naar buiten. Het fietsparcours is een rechthoek de oostelijke polders van Ijsselmuiden in langs Bisschopswetering. Voor het lopen blijven de triatleten in het dorp met finish voor het Kulturhus. De organisatie is in handen van Berry Prinsen van Sonnenberch sportcentrum, Matthijs de Groot, Jos Vahl en Rudie Gosen van Goedzorg Fysiotherapie. Mooi is wel dat alle opbrengsten van de triathlon naar het Kamper Kracht fonds en de Nationale Diabetes Challenge van de Bas van de Goor Foundation. Goed voorbeeld doet goed volgen, zouden we tegen organisaties willen zeggen. Zoek een goed doel uit en maak wat centjes over.

Drie keer op rij won Marcel Gierman deze ‘Primavera’, kan hij een vierde keer toeslaan? We weten het zaterdag. Hij krijgt in elk geval concurrentie van Martijn Paalman, Han-Peter Lucas en de gebroeders Huisken. De winnaar van de eerste editie, Klaas-Jan Arkema, komt pas in de derde serie uit. In totaal zijn er liefst elf series, de laatste begint om 11.30 uur. Bij de vrouwen zijn Rosanne de Boer en Esmeralda Spek-Hovestad favorieten. Eerdere winnaressen kwamen wij op de startlijsten niet tegen. Vorig jaar won Alinda Lindeboom.

Polderen in RBR Ter Idzard

Zaterdag gaan de duatleten niet alleen het bos in van Austerlitz, het is ook op de weg te doen. In het hoge noorden, Ter Idzard om precies te zijn. Atletiekvereniging AV Heerenveen houdt er de 14e Lenis run-bike-run in het dorpje. Mooi is dat naast schildersbedrijf Lenis vrijwel alle bedrijven in de drie dorpen subsponsor zijn. ,,Daarom is het niet erg als er eens wat minder deelnemers zijn’’, zegt voorzitter Rob de Kan, ,,Al willen we toch graag groeien en daarover zijn we in gesprek met de NTB.’’

Ter Idzard is inmiddels een vaste waarde op de kalender geworden. Soms onder heroïsche omstandigheden gehouden en ook zaterdag wordt het waarschijnlijk fris in Friesland. De run-bike-run bestaat uit twee afstanden: 10/38/5 en 5/19/4. Op een prachtig filmpje wordt precies het parcours uitgelegd, duidelijk is wel dat de duatleten door zeer landelijk gebied gaan. De startlijst verklapt de organisatie nog niet. Winnaars in 2018 waren Bart Hoeksma en Vera Keidel.

Hengelo heeft dubbel pech dit jaar

Jammerlijk nieuws uit Hengelo, waar zondag de run-bike-run en hardloopwedstrijd is afgeblazen. Niet vanwege het weer of te weinig deelnemers, nee het aantal gecertificeerde verkeersregelaars is onvoldoende om de veiligheid van de deelnemers te garanderen. Het blijkt dat er vijf evenementen in en rond Hengelo worden gehouden, die allemaal in dezelfde pool van verkeersregelaars hengelen. Het inschrijfgeld wordt terug gestort. Het zou de eerste editie zijn van deze door Stichting Triathlon Hengelo georganiseerde wedstrijd. Dubbel sneu, want de triathlon kan ook al geen doorgang meer vinden omdat de eigenaar van de Markerplas geen toestemming meer geeft. Heet te maken met de visstand, al weet ik niet of die er door een stel zwemmende triatleten slechter (of beter) van wordt.

De zwemlopen van Groningen en Purmerend

Er zijn twee zwemlopen dit weekend. Zaterdag in Groningen, zondag in Purmerend. De RunX zwemloop Groningen is in het Willem Alexander Sportcentrum en over het Zernikecomplex. De jeugdserie begint om 14 uur, de kwart afstand vanaf 14.30 uur. Het evenement telt mee in het Noord-Nederland Circuit. Joost Somsen zal zijn titel niet verdedigen, hij is bij de Pyramideduathlon.

In Purmerend zijn er al twee club-zwemloopjes geweest, zondag is de NTB-zwemloop. Zwemmen in dat bassin met die mooie naam Leeghwaterbad en daarna hardlopen over de Purmerdijk. Ook zondag is het voor dag en dauw op, want om 8.30 uur gaat de kwart afstand (1/10) al van start. Mooi vrouwenveld daar met Kim Groeneveld, Joyce Caro en Saskia Veerman. De winnaars vorig jaar Gert Brinkman en Brenda Zwarthoed staan (nog) niet op de startlijst.

Peter

Tot slot. Zonder daar verder over uit te wijden zeggen we tegen Peter: welkom thuis in jouw Veenendaal! Alle goeds toegewenst!

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.