Roy Lagerburg plaatst zich voor Hawaii; Yvonne’s marathon; zwemlopen – WTJ 1129

foto Maxime van ’t Klooster

ZONDAG – Wat eerder onder andere Diana Gorter, Edo van der Meer, Robert de Korte en Willehard Wortelboer lukte, lukte vandaag ook Roy Lagerburg. De Amsterdammer werd negende bij de mannen op de 70.3 Ironman in het Chinese Liuzhou. Met een Chinese eigenaar van Ironman is het aantal te verdienen slots in deze Aziatische wedstrijden altijd een stuk aantrekkelijker. De moeite van de verre reis waard. Zes profs en twee agegroupers waren sneller dan de 4.04 uur die Roy over de drie afstanden deed. In zijn eigen leeftijdsgroep werd de docent natuurkunde tweede. De Chinese winnaar Miao Hao had echter weinig oren naar een volledige Ironman op dat verre Hawaii en dus schoof de slot door naar Roy. Zijn hele race verliep sterk, pas de laatste twaalf kilometer lopen gingen zwaar. Maar toen was de topklassering al veilig gesteld.

Roy op herhaling op WK Hawaii

foto Maxime van ’t Klooster

Het wordt zijn tweede keer Hawaii. In 2016 kwalificeerde hij zich al via de Ironman Maastricht. Roy deed op Hawaii 10.10 uur over de wedstrijd. Vorig jaar stond het EK Frankfurt op zijn programma, werd hij zevende, maar bedankt voor zijn slot. In zijn planning kwam deelname in Hawaii 2019 beter uit. Langs slimme Chinese wegen kan het pad naar Kona ook lopen. Roy is overigens één van de eerste Nederlanders aan de start voor Hawaii 2019. Door het wegvallen van Maastricht wordt sowieso een kleiner Oranje-team verwacht. Helaas.
De 70.3 Ironman Liuzhou werd overigens gewonnen door drievoudig Hawaii-wereldkampioen Craig Alexander. ‘Crowie’ is het dus nog steeds niet verleerd. Hij klopte de Rus met de alleszeggende Ironman-naam Ivan Kalashnikov. De Duitser Paul Schuster eindigde derde. Terwijl echtgenote Yvonne zich opmaakte voor de marathon van Leipzig (zie verderop) werkte Per van Vlerken zich lekker in het zweet. Zesde kwam de Duitser binnen op acht minuutjes van Crowie. Zestien minuten trouwens ook maar tussen winnaar en Roy Lagerburg. Een knappe race. De vrouwenrace werd overtuigend gewonnen door de Poolse Agniezka Jerzyk. De tweevoudig Olympisch deelneemster was negen minuten beter dan de Amerikaanse Kelsey Withrow en de Australische Laura Dennis keek al tegen een kwartier achterstand aan, maar was er wel derde mee.

Eerste Griekse 70.3 Ironman voor Costa-Ricaan; Jurgen Claassen tweede M45


De eerste Griekse 70.3 Ironman leverde ook drie top tien klasseringen voor Nederlandse triatleten op. Jurgen Claassen was tweede M45, Ruben van Zeijl (die ons nog van aanvullende info voorziet) finishte als achtste bij de M35 en Joep Verhoeven eveneens achtste maar dan M25. Volgens Ruben was de eerste uitgave bizar zwaar met extreem hoge golven in de Ionische Zee. ,,Naar mijn idee had het zwemonderdeel afgelast moeten worden.’’


De Griekse wedstrijd werd gewonnen door de Costa-Ricaan Ernesto Espinoza in 4.22 uur. Voor zover wij kunnen zien was het de eerste keer dat een triatleet uit Costa Rica een (70.3) Ironman won. Maar het Midden-Amerikaanse land is in opkomst in triathlon zeker nu Rom Akerson de trotse Xterra wereldkampioen is. Wel mooi natuurlijk dat iemand van de Rijke Kust (Costa Rica) nu wint aan de Marinekust (Costa Navarino) van Griekenland, waar trouwens in 1827 een zware zeeslag werd uitgevochten. Espinoza was in Costa Navarino een minuut sneller dan de Griek Grigoris Souvatzoglou. Derde werd nog een Griek: Dimitris Lekkos. Jurgen kwam overall als 23e aan in 4.36.09 en negen tellen later volgde Ruben al als 24e. Stefan van Dijk finishte als 76e in 4.49.14 uur en Joep Verhoeven was de nummer 101 in totaal met een tijd van 4.53.38. In hoeverre het onze Nederlanders slots heeft opgeleverd voor het WK Nice is nu nog niet te zeggen. Beste vrouw was de Mexicaanse Juliana Villasante in 4.54 uur, dus buiten de beste honderd overall. Tweede werd de Griekse Jenny Boulmeti op drie minuten en derde de Britse Stephanie Ede. Maartje van Zon (die maar weinig scheen op Peloponnese) was bste Nederlandse op een 46e plaats in 5.55.06 uur.

Oceanisch kampioenschap voor Brandon en Kelly-Ann

De Oceanische kampioenen op de Olympische afstand heten Brandon Copeland en Kelly-Ann Perkins. Dat werd vandaag duidelijk in de titelstrijd in Moreton Bay. De Zwitser Max Struder maakte het ‘open podium’ nog Europees door achter Copeland tweede te worden. Het waren verwachte kampioenen. Brandon werd eerder al tweede in de World Cup Mooloolaba en Kelly-Ann won vorige week nog de Gold Coast triathlon. Lotte Wills is al overgevlogen naar Europa voor een trainingskamp met haar coach Eric van der Linden. Ze was dus niet van de partij in dit kampioenschap.

Yvonne wint koude en natte marathon Leipzig

foto Franziska Pönisch

Hele triathlons staan er niet op haar programma dit jaar, maar om beetje ‘af te kicken’ wel een kale marathon. In Leipzig, de thuisstad van man Per (die dus in China zit) liep Yvonne van Vlerken vandaag de 42 kilometer en een beetje. Ze won ‘m en wel in een tijd van 2.47.53 uur. Dat had ze sneller willen doen, maar het klimaat is overal even bar. Yvonne daarover: ,,Het was zwaar. Vijf graden, wind en regen. Na 15 kilometer was ik totaal bevroren. Slechts tien weken getraind voor deze marathon en daarin 2x 35 kilometer max gelopen.’’ Toch heeft ze de smaak te pakken. ,,Ik wil een snel parcours en goede voorbereiding. Leipzig is allesbehalve snel met altijd veel wind.’’ Niet alleen was ze beste vrouw, ze kwam als twaalfde totaal aan met tussentijden 39.38 (10), 1.23.22 (halve marathon); 2.02.42 (30) en dus 2.47.53 op de marathon. Ter vergelijking: toen Yvonne haar wereldrecord in Roth 2008 boekte, liep ze de afsluitende marathon in 2.54.22 uur.
Niet alleen Yvonne liep een p.r., ook de atleten die ze traint.
“Dit smaakt naar meer, 10 graden meer, sneller parcours, droog, minder wind een goede voorbereiding en ik loop denk ik heel wat sneller. Ik heb getwijfeld tussen Rotterdam en Leipzig, het is tenslotte Leipzig geworden. Ik durf bijna te zeggen dat ik 6-10 minuten sneller was geweest als ik in Rotterdam was gestart, maar ja verkeerd gegokt. Mijn volgende race in over 2 weken; Challenge Cancun, daar is het ongeveer 30 graden warmer.

foto Franziska Pönisch

Mijn atleten hebben het geweldig gedaan, allemaal een nieuw p.r. en een van hen winst in een Duitse duathlon, dus een mega succesvol weekend voor Team Sirus Europa. We hebben er een weekend van gemaakt, dolle pret en fantastische resultaten. Ik heb inmiddels 1 Nederlandse atlete onder mijn hoede en nog 1 plekje vrij in mijn begeleidingsgroep, zou het superleuk vinden om nog een Nederlandse atleet erbij te hebben. En oh ja, de Tracers van Hoka One One deden het perfekt op de marathon….. verkrijgbaar bij triathlonwinkel.nl “.

Twee zwemlopen, allebei even koud

Met natte haartjes vanuit het binnenbad de vrieskou in. Dat was het zowel zaterdag- als zondagmorgen in respectievelijk Groningen en Purmerend.


In Groningen viel zelfs sneeuw op het loopparcours. Het deerde de bijna 100 deelnemers aan de RunX Zwemloop van GTSV Tritanium niet. Zij trokken hun baantjes en namen de benen voor de drie verschillende afstanden. Op de langste ging de winst naar Edwin Dasselaar, student in Maastricht. Exact een jaar geleden won hij de zwemloop van Venray. Hij liet in koud Groningen (Brandewijntje ging er goed in na afloop) Arjan Feenstra en Ludy Timmer achter zich. Ludy Timmer won tien jaar terug deze zwemloop en dat deed toen ook Nienke Vlak. Zij herhaalde zelfs dat kunstje, hetgeen best knap is: met een tijdspanne van tien jaar. Lana Schrier en Amelandse Telma van der Kamp werden tweede en derde. Op de korte afstand won het Groningse koppel Frank Janssen en Christina Draijer, die al weer een tijdje terug zijn uit Amerika. De sprint ging naar Tieme Marten Wiersma en Sarah Berghuis, de laatste was trouwens drie tellen sneller dan Tieme Marten.


In Purmerend maakte Johan Postma ieder jaar een stapje hoger. Van derde, tweede naar nu zijn eerste winst. Postma schoot snelste zwemmer Paul de Graaf al in de wisselzone voorbij. Paul kreeg de hardlopende Jacques Tuijp nog wel op de hielen, maar hield zijn tweede plaats dapper vast. Op een minuutje of vier van winnaar Johan Postma, dat wel. Overigens werd hij vooral belaagd door Joyce Caro, die met 13.15 minuten veruit de snelste zwemtijd noteerd en in 52.55 finishte, daarmee slechts een halve minuut achter de mannenwinnaar. De halve afstand was voor Kim Groeneveld, eens te meer het bewijs hoe goed vrouwen op zwemlopen. Natuurlijk hoort Kim ook landelijk tot de beteren op aquathlon, maar je moet het maar doen. Haar zus Lotte werd tweede. Beste man was Huub Loogman, op driekwart minuut van Kim. En ook op de korste afstand was het girlpower met – net als vorig jaar – Emma van Leeuwen als beste. Daarna nog twee meisjes en toen pas snelste jongen Jelle Hessing.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.