Schitterende zege Daan de Groot Powerman Alsdorf; Marina vierde; Melboure – WTJ 1128

ZONDAG – Was Daan de Groot blijven wielrennen, had ie vandaag misschien een hoofdrol vervuld in Parijs-Roubaix. Maar Daan werd duatleet. En da’s maar goed ook, want we beleven veel plezier aan Daan. In vele opzichten. Als topatleet, als mens en als columnist voor Trikipedia. Maar vandaag gaat het over ‘Groote Daan’ als topatleet. Eerste keer meedoen aan een Powerman en gelijk winnen! Dan ben je een baas hoor. Daan deed het in ijskoud Alsdorf, de Powerman Germany.


Bij 1 graad boven nul en lichte sneeuw gingen ze vanochtend op weg voor de 10/60/10 combinatie. We laten Daan hier aan het woord. ,,Tsja het ging gewoon super goed. Ik ben behoudend gestart en gaf na de eerste run een minuutje toe op vijf man vooraan waaronder Jan Petralia. Maar daarna heel lekker kunnen fietsen en ik haalde de voorsten al na twintig kilometer in. Armand stond langs de kant te roepen en werd steeds enthousiaster.’’

Bevroren handen

Van de kanshebbers was inmiddels Seppe Odeyn (winnaar Powerman Griekenland) geblesseerd uitgestapt. Het fietsonderdeel van Daan was fenomenaal. ,,Ik heb me snel warm getrapt inderdaad. Alleen in de wissel merkte ik wel hoe bizar koud het was. Met anderhalve minuut voorsprong stond ik daar te prullen met mijn schoenen. Mijn handen voelden bevroren, dus ik verloor tijd.’’

foto Armand v.d. Smissen

Zijn grootste concurrent Jan Petralia kwam snel dichterbij, maar viel toch stil tijdens de slotrun. Daan: ,,Ik vreesde zijn komst, maar bleef eigen tempo lopen. Armand bleef maar roepen dat ik een minuut voorsprong had, iets wat ik niet geloofde. Ik dacht: hij probeert me te motiveren door me voor te liegen. Maar het was dus wel zo. Uiteindelijk natuurlijk intens gelukkig met deze Powerman-overwinning.’’ Na de eerste huldiging spreken we Daan weer. Zijn bekende humor komt dan al bovendrijven. ,,Als je kamermaatje (Rody Kroon, red.) op zaterdag al toeslaat, dan kon ik natuurlijk niet achter blijven hè.’’ Op de vraag of er een aardige column in zit, was het antwoord: ,,Als het maar niet te veel over mezelf hoeft te gaan.’’ Dit keer mag het Daan, de zege is meer dan verdiend. En wat een begin van een mooie Powerman-loopbaan. Daar zal Mister Powerman John Raadschelders blij mee zijn. Maar Hellas en de Nederlandse duathlonsport niet minder. Echt hard fietsen loont gelukkig nog steeds, al zie je het in de huidige ITU-races steeds minder. Helaas.

In de wedstrijd was de Fransman Thibaud le Cras het eerst bij zijn fiets. Daan was dus als eerste ervan terug. Jan Petralia probeerde aan te haken, maar dat achtte de Jakke Petrol al snel zinloos. Bij het lopen moest de Belg trouwens nog een verbeten duel uitvechten met Europees triathlonkampioen halve afstand Patrick Dirksmeier (ooit ICAN Amsterdam-winnaar, jaja). Achteraf was het sprintje niet nodig, want de Duitser werd gediskwalificeerd. Jan dus op de tweede plaats, Sascha Hubbert beste Duitser op plaats drie.

Marina vierde

foto Armand v.d. Smissen

Marina van Dijk werd pas twee weken geleden nog aan het startveld bij de vrouwen toegevoegd. Goed dat ze erbij was, want de vierde plaats voor de Amersfoortse in het sterke veld was meer dan prima. Ze maakte een bliksemstart en kwam achter Annika Vössing als tweede de wisselzone in. Bij het snijdend koude fietsen, moest Marina de Duitse vrouwen Laura Zimmermann en Katharina Grohmann laten gaan. Zij mochten het onderling uitmaken wie Powerman Alsdorf zou winnen.

Laura was uiteindelijk twee minuten sneller dan Katharina. Slecht gefietst, maar snoeihard lopend kwam de Britse Alice Hector nog opzetten. Voor Marina was de scherpte er toen even af. Alice greep het brons, Marina pakte misschien de ondankbare vierde plaats, maar in het sterke veld was dat keurig. Lotte Claes finishte vijfde, maar de Belgische werd later gediskwalificeerd. Ann Schoot Uiterkamp sloot als negende de rij van Powerwoman af. De Hellas-atlete finishte op zestien minuten van de winnares. Vorig jaar debuteerde Ann in Zofingen op de lange afstanden met een elfde plaats.

Challenge Melbourne voor de Kiwi’s

Het komt niet wekelijks voor dat de Australiërs op belangrijke wedstrijden in eigen huis verslagen worden door de Kiwi’s. Vanochtend gebeurde dat zowel bij de mannen als de vrouwen op de Challenge Melbourne, na Wanaka pas de tweede Challenge van het seizoen. Maar er zijn gelukkig veel nieuwe Challenge-races in het verschiet (Zuid-Afrika en China zijn ook veroverd).


Goed de race. Pete Jacobs kan nog steeds goed zwemmen. De Ironman-kampioen van 2012 wint echter geen grote wedstrijden meer. Ook in Melbourne zakte Pete terug naar een achtste plaats na wel samen met voormalig Olympisch zwemmer Sam Douglas als eerste het zwemnummer te hebben afgelegd. Bij het fietsen kwamen hardrijders als Joe Gamles, Luke McKenzie en Mike Phillips het klassement op z’n kop zetten. De laatste wist het lopend betrekkelijk eenvoudig af te maken. Op hetzelfde parcours waar Mike vorig jaar al won, was hij nu bovendien anderhalve minuut sneller: 3.42.15 uur. Drie minuten later streden de Ozzies David Mainwaring en Matt Burton om de plaatsen twee en drie. De Belgische Ozzie Stephane van der Bruggen kwam als 32e binnen op een half uurtje van winnaar Mike Phillips. Mike is trouwens trouw volger van Trikipedia sinds zijn winst in de Ironman van Nieuw Zeeland. Met ook nog eens de overwinning in de Port of Tauranga kan het seizoen voor Mike eigenlijk al niet meer stuk.

Dat ook Amelia Rose Watkinson de zege naar zich toe trok was best verrassend. Ze stond immers tegenover Annabel Luxford en Radka Kahlefeldt-Vodickova, toch niet de eersten de besten. Het drietal lag al in elkaars vaarwater bij het zwemmen. De speldeprikjes bij het fietsen haalden weinig uit, het was Amelia Rose die hardlopend wegliep van Annabel die drie minuten later op een tweede plaats eindigde en twee minuten later volgde Tsjechische Radka, getrouwd met Ozzie Brad Kahlefeldt. Grace Thek verloor teveel tijd bij het zwemmen en fietsen en werd vierde. De Nederlandse Samantha Janssen volgde ruim een uur na de winnares op een 57e plaats.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.