Triatleten kunnen snoeihard fietsen, zo bewijst Victor; Hardlopen, Aldorf , Ceepo-launch , Shirin en Florida – WTJ 1132

DINSDAG – Dat triatleten in geen enkele sport meer onderschat mogen worden, beweest Victor Campenaerts vanmiddag. De Belgische wielrenner verpulverde het werelduurrecord van niemand minder dan Bradley Wiggins. Het ging vandaag van 54,526 kilometer naar 55,089 kilometer op de Mexicaanse hooglandbaan van Aguascalientes.
Tien renners hebben zich de afgelopen jaren stuk gebeten op het record van de oud-Tourwinnaar. Onder hen de Nederlander Dion Beukeboom die tot 52.757 kilometer kwam. Thomas Dekker probeerde het eerder ook en reed 52,221 in een uur. Dat alles op de beroemde Velodrome Bicentenario op 1887 meter hoogte. De Belg is Europees kampioen tijdrijden, hij was al op 27 maart in Mexico en verbleef daarvoor twee maanden op hoogtestage in Namibië waar hij onder andere de Belgische én Nederlandse triatleten ontmoette tijdens hun trainingsstages. De Belg was dolbij. ,,Een aboluut hoogtepunt in mijn carrière en dat zal het ook wel blijven’’, aldus de 27-jarige Victor, die een triathlonverleden heeft.

foto Charles de Roeck

Victor: van wedstrijdzwemmer, naar crosser, triatleet en profrenner

Als jongen van een jaar of tien werd hij wedstrijdzwemmer, sloot aan bij de Belgische zwemtop. Hij kweekte wedstrijdmentaliteit en leerde leven voor zijn sport. Als tiener kreeg hij een crossfiets van zij vader. Hij bleef zwemmen, maar tussendoor beklom hij op z’n veertiende in anderhalf uur de Mont Ventoux. De combinatie lonkte. Triathlon was de logische volgende stap. In vrijwel elke wedstrijd begon hij als eerste aan het lopen. Maar juist dat onderdeel bezorgde hem frustraties door blessures en dus gemiste overwinningen. Drie keer startte hij in de periode 2008-2010 in een ETU Junior Cup: in Oudenaarde werd hij 36e, in Echternach 28e en 32e. Later kwamen we hem nog wel eens in de duathlons van onder meer Weisswampach tegen, maar inmiddels was het pure wielrennen in Victors leven gekomen en ziedaar wat ie er vandaag uitperst. We hebben meer oud-triatleten gehad, die het maakten als wielrenner (en vervolgens toch weer niet), maar dit is toch wel heel bijzonder. Met Jetze Plat en Victor Campenaerts zijn er dus feitelijk twee werelduurrecordhouders met genoeg links naar de triathlonsport.

Marco in 2.36 op marathon Enschede


Marathons zijn er wereldwijd natuurlijk nog veel meer dan Ironmans. Leipzig hadden we het al over met Yvonne, Coen Stegeman liep de marathon van Boston en dat alles voor Kika en ook in eigen land stond de klassieker Enschede op het programma. ’s Lands oudste marathon heeft niet meer de grote toppers, maar is nog altijd een degelijk hardloopevenement.

Triatleet Marco Muller pakte hem dit jaar mee. De Holtenaar kwam 16e binnen in 2.36.32. Joost Posthuma werd 37e op deze Tubantia marathon in 2.49.06. De halve marathon trok ook een groot aantal triatleten. Niels te Pas haalde als tweede de finish in 1.09.27, Niels Esmeijer werd zevende in 1.13 en daarna volgden ook nog Glenn ten Berge en Devi Wolthuizen op de tiende en elfe plaats in 1.14 en Mark Saathof werd dertiende in 1.15. Bij de vrouwen won Lisanne Gevelaar in 1.17.48.

Alexander Picard en Erik van der Heijden wonnen de Voorjaarsloop Goirle. Esther de Vries was de snelste in de Woldbergtrail van Steenwijk en Mireille Baart won de Slag om é Mar in het Friese Burgum. Inez Stakr won de Run2Day Vlinderloop van Houten en Matthijs de Vroome de Lutje Turfjeloop in Annerveenschekanaal. Ja, ja, ons ontgaat niets.

Powerman Alsdorf met de agegroupers: Yvette derde

Zo gaan we ook nog even terug naar de Powerman van Alsdorf, waar we Daan de Groot op allerlei foto’s als beduusde winnaar hebben gezet. ,,Eindelijk weer een Nederlandse winnaar’’ jubelde Powerman-president John Raadschelders, daarbij even voorbijgaand aan Thomas Bruins en Miriam van Reijen. Maar goed, in de euforie…. En John staat al zo vaak als enige Nederlander op die internationale wedstrijden, dus die kon deze opsteker wel gebruiken. Jelle Lugten hadden we nog niet genoemd, maar zijn debuut op een negende plaats was zeker niet slecht.
De agegroupers-serie werd gewonnen door de Duitsers Philipp Herber en Lena Gottwald. Ook hier enkele Nederlanders. Tamara Kuijlen werd elfde, Yvette van Wegen 23e. Dat was goed voor een derde plaats bij de F50. Beste bij de mannen was Jeroen Hilwig op een 136e plaates.

Veel Dutchies in 70.3 Ironman Florida

In de 70.3 Ironman van Haines City waren bijna twintig Nederlanders en Antillianen gestart. David Drent uit Curaçao was op een 64e plaats de beste, Michiel de Groot op een 258e plaats beste Nederlander. Michiel was anderhalf uur minder snel dan winnaar Daniel Stubleski. In het vrouwenveld finishte Jolinda Bokhorst van Curaçao als 145e en was de beste Nederlandse Maria Camila Alvarez Valencia (ongetwijfeld met Spaanse voorouders) op een 204e plaats de beste uit TeamNL. Ze deed bijna zeven uur over deze halve.

Ceepo Launch met Lars

Van alle tri-markten thuis.Zo mag je bezige bij Lars Vreugdenhil toch wel noemen. Hij introduceerde de Amsterdamse triathlons, maakt zich nu sterk voor de Tri Hard Series en zondag lanceerde hij zijn Ceepo Benelux. Bij de ‘launch’ was niemand minder dan vice-wereldkampioen Bart Arnouts. Ook Martijn Dekker en Tom Oosterdijk zijn toppers, die op The Ulitmate Super Bike gaan racen. Lars was samen met Jerry Kenbeek voor Trikipedia lekker in de weer op Hawaii (dit jaar weer hè Lars?) en dus delen we het promofilmpje als wederdienst met plezier op onze site. Tegen team en distributeurs van Ceepo Benelux, zeggen we: veel succes!


Morgen wielrennen, Brabantse Pijl. So what, zou je zeggen. Maar bij de vrouwen doet kersverse crossduathlonkampioene Shirin van Anrooij mee. Nog even en ze is de Mathieu van der Poel onder de wielrensters. Of lopen we nu te hard van stapel?

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.