Alles over triathlon IJsselmuiden en alles over NK crossRBR Austerlitz – WTJ 1127

 

ZATERDAG – Veel nieuwe namen in de triathlon van Ijsselmuiden met 1 stabiele factor: Marcel Gierman. The Motivator maakt het kwartet vol in de ‘Primavera’ onder de Nederlandse triathlons. 44 lentes is de kleurrijke triatleet uit het Oosten-des-lands, maar ieder jaar sprokkelt hij zijn wedstrijdzeges bij elkaar. De teller staat inmiddels op 58! Dat kunnen er maar weinig zeggen. Marcel kwam net als de 220 andere deelnemers bibberend van de kou over de finish. Hij had het geluk dat winnaars altijd in de smaak vallen en dus kon hij zich snel warmen bij zijn vriendin.

Na exact zeven minuten verliet Marcel het Sonnenbergh-binnenbad. Dat was met ruim 20 graden goed verwarmd. Buiten wachtte hem als eerste de vrieskou (3 graden was het om negen uur) voor het fietsen en lopen. Weliswaar nog de sprintafstanden, maar warm trappen of lopen was er eigenlijk niet bij. Tegelijk met Marcel kwam Rosanne de Boer trouwens al uit het water. Marcel: ,,We zwommen in dezelfde baan, ik lag heerlijk achter dat meisje.’’

Heel blijven voor Hawaii

Twintig seconden na het tweetal meldde Han Peter Lucas zich bij zijn banenteller. Dankzij twee snelle wissels was Joris van Dijk even de runner-up van Marcel, maar op devijf kilometer lopen stelde Han Peter orde op zaken. Alleen The Motivator (ooit nog eens onze geweldige speaker in Almere in de avonduren) bleef dik onder het uur. Minder snel dan voorgaande jaren, maar het was genoeg. ,,Ik moet nu zorgen heel te blijven, want op het EK in Frankfurt wil ik mijn Hawaii-ticket ophalen. Het zal weer eens tijd worden, na zestien jaar.’’ Han Peter Lucas klokte de tweede, Joris van Dijk de derde tijd, waarna Wout Hendriks en de Duitse triatleet Michael Hübner volgden. Snelste loper Tim Jongman finishte als zevende na pas de 54e tijd te hebben geklokt. Hij kon zich echter niet optrekken aan de mannen uit de snelste serie, want Tim startte pas in de vijfde groep.


Ook bij de vrouwen was de strijd voor het publiek en deelnemers zelf lastig te volgen. Rosanne de Boer was een van de weinige triatletes in de eerste serie en moest dus wachten wat er in de waves na haar zou gebeuren. Vrij snel was duidelijk dat niemand kon tippen aan de Amsterdamse lifeguard. Rosanne is eveneens in training voor een Ironman. ,,Maar zo veel routine als Marcel heb ik nog lang niet. 23 juni doe ik mijn eerste Ironman in Cork, de trainingen gaan goed en dit was een prima wedstrijdprikkel.’’ Nadat alle series klaar waren bleek Rosanne zeven minuten sneller dan Bianca van den Belt, die op haar beurt Esmeralda Spek-Hovestad voorbleef. Beste trio was de formatie HRS, in het totaalklassement goed voor een negende plaats.
Om met de woorden van zanger Nielson te spreken ‘IJskoud’, maar desalniettemin hartverwarmend goed georganiseerd. De lustrumuitgave bracht bovendien weer een mooi geldbedrag in het laatje voor het goede doel.

Kroon op het werk voor landskampioen Rody

IJsselmuiden begon vroeg, maar in Austerlitz deden ze er niet voor onder. Bovendien een lange dag voor de organisatie met eerst de recreatieve duathlon, daarna de NK-series en tenslotte de Trailrun. Tegen die tijd begon het nota bene licht te sneeuwen in de bossen bij Zeist. In de eerste WTJ maakten we al melding van de twee geweldige kampioenen. Rody Kroon is bovendien een man uit mijn streek (laat ik nu net vanochtend mijn dochter van een tripje naar Milaan opgehaald hebben op het station van zijn woonplaats Lage Zwaluwe). Rody spant de kroon en Jony heerst. Het kan een mooi kop zijn in de kranten maandag.


Wat een mooie strijd bij de mannen vooraan. Joep Staps die het lont aansteekt, waarop de wedstrijd losbarts, Rody Kroon die als oud-wielrenner even een staaltje hardfietsen laat zien en het vervolgens ook afmaakt bij het lopen. En Koen de Leeuw, die in een ultieme sprint met eerstejaars Joey van ’t Verlaat het brons voor de neus van de jonge Spijkenisser wegkaapt. Koen heeft veel internationale ervaring opgedaan als piloot op de tandem met Daniël Knegt. Tweede keer zilver voor Joep, na vorig jaar Daan Schouten. De onfortuinlijke Almeloër kwam verre van fit aan de start, maar moest bij het lopen al de pijp aan Maarten geven. Weg titelprolongatie, nieuwe kansen over enkele weken op het WK Pontevedra. Achter Joey viel het spreekwoordelijke gat met de rest. Wouter Dijkshoorn finishte als vijfde. Alex Kling maakte net als Joey een sterk debuut als zesde. De bronzen medaillewinnaar van vorig jaar, de toen verrassende Nick van Tol, finishte zevende. De man uit Hilversum houdt het vooral bij atletiek. Beste master Arie de Jong volgde op de achtste stek en Yennick Wolthuizen (meer man van de weg) en Hellas-teamgenoot Peter Res maakten de top tien compleet. Arie en Peter grepen daarbij de mastertitels 45 en 40.

Gewonnen spel voor Jony

foto Harry van ’t Veld

Jony Heerink had al na een rondje lopen een halve minuut voorsprong op Linda van Vliet en Eefje Ottevanger. Voor de laatste moest iedereen even goed op de startlijst kijken. De Eindhovense was tussen 2002 en 2009 geen onverdienstelijk wielrenster en veldrijdster. Vorig jaar debuteerde ze op de korte afstand crossduathlon van Reusel met winst. Maar tot de medaillekandidaten op dit NK werd Eefje door niemand gerekend. Toch kon ze lange tijd mee met titelverdedigster Linda van Vliet in de strijd om het zilver. Voor Jony Heerink was het toen al gewonnen spel. Tussen alle wegtriathlons en –duathlons door, die ze inmiddels al deed dit jaar, was zo’n titel toch een lekkere opsteker. Dat lukt in de ITU-races nog niet zo eenvoudig immers. Linda kwam met opgeheven hoofd als tweede binnen en Eefje dus gewoon derde en tevens master40-kampioene. Femke van Kessel keek wel even op van haar voormalig fietscollega. Voor de Delftse resteerde een vierde plaats na het hele crossduathlonseizoen behoorlijk te hebben gedomineerd. Saskia Elemans volgde kort erna. Drie ex-wielrensters bij de eerste vijf. Ingrid van Lubek – gepokt en gemazeld op NK-podia – werd zesde tevens kampioene D45. Een eerste D50-titel was er voor thuisspeelster Rahel Bellinga, haar tweede ooit op deze discipline.

Het geslaagde evenement begon overigens wel met een zonnetje erop. De recreanten beten het spits af. Thom Rutten, in het verleden nog ooit zilver bij de masters op dit NK, was de snelste. Hij versloeg Kobe Kuyps en Tom van de Wetering. Debbie Ammerlaan herhaalde haar zege van vorig jaar. De Amersfoortse was een klasse beter dan haar Keistadgenote Roelien de Wolf en haar zus Debbie Ammerlaan.

Jeugd en de superioriteit van Shirin


Na het grootste startveld met senioren en masters werd het in de middag tijd voor de jonkies. De jeugd beet het spits af, eindigend in een Almeerse dubbelslag met Mauro Dieters en Selina Franken als kampioenen. Selina was vorig jaar al goed voor brons. Mauro sloeg zijn slag bij het lopen, waarop hij veel harder ging dan de beter fietsende Hugo Overmeen en Jasper Morsink. TVA-atlete Selina duelleerde met Aniek Mars van Triade. Een minuut na dit tweetal greep Meike Regeling brons.
Overdonderend voor de concurrentie was de prestatie van Shirin van Anrooij. Onder toeziend oog van haar coach Marc Herremans denderde ze over bos en hei. Daar was geen houden aan, de Zeeuwse won met groot vertoon van macht. Schreven we dat ze daarmee Luna de Bruin onttroonde, dan moeten we dat wel even rechtzetten. Luna werd vorig jaar jeugdkampioene, dus dat ze nu meteen zilver haalt bij de juniores is een prestatie van formaat. Silke de Wolde maakte het zeer sterke meisjespodium vol. Drie talentes op rij.

Niels van jeugd- naar juniorenkampioen


Nog makkelijker maakt Niels van Lanen de overgang van jeugd naar junioren. In zijn eerste jaars meteen kampioen van Nederland worden, eens te meer het bewijs wat een groot talent de man van Visma/Trican is. De 15-jarige Elstenaar bleef de twee jaar oudere Fries Olaf Jan Bosscher dertien tellen voor. Derde werd de 18-jarige Max van Helmond, vierde Lucas Goené die nog niet in de voetsporen van zijn broer Victor wist te treden. Elfde tussen de grote knapen dus al Shirin van Anrooij. Bijzonder.

Kijken we naar de medaillespiegel (te vinden op onze site) van inmiddels negen keer NK crossduathlon dan zien we Arie de Jong zijn zesde titel ophaalde en de tweede voor Ingrid van Lubek, Rahel Bellinga en Cora Mulder. De andere master-winnaars mochten niet eerder de gouden crossduathlonplak ontvangen. Niels en Shirin scoorden bij de jongste groepen voor de tweede maal goud.

De medailles en previewtje Powerman Alsdorf


Alle medailleswinnaars op een rijtje: M40: 1.Peter Res; 2.Johan Christen; 3.Stan Rutten; M45: 1.Arie de Jong; 2.Marco Glastra; 3.Raimond van der Boom; M50: 1.Machiel Ittmann; 2.Marco van Dijk; 3.Jan Peter Stam; M55: 1.Ron Band; 2.Pim Veeger; 3.Mark Waaijenberg; M60: 1.Pieter Iedema; 2.Jan Hendrik Hutten; 3.Frank Hamelink; M65: 1.Jan van der Heide; 2.Kobus Botman; 3.Tom Berkouwer; M70: 1.Hans van Wijk; 2.Gerard van Wissen; 3.Gerrit ten Brinke; D40: 1.Eefje Ottevanger; 2.Saskia Elemans; 3.Suzanne van Gelder; D45: 1.Ingrid van Lubek; 2.Katerijne Slot; 3.Thea Segeren; D50: 1.Rahel Bellinga; 2.Audrey Breur; 3.Simone Lankhuijzen; D55: 1.Haike Nillesen; D60: 1.Cora Mulder.

Morgen een vol programma en dan hebben we geeneens vooruit gekeken op de grootste duathlon van Duitsland, de Powerman Alsdorf. Met twee sterke Nederlandse deelnemers: landskampioen Daan de Groot en – gelukkig weer erbij – Marina van Dijk, nummer drie van Europa.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.