Met 47 in ’t uur over de Gooimeerdijk; Remco en Pleuni winnen tijdrit; zwemloop Het Lint – WTJ 1136

ZATERDAG – Schreven we gisteren nog dat vanwege de vele zwemlopen de racefiets dit paasweekend minder in beeld komt, niets is minder waar. Eén keer per jaar legt menig triatleet juist zwembroek en hardloopschoenen opzij om mee te doen aan de tijdrit van Start2Finish in Almere. Het is een interessante confrontatie tussen wielrenners pur sang en tri- en duatleten. Dat triatleten gewoon hard door trappen in een ‘kale’ tijdrit werd op deze zonovergoten paaszaterdag weer eens bewezen.

Op een in allerijl aangepast parcours over de Gooimeerdijk-Oost werden topsnelheden van bijna 47 kilometer in het uur gehaald door de snelsten. En ook bij de vrouwen kwam Pleuni Hooijman net boven het uur uit over 42 kilometer (een fietsmarathon) racen tegen het uurwerk. De winnaar bij de mannen kennen we ook allemaal: oud-triatleet en voormalig Europees duathlonkampioen Remco Grasman. De man uit Lelystad weet vele pijngrenzen te doorstaan of zoals hij het zelf zei ‘het lichaam rammelt aan alle kanten, maar door de kwaliteitstrainingen van Guido is het nog allemaal te doen.’’ Met Guido bedoelt Remco uiteraard Guido Vroemen, een man van onschatbare waarde voor duursportend Nederland.

(foto: Start2Finish)

Vierde titel Remco ‘het fietsmonster’

Het was de vierde keer dat Remco de tijdrit, zoals altijd in vertrouwde handen van Start2Finish, op zijn naam schreef. Een fenomeen op twee wielen dat is Grasman. Bij het NK masters wilden ze hem op een gegeven niet meer hebben, zozeer zette hij de tegenstanders te kijk. Hij traint snoeihard, hij rijdt tijd snoeihard. Zelfs een zware heupblessure bracht hem niet van zijn stuk.

Na een jaartje afwezigheid pakte hij zaterdag de draad weer op. Strak in het pak, monsterlijke gezicht trekkend, klaar om iedereen op te vreten en die 42 kilometers door zijn Flevopolder af te raffelen. Het lukte wederom. Titelverdediger Hans van den Buverie kon het schudden. Op een dikke minuut werd hij tweede. ,,Heerlijke wedstrijd op een mooi parcours’’, zo sprak Remco na afloop, ,,Ik kom hier graag en vooral om te winnen.’’ Een heerlijke killersmentaliteit. De Friese amateurrenner Wieger van der Wier werd net als vorig jaar derde. Driekampers vooraan (top 40) waren verder: 9.Bram Smit; 13.Matijn Straatsma; 17.Johan Boonstra (1e M50); 20.Steff Overmars; 22.Leo Gödde; 27.Stach Aarts; 36.Hylke Sietzema (Start2One); 37.Johan Neevel.

(foto: Start2Finish)

Pleuni vond fietsen zonder zwemmen bijzonder

Voor zover we konden nagaan deed Pleuni Hooijman voor het eerste mee. De Amsterdamse triatlete van Team4Talent was prima hersteld van de Challenge Salou en klopte duatlete Marina van Dijk, toch ook niet de eerste de beste op het gebied van lekker doortrappen. De Amersfoortse duatlete moest toch bijna anderhalve minuut toegeven op styliste Pleuni Hooijman. De proftriatlete vond het bijzonder om meteen te gaan hardfietsen, zonder te zwemmen. Van grote vermoeidheid aan de finish was dan ook geen sprake. ,,En het voordeel is dat het in de aanloop allemaal niet zo’n gedoe geeft met spullen klaar leggen enzo. Fiets pakken en gaan!’’

Masters wereldkampioene derde

De derde plaats in de tijdrit vanuit Almere-Haven en terug was weg gelegd voor voormalig wereldkampioene tijdrijden bij de masters Larissa Drysdale uit Heerenveen, lid van WV De Kannibaal (!). Twee Friezen op brons dus. Bij de vrouwen misschien nog wel meer deelneemsters uit onze tak van sport. Kijk maar: 5.Evelien Ruiters; 7.Saskia Veerman; 9.Annika Spronk; 10.Emma den Besten; 12.Deborah Ghyselen (Bel); 13.Rahel Bellinga (3e F40); 14.Yvette van Wegen (een week na Powerman Alsdorf,4e F40); 15.Julia de Leeuw (eveneens Salou gedaan); 19.Miriam van Reijen (maar net terug uit Australië); 21.Marleen Meij; 25.Krista Heije; 28.Marleen Stroomer; 31.Marijke Zeekant.

(foto: Start2Finish)

Op de kortere afstanden (28 kilometer) waren Enzo Leijnse en Roos Hoogeboom de snelsten. De 14 kilometer tijdrit ging naar Wessel Krul en Esther Broenink, in de jeugdcategorie over 5,5 kilometer waren de kussen van de rondemiss voor Thomas Larooij en Susanne Grijpink. Bij de teams won – net als vorig jaar – Ikwilsportvoeding.nl met Christiaan Riemens, Job Hendrickx, Peter Rozemond en Thom Severijn.

(foto: Start2Finish)

Mandy wint zwemloop Het Lint uit Vrouwentriathlons

Paaszaterdag was ook de dag van zwemloop Het Lint vanuit de organisatie Siosport/Vrouwentriathlon. Het elfde seizoen al weer van de wedstrijden, die vooral bedoeld zijn om de aandacht op de vrouw te vestigen. Niet dat triathlon het in de emancipatie slecht doet, maar de bijzondere en gemoedelijke sfeer die het team van Sione Jongstra steeds weet te creëren is mede te danken aan het concept. De zwemloop werd gewonnen door Mandy Beukers uit Woerden, lid van AV Clytoneus maar in deze wedstrijd uitkomend voor het Siosport/Vrouwentriathlonteam. Annemarie Brons – nieuwe ster aan het firmament van TV Soest – finishte als tweede en Josje Nap uit Utrecht was derde. Mandy had na het zwemmen een grote voorsprong. ,,In de laatste twee kilometer heb ik het rustig aan gedaan, heb een beetje last van mijn schenen, dus die grote voorsprong was wel fijn.’’

Morgen – eerste paasdag – zijn er nog twee zwemlopen. Krommerijn en Breda. Dan geven we de mannen ook weer wat aandacht….

 

 

 

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.