Laatste run-bike-run Ter Idzard; Winst voor Adrian en Marjan; Anne in Portocolom en 70.3 IM’s – WTJ 1130

MAANDAG – Vrij onverwachts is de 14e editie van de Lenis run-bike-run in Ter Idzard ook de laatste gebleken. Jan van der Heide – zelf deelnemer aan het NK crossduathlon en daar kampioen M65 geworden – had al aangegeven een opvolger voor zijn aandeel in het evenement te zoeken. Voorzitter Rob de Kan wilde na de vijftiende editie volgend jaar het stokje over dragen. Toen meerdere commissieleden hetzelfde idee hadden, is besloten op de afsluitende vergadering dat de 14e keer ook de laatste was van de run-bike-run die ooit werd opgezet door Bote Nicolay en in 2006 naar Ter Idzard verhuisde.

Onverwachtse epiloog aan Fries evenement

Atletiekvereniging Heerenveen had het evenement in handen met aanvankelijk grote namen als winnaars: Mischa Kleveringa, René Poppe, Armand van der Smissen en Alexander Picard en bij de vrouwen Stefanie Bouma en Marina van Dijk om er een paar te noemen. Hadden zij het geweten, waren ze wellicht nog een laatste maal naar Friesland afgereisd. Hoe dan ook de run-bike-run ging op de koude zaterdag wel gewoon door. Gelukkig was er weinig wind en een zonnetje, al viel er tijdens de wedstrijd nog een hagelbuitje. In de wedstrijd knokten vier mannen om de zege. Van het kwartet moest Edwin Ophof als eerste afhaken. De topmaster uit Raalte finishte vierde.

Derde Belgische zege in Ter Idzard

Vooraan bleef het lang spannend met de Belgische TVB-er Adrian Siemons die er in de eerste run even tussenuit trok, maar met Fries David van Oosten en Westfries Richard Kramer voortdurend op het vinkentouw. Adrian beschikte uiteindelijk toch over de langste adem over deze 10/38/5 combinatie. Het was na twee keer Jan Meysmans de derde keer dat een Zuiderbuur het noordelijk evenement wist te winnen. Een jaar ervoor was Adrian al tweede geworden, hij kende het parcours. Op een halve minuut werd David van Oosten tweede. Een jaar eerder won hij nog de sprint afstand. Richard Kramer deed voor het eerst meer in Ter Idzard (en dus voor het laatst). De wintertriatleet/duatleet greep de derde plaats.

Friezin Marjan Andringa-Van der Woude was veel te sterk voor de andere drie vrouwen aan de start. Het was de derde overwinning voor de Marrumse in deze wedstrijd. Op haar gemakkie zag ze dertien minuten later Aafke Willemsen tweede worden. Twee minuten later maakte Theresia Offringa het allerlaatste podium compleet. De sprint-afstand ging naar Groninger Robin Honebecke. Hij had weinig moeite met Zwollenaar Matthieu van den Broeke. Een echte titanenstrijd bij de vrouwen tussen Hellas-atlete Tanja de Boer en Berber Bergsma, Fries triatlete en fotomodel. Het was Tanja, die over de beste sprintbenen beschikte. Berber volgde vier tellen later als lachende tweede. Eerder dit jaar was ze al op Cyprus actief, zoals wij schreven.

Toch nog even dit

In de euforie van snelstgroeiende sport vergeten we weleens dat er evenementen nodig blijven als wedstrijdaanbod voor de vele beoefenaars. Dat lijkt met de triathlons best aardig te lukken, daar hebben de cross-evenementen ook minder last van. Maar de wegduathlons? Dat is een verhaal apart. We boeken internationale successen (zie Daan de Groot zondag in Powerman Alsdorf), maar we moeten niet verzuimen landelijke duathlons op touw te zetten. Met Ter Idzard verdwijnt opnieuw een leuk, kleinschalig evenement. Geen verwijt aan de organisatoren overigens, zij hebben 14 jaar lang hun best gedaan. Elke sportorganisatie is zo sterk als haar zwakste schakel. De NTB boekt grote vooruitgang met grote wedstrijden, Teamcompetities, Tri Hard Series enzovoorts. Maar heb met z’n allen ook oog voor het kleine. Daar ligt vaak de basis voor de beginnende tri- of duatleet. Tegen Rob, Jan en alle andere mensen van AV Heerenveen zeggen we: bedankt voor 14 mooie RBR-jaren.

70.3 Ironman Lima voor snelle Spanjaard Hernandez

Wat voor Javier Gomez geldt, geldt ook voor zijn landgenoot Vicente Hernandez. Hij wil nog niet definitief kiezen tussen ITU-races en langere afstanden uit het Ironman-circuit. Zondag was de Spanjaard de beste in de 70.3 Ironman van Lima. Al bij het zwemmen nam de op Tenerife geboren Hernandez de leiding. Best bijzonder, want voormalig Olympisch zwemmer Andy Potts was er ook bij. Hij tikte acht tellen later aan. Bij het fietsen sloot de Duitser Marcus Herbst aan. Potts en Herbst wisselden met enige voorsprong van fietsen naar lopen, maar op de halve marathon trok de 27-jarige Spanjaard (in 2013 nog derde in Holten) dat weer recht. Hij won met de Amerikanen Andy Potts op een tweede en Kevin Collington op een derde plaats.

Een kop-staart-zege boekte Lauren Goss. De Amerikaanse liep steeds verder uit tot aan de finish uiteindelijk negen minuten op landgenotes Kinsey Laine en Cecilia Davis-Hayes. De Britse Lucy Gossage had een mindere dag en finishte als vierde. Onder de 1050 deelnemers één Nederlander of eigenlijk Ecuadoriaan: Arjan Meesterburrie. Komende week doet hij verslag van zijn 70.3 IM Lima, nu al vertellen we dat Arjan 207e geworden is in 5.00.21 uur. Dat was 36e bij de M40.

Haines City voor Stubleski en Gianinni

Andy Potts staat op de erelijst. Maar ook Terenzo Bozzone, Lance Armstrong, Craig Alexander, Andrew Johns en Simon Lessing. Om er slechts een paar te noemen. We hebben het over de 70.3 Ironman in Haines Cit, Florida. De vierde wedstrijd in het drukke weekeinde onder auspiciën van de World Triathlon Corporation. Hele grote namen komen er in Haines City niet meer bij, de wedstrijd is namelijk sinds vier jaar ‘age-group-only’. Winnaar was 40-plusser Daniel Stubleski. De Amerikaan weerstond de aanvallen van de Braziliaan Marcelo Moreira, die tweede werd. Brons ging naar de Spanjaard Ignacio Lopez Mancisidor. Stubleski boekte eerder age-group-only zeges in de 70.3 IM’s van Muncie en Steelhead. Vanessa Gianinni won voor het eerst buiten haar eigen Braziliaanse grenzen. Ze bleef de Canadese Miranda Tomensen en de Amerikaanse Marni Sumbal voor. Twee deelnemers van Antilliaanse afkomst deden mee. David Drent uit Willemstad finishte als 64e totaal op 40 minuten van de winnaar. De Curaçao-bewoner was er 19e M30 mee. Ook uit Willemstad komt Jolinda Bokhorst. Zij deed er iets langer over: 6.34 uur en daarmee 145e vrouw oftewel 23e F30. Nog even over 70.3 Ironman Greece, daar was nog een Nederlander goed bezig: Reinhard van Dijk werd tweede bij de M55 en verzekerde zich daarmee van een startbewijs voor Nice. Op de wedstrijd komen we nog terug met een beeldverslag van Ruben van Zeijl overigens.

Anne Stellaard beste seniore (excl. elite) in 111 Portocolom

Vroeger was de 111-triathlon van Portocolom een TriStar-event. Nu staat het bij menig triatleet op een ‘To Do-lijstje’. Zondag was de wedstrijd aan de oostkust van Mallorca. De Italiaan Domenico Passuello doorbrak de Belgische hegemonie van vier keer op rij Michael van Cleven. Helaas kon de Vlaming zijn lustrumfeestje dus nog niet vieren. Michael kwam vroeg bij het fietsen ten val en staakte de strijd. De titelverdediger lag vijfde. Het lange fietsen bracht nog niet de beslissing. Oud-halve Challenge Almere winnaar Manuel Kung begon na 100 km. als eerste aan de 10 kilometer lopen, maar werd bijgehaald door Passuello. Ook de tweede en derde plaats gingen aan Kung voorbij ten gunste van de Pool Milosz Sowinski en oud-winnaar Markus Hormann uit Duitsland. Kijani-atleet Tom van den Berkhof finishte 45e op drie kwartier van de winnaar. Ook Ironman-organisator Rob Frambach deed mee. Hij keerde als 157e bij de finish terug.

Een dubbel Zwitsers succes bij de vrouwen, waar Emma Bilham geen cadeautjes uitdeelde aan haar landgenote Nina Derron. Het tweetal liet wel mooi de Britse Chantal Cummings achter zich. Een verdienstelijke veertiende plaats was er voor Hellas-atlete Anne Stellaard. De elites niet meegerekend was Anne winnares bij de seniores. Tom en Anne allebei beste Nederlanders. Een prima stel. Bravo!

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.