NK crossduathlon Austerlitz voor Rody en Jony; Ijsselmuiden voor Marcel en Rosanne – WTJ 1126

 

ZATERDAG – Het tweede NK van de NTB voor 2019 was vandaag in de bossen bij Austerlitz. Parcours en organisatie (TV Soest) lenen zich uitstekend voor het Nederlands kampioenschap crossduathlon. Voor het tweede jaar op rij en min of meer ook de afsluiting van het crossduathlon-seizoen 2018-2019. Dat werd in Pijnacker goed ingezet door Rody Kroon en vandaag gaf de Brabander er een schitterend slotakkoord aan.

Niet per se de uitgesproken favoriet, maar de weinig fitte titelverdediger Daan Schouten moest tijdens de eerste run al de pijp aan Maarten geven. Tegen beter weten in was de Tukker toch gestart. Het NK over 8/22/2,5 werd open gebroken door Joep Staps, vorig jaar tweede achter Schouten. Hij bereikte na de looprondjes door het rulle zand en de bossen van het Henschoter landgoed het Pyramideterrein, waar de fietsen altijd staan opgesteld. Nick van Tol, de verrassende bronzen medaillewinnaar vorig jaar, liep ook weer mee vooraan en dat gold ook voor Joey van ’t Verlaat en daarna Rody Kroon.

Rody spant de Kroon

Waar andere jaren de verschillen tijdens het mountainbiken hoog opliepen, bleef de spanning in de titelstrijd bestaan. Joep en Joey vormden een duo vooraan, maar niet verd daarachter trapte de klein trappende Rody stevig door en ook Koen de Leeuw vond stilaan aansluiting bij de top vijf. Halverwege het mountainbiken vond Rody het welletjes en nam afstand van zijn naaste concurrenten om zo met voorsprong aan de slotrun te beginnen. Daarop hield de man uit Lage Zwaluwe het tempo strak en hoewel Joep dichterbij leek te komen, zag Rody het rood-wit-blauwe linte steeds dichterbij komen. Met 150 meter voorsprong op Joep greep de ex-wielrenner de titel. ,,Rody spant hier de kroon’’, speakerde Ruud gevat. Hij mocht als eerste de high five met Napoleon aan de finishlijn doen. Rody jubelde na afloop: ,,Hier heb ik naar toegewerkt. De wegwedstrijden in de RBR Series waren mooie indicaties voor mijn snelheid. Technisch wist ik dat ik het aankon. Toch lekker zo’n titel na amper twee jaar duathlonsport.’’ Joep Staps haalde wederom zilver en brons ging in een vlamende eindsprint bergopwaarts naar Koen de Leeuw, daarmee nipt Joey van ’t Verlaat kloppend.

Jony zit zelden op ATB, maar wint wel dit NK

Zonder al te veel training op haar mountainbike wist triathlontopper Jony Heerink toch haar allereerste nationale crossduathlontitel te behalen. Ze versloeg bij de Pyramide titelverdedigster Linda van Vliet. Derde werd verrassend Eefje Ottevanger, de Eindhovense master40. Jony was hardlopend van uitzonderlijke klasse, Linda mocht bij het fietsen nog enigszins hopen dichterbij te komen, maar uiteindelijk was de Amersfoortse international gewoon te sterk. Na titels in de wegduathlon en Olympische afstand triathlon was dit de eerste crossduathlontitel voor Jony Heerink.

(foto’s Christie Brouwer)

Andere kampioenen in de master-klasse

Peter Res was de beste M40, bij de M45 kon een volgende zege voor Arie de Jong niet uitblijven. De M50 brachten een jubelstemming bij de organiserende TV Soest, want hun Machiel Ittmann won. Zijn missie langs alle NK’s dit seizoen werpt nu al vruchten af met een eerste titel. Ron Band is kampioen M55, Pieter Iedema komt inmiddels uit bij de M60 en was daarin de snelste. De Fries Jan van der Heide won het M65-klassement (heeft al een aardig rijtje NTB-plakken in huis) en de beste M70 was vandaag Hans van Wijk. Bij de vrouwen was de nummer drie – Eefje Ottevanger – dus tevens kampioene V40, in de volgende leeftijdsgroep mocht Ingrid van Lubek andermaal op het hoogste treedje klimmen en bij de V50 was kersverse ‘Sarah’ Rahel Bellinga (eveneens TV Soest) als thuisfavoriete ook de allerbeste. Heike Nillesen won de F55-groep en Cora Mulder deed dat bij de F60. Daarmee zijn de eerste twaalf landskampioenen bekend.

Jeugd en junioren met sterke winnaars

Dat Shirin van Anrooij hier hoge ogen zou gaan scoren, was tevoren wel duidelijk. De Zeeuwse kwam, zag en overwon. Met groot vertoon van macht liet ze regerend kampioene Luna de Bruin achter zich. Brons ging naar Silke de Wolde, de recente aquathlon-winnares te Amersfoort. Bij de junioren prolongeerde Niels van Lanen als een der weinigen zijn titel. Hij gaf Olaf Jan Bosscher en Max van Helmond in die volgorde het nakijken. Bij de jeugd won het Almeerse duo Mauro Dieters en Selina Franken goud.

Marcel ijskoud de beste, Rosanne koeltjes ook

In Ijsselmuiden begon bij 3 graden Celsius (!) vanochtend het triathlonseizoen. Ijskoud dus, maar Marcel Gierman werd hartverwarmend binnengehaald door zijn vriendin. Marcel won voor de vierde keer op rij de openingswedstrijd in Overijssel. Het was zijn 58e zege in een imposante carrière. ,,Nu heel blijven, opdat ik straks in Ironman Frankfurt eindelijk weer eens mijn slot voor Hawaii kan verdienen.’’ Het is zestien jaar geleden dat Marcel voor het laatst meedeed op het WK Ironman. Tweede in Ijssselmuiden werd Han-Peter Lucas, derde Wouter van Dijk. Rosanne de Boer had weinig moeite met haar tegenstandsters, die overigens in andere seires uitkwamen. Zeven minuten na Rosanne werd Bianca van den Belt tweede, derde eindigde Esmeralda Spek-Hovestad.

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.