Super Saturday op OS Tokyo; Napa Valley; Powerman Hawaii en eerste Hawaiigangers – WTJ 1133

WOENSDAG – De data van de Olympische wedstrijden waren al eerder bekend, de tijdstippen zijn dat nu ook. Maandag 27 juli openen de mannen het Olympische triathlontoernooi in Tokyo. De rechtstreekse finale met de 55 beste triatleten ter wereld begint om 7.30 uur. Op dinsdag 28 juli is tussen 7.30 en 10 uur de vrouwenwedstrijd met naar alle waarschijnlijkheid Rachel Klamer aan de start. Op Super Saturday 1 augustus is de Mixed Relay Final. Een voor TeamNL belangrijk evenement, mits ‘we ons’ natuurlijk weten te kwalificeren. Dit evenement staat van 8.30 tot 10.30 uur op het Olympisch tijdschema. Super Saturday is een drukke dag met liefst 21 finales in allerlei sporten. Alle triathlonwedstrijden vinden plaats in het Odaiba Marine Park. In totaal zijn er 33 sporten en 339 disciplines op de Spelen die van 24 juli tot en met 9 augustus. Gezien het tijdverschil – in Tokyo is het zeven uur later dan bij ons – wordt het voor de thuisblijvers nachtwerk. Trikipedia heeft zich wederom geaccrediteerd. Het wordt de zesde keer dat triathlon op het Olympisch programma staat.

Negen triatleten in Amerikaanse hele

Hoe lang gaat een triathlon als Napa Valley nog door? Van twaalf deelnemers vorig jaar op de hele, waren het er nu nog maar negen. Het lijkt de HITS Series niet te deren. Zij voorzien kennelijk toch in een behoefe, zij het dan voor een zeer kleine groep Amerikanen. De winst ging naar Macario Avalos in 10.21. Pas een uur later kwam de nummer twee over de streep: Greg Patterson. Beste van de twee vrouwen was Kimberley Jefferson in 13.40 uur.

Vorig jaar won Derek de Korver nog de halve van Napa Valley, nu was het een Amerikaanse aangelegenheid met toch nog een Nederlands tintje. Eliot Scymanski was in 4.10 uur klaar en winnaar. Ha Na Lee won bij de vrouwen in 5.07 met de Amerikaanse Keelyn van Breda (!) op een derde plaats. De namen suggereren Aziatische en Nederlandse afkomst, maar ze kwamen uit voor USA.

Bescheiden start Powerman Hawaii

Begin dit jaar kondigde Powerman nog met veel tam-tam aan dat ook Hawaii nu een duathlon uit het commerciële circuit krijgt. 41 jaar na de eerste Ironman op de archipel in de Pacific volgde nu op 24 maart een Powerman. Maar zo veel we er over lazen in de aanloop, zo weinig werd er over bekend tijdens en na afloop. Zelfs John Raadschelders reisde niet af naar het Mekka van de driekamp. Via-via kregen we een uitslag binnen. Ongeveer 40 deelnemers en winst voor de Brit Peter Ellis en de Japanse Airi Sawada. Achter deze twee pro’s volgen een aantal Amerikaanse amateur-duatleten. De sprint afstand is gewonnen door de Amerikaan Josiah Randerson. Achtste en laatste is de op Hawaii woonachtige Nederlander Johan Mulder. Hij is onze informant.

Stefan Schumacher meest opvallende Hawaii-ganger

Over Hawaii gesproken. De eerste namen van gekwalificeerde profs zijn bekend. Nog geen Nederlanders, wel Bart Aernouts als voorlopig enige Belg. De Amerikanen zijn al met tien. Er zijn negen Duitsers, drie Australiërs, drie Britten, drie Spanjaarden, twee Canadezen, twee Nieuw-Zeelanders, twee Denen en twee Zuid-Afrikanen. Ontbrekende zijn nog Jan Frodeno, Daniela Ryf en Lionel Sanders. De Canadees had zich over anderhalve week willen kwalificeren in Texas, maar een schlemielige val schakelde The Colonel drie maanden uit. Het staartbeentje moet eerst weer even genezen. Jan en Daniela volgen weldra. Meest opmerkelijke naam tussen de 44 profs voorlopig: Stefan Schumacher. De Duitser won als wielerprof de ENECO Tour in 2006 en de Amstel Gold Race in 2007. In de Tour de France van 2008 droeg hij drie dagen de gele trui en won twee etappes. In het najaar werd bekend dat hij Cera gebruikt had, de nieuwste vorm van Epo. Zijn uitslagen uit de Tour werden geschrapte. Schumacher was al drie keer eerder op het gebruik van verboden middelen betrapt. Steeds ontkende hij, maar in 2013 biechtte hij tegenover Der Spiegel toch op jarenlang doping te hebben gebruikt. Schumacher werd eind vorig jaar zesde op de Ironman van Argentinië, waar het zwemonderdeel vanwege de watertemperatuur werd gehalveerd en hij achter Michael Weiss de tweede fietstijd scoorde. Hij debuteert in Kona op 39-jarige leeftijd.

Natuurlijk krijgen we opnieuw de discussie waarom hij wel en een niet nader te noemen Amerikaan nooit de kans gekregen heeft op Hawaii uit te komen. Maar die discussie laten we aan de dopingautoriteiten over.

Agegroupers Hawaii: acht stuks

Nog geen Nederlandse profs dus, wel acht agegroupers. Roy Lagerburg was afgelopen weekend de achtste. Sjoerd Algera, Bart Hollemans, Martin Kleinjan, Jan-Peter Simons, Dennis Vandermeer, Pepijn van Overeem en Haitske Overbeek zijn er al bij, straks in oktober. Tegenover de (nog) kleine Nederlandse delegatie staan 29 Belgische Hawaii-gangers. Onder hen mijn tandarts in Oosterhout: David Smitz. Hij trekt Nederlandse tanden, maar sport onder zijn Belgisch paspoort. Jammer hè.

(Foto: Ninja Photography; Sjoerd Algera)

 

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.