Mooie Paaszondag met Mathieu; zwemloop Breda en buitenlandse races – WTJ 1138

ZONDAG – Wat een waanzinnig mooie zondag in het zuiden! De Limburgse heuvels moesten achttien jaar wachten op een Nederlandse winnaar. Het zag er eigenlijk niet meer naar uit dat Mathieu van der Poel zijn eerste grote World Tour-klassieker zou gaan winnen. Maar het wonder geschiedde: de Amstel Gold Race ging naar Poeleke. Achttien jaar na Erik Dekker, en bijna dertig jaar na vader Adrie was het Hoogmis in Nederland. Limburg in vuur en vlam. Ik moest, daar aan de Rijksweg in Vilt, terugdenken aan de Grote Markt van Maaastricht, zomer 2015. Bas Diederen wint in zijn eigen provincie de eerste Ironman Limburg-Nederland. Het zal niet iedereen boeien, maar de tweet van Lance Armstrong was veelzeggend: ,,I have seen a lot of bike races and I have seen a lot of bike racers. I have never seen anything like this.’’ Ik ben het niet vaak met de heer Armstrong eens, maar dit keer moet ik hem gelijk geven. Prachtig om van dichtbij mee te maken. Bij de vrouwen reikte Annemiek van Vleuten toch weer tot een fraaie tweede plaats. Het draaide ook wel eens minder in het vaderlandse wielrennen.

Cannes

Intussen gingen de duursportevenementen op eerste paasdag ook gewoon door. De halve van Cannes met sterke winnaars als Cameron Wurf en Camilla Pedersen, de Hellas-zwemloop met Lars van der Knaap en Eline van Suchtelen. En in West-Brabant was het zwemlooptijd in Breda.

Zwemloop Breda voor Lars en Elise

TVB kreeg aardig wat aquatleten (140) naar zwembad De Wisselslag. De Belgen hadden de derde wedstrijd in Vlissingen een beetje laten schieten (behalve dan winnaar Sybren Baelde), vandaag waren de zuiderburen weer op hun best. Lars Baeyens, gelauwerd in de zwemlopen in Zuid-West Nederland, was in Breda de beste. Twintig tellen later volgde zijn landgenoot Ben de Wolf uit Kalmthout. Eerste Nederlander was Chris Steenbakker, Zeeuw (’s Heerenhoek) maar wel lid van de organiserende Triathlon Vereniging Breda. Koel zwemwater, snikheet loopparcours. Daar draaide het in Breda op uit. Complimenten kreeg de club wel voor het nieuwe loopparcours. Volgende week zondag is Chris zelf organisator van de nieuwe zwemloop nabij zijn woonplaats in Heinkenszand. In zijn trainingsbad was hij alvast de snelste zwemmer, maar Lars en Ben liepen net even harder. Na hem volgden wederom drie Belgen, waaronder snelste master Dirk Baelus.

Bij de vrouwen konden de Nederlanders nog niet gelijk maken. Daar stak Elise Scheerens net als in Roosendaal een stokje voor. De Mechelse durfde wel een minuutje toe te geven op Lynn Lossie. Ze vertrouwde op haar loopsnelheid. In oktober doet ze de marathon van Eindhoven (richttijd: 2.48 uur). Het werd inderdaad een herhaling van Roosendaal: Elise winnende, Lynn op een minuutje tweede en Diede Diederiks op brons. Het vrouwenveld was met 18 deelneemsters aanzienlijk.

Syb zorgt dat Nederland ook wat wint

De Nederlandse hoop was gevestigd op de halve afstand, meer specifiek op TVB-er Syb de Jong. De junior uit Teteringen maakte de verwachtingen helemaal waar. Hawaii-ganger Robert de Korte werd tweede en Ruben Marynissen – eerder koos ie voor de lange afstanden – was de nummer drie. Bij de vrouwen werd het klassement nog danig op z’n kop gezet tijdens het lopen. Gastels topzwemster Roos Englebert kwam met flinke voorsprong de hellingbaan van zwembad De Wisselslag op. Daarna volgde Eline Dasaunois en Susanne van der Linden. Tijdens het lopen kwam Eline uit Sint-Niklaas sterk opzetten en passeerde Roos. Dat vanuit de achterhoede ook Lysanne Wilkens nog voorbij Roos kwam was een verrassing. Lysanne is van huis uit weliswaar atlete, maar vanuit de 18e (!) plek naar de tweede oprukken is wel het bewijs dat ze heel hard ging. Het had niet veel langer moeten duren of ook Eline was eraan voor de moeite. Lune de Meester werd vierde en de bronzen medaillewinnares op het EK aquabike, Maartje van Gestel, eindigde vijfde.

Op de korte afstanden waren het Oostbrabander Justin Steenkamp en de Vlaamse Hasse Fleerackers, die de winst grepen. Hasse kwam zelfs als tweede binnen. De mini-zwemloop ging naar Hasses broertje Preben Fleerackers. De Middelburgse Coline van den Barselaar was beste meisje.

Barbados, China en Brazilië

Wat zou je bij deze tropische temperaturen ver van huis triathlons gaan doen? Toch was er op het immer warme Barbados een ITU-race, waar genoeg triatleten op afkwamen. Ben Kanute, twee weken geleden nog ijzersterk winnaar van de 70.3 Ironman Oceanside (in zijn nieuwe deboerwetsuits outfit) was vandaag in de USA-team kleuren al weer de sterkste op deze Olympische afstand. Ben is in bloedvorm, benieuwd hoe ver hij volgende week op Bermuda komt.

In de Chinese stad Dexing gingen de wedstrijden om de Asian Cup verder. De Rus Vladimir Turbayevskiy (35) en de Chinese Mengying Zhong (29) waren allebei vrijwel de oudste deelnemers aan de race, maar tevens ook de snelsten.

In het Braziliaanse Cerrado was de Challenge over de halve afstand. Geen grote inbreng van buiten Brazilië. Op de podia louter Brazilianen: Carlos de Almeida moest sprinten om landgenoot Vicente de Paulo voor te blijven. Vijf minuten later volgde Edicanio Silva. Bij de vrouwen waren de onderlinge verschillen groot: winnares Carolina Bilato stond al 17 minuten met de pers te praten vooraleer Larrisa Fabrini als nummer twee binnenliep. Negen minuten daarna was het podium met Elaine de Toledo compleet.

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.